• Activiteiten
 • Inspiratie

5 mooie wandelroutes op de Veluwe

1 april 2024 · Aangepast op 8 april 2024 · Leestijd 3 min

De 5 mooiste wandelroutes op de Veluwe

Heb je ooit het gevoel gehad dat je even aan de drukte van alledag wilt ontsnappen? De frisse lucht in wilt ademen en jezelf wilt onderdompelen in de stilte en schoonheid van de natuur? Dan is de Veluwe de plek voor jou! Dit uitgestrekte natuurgebied, bekend om zijn diversiteit aan landschappen, biedt een aantal van de mooiste wandelroutes van Nederland.

We nemen je mee langs 5 adembenemende wandelroutes die de Veluwe te bieden heeft. Van zandverstuivingen en bloeiende heidevelden tot mysterieuze bossen en kabbelende watervallen. Elke route biedt een unieke kijk op de prachtige natuur die ons eigen landje te bieden heeft. Dus trek je wandelschoenen aan, pak je rugzak en ga met ons mee op avontuur!

1. Kootwijkerzand – het grootste zandgebied van Nederland

Het Kootwijkerzand, een uitgestrekt zandverstuivingsgebied op de Veluwe, biedt een uniek landschap dat je nergens anders in Nederland zult vinden. Met een oppervlakte van maar liefst 700 hectare is dit het grootste actieve zandverstuivingsgebied van West-Europa. Het voelt bijna alsof je een andere wereld betreedt. Met uitgestrekte zandvlaktes, ruige beplanting en een stilte die slechts doorbroken wordt door de wind en het zachte geritsel van zandkorrels.

Praktische tips voor je bezoek

 • Zorg voor goede wandelschoenen, aangezien de zandgrond zacht en soms moeilijk begaanbaar kan zijn.
 • Neem voldoende water en snacks mee, vooral op warme dagen kan het zandgebied behoorlijk heet worden.
 • Vergeet je camera niet! Het unieke landschap biedt eindeloze mogelijkheden voor prachtige foto’s.

2. Posbank – bloeiende heide en panoramische uitzichten

De Posbank, gelegen in het Nationaal Park Veluwezoom, is een van de meest iconische plekken op de Veluwe. Het staat bekend om de adembenemende heidevelden die elk jaar in augustus en september een paarse gloed over het landschap werpen. Het is een gebied dat niet alleen wandelaars trekt, maar ook fietsers en natuurfotografen die het perfecte plaatje willen schieten.

Tips voor een onvergetelijke wandeling

 • De heide staat het mooist in bloei vanaf half augustus tot begin september. Dit is de ideale tijd om de Posbank te bezoeken.
 • Begin je wandeling vroeg in de ochtend om de drukte voor te zijn en de kans te vergroten om wildlife te spotten.
 • Draag comfortabele wandelschoenen; de paden kunnen op sommige plaatsen steil en ongelijk zijn.
 • Vergeet niet om een verrekijker mee te nemen voor een betere blik op de dieren en het landschap.

3. Speulder- en Sprielderbos – het bos van de dansende bomen

Het Speulder- en Sprielderbos, vaak aangeduid als ‘het bos van de dansende bomen’, is een van de oudste en mooiste bossen van Nederland. Dit magische woud staat vol met kronkelige beuken en eiken die door de eeuwen heen op de meest fantastische wijzen zijn gegroeid. Wandelen door dit bos is alsof je een sprookjeswereld binnenstapt, waar elk moment elfjes en bosgeesten om de hoek lijken te komen kijken.

Tips voor je bezoek

 • Draag stevige wandelschoenen; de paden kunnen vochtig en modderig zijn, vooral na regen.
 • Neem je camera mee; de unieke vormen van de bomen en de lichtval in het bos zorgen voor spectaculaire foto’s.
 • Bezoek het bos buiten de weekenden om; het kan dan minder druk zijn, waardoor je nog meer van de rust en stilte kunt genieten.

4. Het Deelerwoud – wild spotten op de Veluwe

Het Deelerwoud, een minder bekend maar daarom niet minder betoverend deel van de Veluwe, biedt de perfecte setting voor natuurliefhebbers en wildspotters. Dit uitgestrekte natuurgebied kenmerkt zich door een afwisselend landschap van dichte bossen, open heidevelden en zandverstuivingen. Het is een rustige oase waar de natuur nog ongestoord haar gang kan gaan.

Praktische tips voor je bezoek

 • Neem een verrekijker mee voor de beste kijkervaring. Wie weet spot je wel een zeldzame vogel of een schuwe ree.
 • Blijf op de gemarkeerde paden om de natuur zo min mogelijk te verstoren en de dieren in hun leefgebied te respecteren.
 • Draag geschikte kleding en schoenen; afhankelijk van het seizoen kunnen de paden modderig of dichtgegroeid zijn.

5. Loenense Watervallen – natuurlijke schoonheid in Nederland

De Loenense Watervallen, gelegen in de bossen bij het dorpje Loenen op de Veluwe, vormen het grootste watervalcomplex van Nederland. Hoewel het in de 19e eeuw door mensenhanden is aangelegd om de waterhuishouding in het gebied te verbeteren, hebben deze watervallen zich ontwikkeld tot een natuurlijke attractie die bezoekers blijft verrassen.

Tips voor je bezoek

 • Trek waterbestendige schoenen aan; in de buurt van de watervallen kan het pad wat vochtig zijn.
 • Neem een picknick mee; er zijn verschillende plekken langs de route waar je heerlijk kunt zitten en genieten van het uitzicht.
 • Respecteer de natuur; hoewel het verleidelijk kan zijn om dichtbij het water te komen, is het belangrijk om op de paden te blijven en de planten en dieren niet te storen.

Wandelen als Vrijbuiter

Of je nu komt voor de paarse bloeiende heide op de Posbank, de mysterieuze sfeer in het Speulder- en Sprielderbos of de verfrissende aanblik van de Loenense Watervallen, de Veluwe biedt wandelervaringen die je nergens anders vindt. Hoog tijd om de schoonheid van de Nederlandse natuur te herontdekken. Wat ons betreft is er geen betere plek om te beginnen dan op de Veluwe!

Check ook onze handige paklijst voor jouw volgende wandeling en ga goed voorbereid op pad. 

Wat vond je van dit artikel?