• Activiteiten
  • Inspiratie

5 huttentochten voor elk niveau!

11 juli 2023 · Aangepast op 15 december 2023 · Leestijd 3 min

Vijf huttentochten in Europa voor elk niveau

Een huttentocht is één van de bijzonderste manieren om alle schoonheid van het hooggebergte te ervaren. Wij zochten de meest indrukwekkende huttentochten uit. Huttentochten voor elk niveau. Van beginners tot experts.

Adembenemende vergezichten

Wandelen in Europa’s hoogste bergen is toch wel één van de gaafste ontdekkingstochten. De prachtige omgeving, de uitdagingen en de adembenemende vergezichten zorgen ongetwijfeld voor langdurige herinneringen. De traditionele manier van wandelingen in het hooggebergte, zoals die van de Alpen, Pyreneeën en Dolomieten, is een huttentocht. Deze hutten noemt men ook wel refuges. Als je niet te veel op zoek bent naar luxe en extreem comfort, dan zijn deze hutten een relaxte plek voor alle avonturiers.

Sommige hutten hebben privékamers, maar in de meeste hutten tref je de hostel-achtige vorm van gedeelde slaapzalen aan. Meestal zijn de hutten inclusief ontbijt en diner, waar de meerderheid van de mensen nog redelijk lovend over zijn ook. Dat heeft er misschien mee te maken dat na een zware wandeltocht een goede maaltijd en een comfortabel bedje altijd wel lekker zijn. Zoals beschreven in dit blog is het belangrijk om je goed voor te bereiden op een huttentocht. Om de keuze ‘welke tocht’ wat makkelijker te maken, hebben wij vijf huttentochten in de Alpen voor elk niveau verzameld.

1. Tour du Mont Blanc – Alpen – Ervaren

Deze tour loopt in een 170 kilometer lange ronde rond het Mont Blanc massief door Italië, Frankrijk en Zwitserland. Je begint in Chamonix en wordt verrast met adembenemende sneeuwtoppen, grote gletsjers, wilde rivieren en groene valleien. Gemiddeld doen mensen er zeven tot elf dagen over om deze toch af te leggen. Deze tour wordt vaak beschreven als één van de meest iconische meerdaagse trekkingen ter wereld. Het is goed om van tevoren al wat wandelervaring te hebben, aangezien je toch grofweg 10.000 meter verschil in hoogte maakt. Deze wandeling heeft echter goede paden en bewegwijzering. Eén tip; je loopt het circuit traditioneel tegen de klok in.

2. Obertaler Berggenuss – Alpen – Beginner

Deze vierdaagse tocht in de Steiermark-provincie, wordt ook wel de ‘instaptocht van de Alpen’ genoemd. Je komt langs grote meren, maar ook verkoelende bergriviertjes. Deze huttentocht is prima voor beginners en zelfs voor families met wat oudere kinderen. Je legt namelijk ‘maar’ 23 kilometer af en hier kan je vier dagen over doen. Toch zit er één stuk in de tocht, waar men met hoogtevrees, toch even in de billen moet knijpen. Bij de afdaling richting de Duisitzkarsee, ga je namelijk steil naar beneden. Er is gelukkig wel een 40-meter lange staalkabel die je door deze lastige passage heen loodst. Is dit toch te spannend, loop dan de tocht de andere kant op, zodat je dit stuk naar boven klimt.

3. GR10 – Pyreneeën – Ervaren

Deze tocht gaat door de spectaculaire grens tussen Frankrijk en Spanje, de Pyreneeën. De gehele tocht van 900 kilometer bestaat uit 8 etappes van 6 dagen wandelen, deze kan je individueel doen of er zo’n 2 maanden vrij voor nemen. Je start dan bij de Atlantische Oceaan en eindigt bij de Mediterrane zee. Cultureel heeft deze tocht ook veel te bieden, aangezien je langs vele bijzondere bergdorpjes komt. Een leuk feitje, GR staat voor Grande Randonnee, oftewel GroteRoutepaden. Deze GR-paden komen ook voor in Duitsland, Nederland, Engeland en België.

4. GR20 – Corsica – Expert

Vooral leuk om een keertje informatie over op te zoeken of filmpjes over te kijken, want deze huttentocht is maar voor een zeer beperkte groep wandelaars. Deze 5-daagse 200-km lange tocht wordt namelijk beschreven als de moeilijkste meerdaagse huttentocht van Europa. Je loopt hier langs Corsica’s granieten ruggengraat met elke dag een andere uitdaging en landschap. De hutten onderweg zijn altijd redelijk volgeboekt, dus in het hoogseizoen moet je niet opkijken als je een tentje en matje meekrijgt die je naast de hut moet opzetten. Corsica was voor een langere periode de thuisbasis van Napoleon, dus als je van geschiedenis houd is een paar dagen langer op Corsica blijven een aanrader.

5. Dolorama – Dolomieten – Beginner

Eigenlijk zegt de naam het al; een combinatie van panorama en de Dolomieten. Een vierdaagse tocht door de indrukwekkende en fotogenieke landschappen van de Dolomieten. De route is echter wel 60 kilometer, dus het is geen zondags ommetje. Een leuk feitje; slechts één keer steek je in deze route een geasfalteerde weg over, maar voor de rest ben je ver weg van de bewoonde wereld. De hutten op deze route liggen dan ook allemaal boven de 2000 meter. En verblijven in een Italiaanse hut is al een feestje op zich, met heerlijke pasta’s, koffie en als toetje een grappa na de maaltijd.

Ga jij één van deze avonturen aan, kijk dan even op onze meerdaagse Huttentocht paklijst wat je allemaal mee moet nemen.

Lees al onze inspiratie blogs!

Wat vond je van dit artikel?