Kind in een hangmat
  • Activiteiten
  • Inspiratie

10 kampeerhacks

11 november 2022 · Aangepast op 9 april 2024 · Leestijd 3 min

10 kampeerhacks die jouw kampeervakantie kunnen redden

Kampeerhacks zijn van die kleine handigheidjes die je gewoon moet weten en daarna nooit meer vergeet omdat ze gewoon super simpel maar bruikbaar zijn. Ze kosten meestal weinig om te maken maar kunnen wel het verschil zijn tussen kou lijden en warme vingers of een droge of kletsnatte tent. Deze 10 kampeerhacks moet je echt eens proberen.

Rooster onderin de koelbox

Als je een koelbox of campingkoelkast langere tijd gebruikt komt er vaak toch water onderin te staan. Daar worden je pakken nat van en je eten wordt er niet lekkerder op. Bij de bouwmarkt kun je kleine roosters krijgen, of snij een stuk uit zo’n zwarte rubberen voetenmat en leg die onder in je koelbox. Je etenswaren blijven zo droog én langer goed.

Tie-rips aan je ritsen

Tie-rips, tie wraps, kabelbinders of ty-raps hoe je ze ook noemt vanaf nu moet je er een paar in je kampeeruitzet stoppen. Handig om dingen vast te maken maar vooral ook als je gaat winterkamperen en met handschoenen de ritsen moet openmaken. Een tie-rip door de rits en je kunt je handschoenen gewoon aanhouden.

Kruiden handig meenemen

Er zijn natuurlijk van die handige kruidencarrousels maar nadeel vind ik dat je dan niet zelf de kruiden kunt uitkiezen.

Oude TicTac doosjes doe je gewoon twee keer in de afwasmachine en vult ze met jouw favoriete kruiden. Neemt weinig ruimte in, ze blijven in goede conditie en je hebt geen gedoe met rinkelende potjes die niet bij elkaar passen. Ga je maar een paar dagen weg? Dan kun je je kruiden ook in een rietje stoppen. Smelt het rietje aan beide kanten dicht met een aanstekker en voilá! Wel handig om er op zetten wat waar in zit zodat je niet eindigt met knoflookpoeder op je gekookte eitje.

Mug cake van het kampvuur

Het is helemaal in en gezond om lekkere mug cakes te maken met bijvoorbeeld havermout. Deze dingen kun je ook prima in een kampvuur maken maar dan in een blikje. Pak een blik van bijvoorbeeld sperziebonen, maak deze schoon, doe hier de mug cake mix in, en zet het tegen het kampvuur aan tot hij klaar is. Mmmmmm smullen maar met deze kampeerhack.

WakaWaka

Dit is misschien meer een kampeergadget dan een kampeerhack maar voor kampeerders zonder stroom is het een uitkomst. Deze lamp laadt zichzelf op met behulp van zonne-energie, heeft een handige arm die je als stander kunt gebruiken maar ook om een fles of haakje kunt hangen én fungeert ook als een powerbank waardoor je er je mobiele telefoon of Fitbit mee kunt opladen. Daarnaast wordt er voor iedere verkochte WakaWaka ook één gedoneerd aan een Derdewereldland. Mooi toch?

Worteldoek als onderzeil

Persoonlijk vind ik het altijd maar een gepruts om dat dunne plastic grondzeil te spannen. Daarnaast, verstikt het gras door het plastic, gaat het vaak stinken en kun je het maar één keer gebruiken. In plaats van plastic kun je prima worteldoek gebruiken. Dit kun je hergebruiken, gaat niet stinken, is beter voor het gras en je tent blijft meestal net zo schoon.

Handig een kampvuur aansteken

Het aansteken van een kampvuurtje is soms best een uitdaging. Dan kun je natuurlijk aanmaakblokjes gebruiken maar wist je dat tortillachips of het stof uit de wasdroger thuis wat je in een WC-rolletje stopt ook perfect werken om een kampvuur aan te steken?

Ducttape om fles

Wat mij betreft is Ducttape een eerste levensbehoefte voor iedere kampeerder. Maar vooral als je trekkend kampeert is zo’n grote rol best een onhandig ding in je bagage. Rol het daarom om je waterfles of onderaan je tentstok en je hebt het altijd bij je.

Plastic bak

Dit is misschien wel de bekendste kampeerhack. Een plastic “Curver” bak is niet altijd het makkelijkste om je auto mee in te pakken maar éénmaal op de camping is het een uitkomst. Hij kan je tent opgeruimd houden, je kunt je kind er in wassen, je kunt de afwas er in doen en hij kan als tafeltje gebruikt worden. Handig toch?

Reddingsdeken

Je kent die glimmende gouden en zilveren reddingsdekens van folie waarschijnlijk van de brandweer die ze bij rampen gebruikt of van sporters die niet te snel willen afkoelen na een grote inspanning. Deze dekens van een paar euro kun je ook prima gebruiken om warm te slapen. Leg hem onder of nog beter op je luchtbed of slaapmat en hij houdt veel van de kou die optrekt tegen.

_________________________

Tjerk Romkema, oftewel Kampeermeneer is kampeerblogger en kampeert al zijn hele leven. Met zijn gezin kampeert hij het liefst in een tent of vouwwagen maar flirt af en toe ook met een campertje. In slaap vallen met het geluid van regen op het tentdoek, kampvuurtjes bouwen, spelletjes bij kaarslicht en lekker ontdekken. Daar wordt hij blij van. Zowel op zijn kampeerblog als voor Expeditie Vrijbuiter deelt hij zijn kampeerervaring in de vorm van kampeerhacks, must camp campings en kampeertips en verhalen.

Ben je ook wel eens op pad geweest met een camper? Lees de kampeertips van Marloes!

Wat vond je van dit artikel?