Wandelaars in de natuur
  • Activiteiten
  • Inspiratie

5 tips voor een geslaagde wandeling

11 november 2022 · Aangepast op 28 februari 2024 · Leestijd 2 min

5 tips voor een geslaagde wandeling

Een lekker stukje wandelen, daar kan toch weinig fout aan gaan? Voor een groot deel heb je gelijk, want wandelen is een heerlijke ongecompliceerde manier om actief buiten te zijn. Toch – vooral als je langere wandelingen maakt – liggen er wel een aantal potentiële pretbedervers op de loer. Denk aan: zere voeten, blaren, honger, een wolkbreuk, of verveling. Van pretbedervers houden wij niet. De hoogste tijd om deze te tackelen en jou aan de hand van 5 simpele tips uit te leggen hoe je ongemakken onderweg voorkomt en van elke wandeling een feestje maakt.

1. Goede schoenen en sokken

Met stip op één: goede wandelschoenen en -sokken. Met goede schoenen en sokken voorkom je zere voeten, blessures, blaren en andere voetongemakken. Een goede wandelschoen zit perfect om je voet en je voet schuift niet in de schoen. Draag passende, naadloze, goed ademende wandelsokken in je schoenen. Schakel bij de aanschaf van wandelschoenen altijd de hulp in van een specialist en vind de juiste wandelschoen die past bij de vorm van je voet. Onze specialisten op de wandelschoenenafdeling bij Vrijbuiter helpen je graag! Oh, en vergeet niet om je schoenen goed in te lopen, zodat ze soepel worden en zich vormen naar je voet.

2. Neem wat lekkers mee voor onderweg

Als je een lang stuk gaat wandelen verbrand je flink wat calorieën. Voorkom knorrende magen en neem, afhankelijk van de afstand die je loopt, genoeg eten mee. Ook een heerlijk kopje koffie of thee onderweg kan een fijne opkikker zijn. Warme dranken kun je makkelijk meenemen in een handige compacte thermoskan of -beker. Wil je je wandeling een romantisch tintje geven? Neem dan een picknickdeken mee en geniet optimaal van je rustmomentje. Maar waar laat je al die spullen? In een klein, compact formaat rugzakje bijvoorbeeld.

3. Van de regen in de drup

De lucht is helderblauw en een aangenaam zonnetje streelt je huid. Wat een heerlijke dag om een flink stuk te gaan wandelen. Je trekt je schoenen aan en weg ben je. Een uur later… de helderblauwe lucht heeft plaatsgemaakt voor een gitzwart wolkenpak. Het komt met bakken uit de lucht en van de aangename temperatuur is ook niets meer over. Daar loop je – optimistisch als je een uur geleden nog was – in je t-shirt met je prachtige wet-hair-look. Voorkom dit beklagenswaardige scenario door de weersberichten in de gaten te houden en wanneer nodig een regenjas of een poncho mee te nemen.

4. Samen wandelen

Alleen wandelen kan een fijn moment zijn om je gedachten even op een rijtje te zetten, maar je bent misschien wel een keer uitgedacht en dan kan de verveling toeslaan. Om dit te voorkomen, is het gezellig om samen met mensen te lopen. Bijvoorbeeld in een wandelgroepje, met je gezin, of met je beste vriend of vriendin. Het is een perfect moment om eens lekker bij te kletsen. Uitgekletst? Doe eens gek en zing samen jullie favoriete liedjes.

5. Tel je stappen

Ben je aan het wandelen om af te vallen, of heb je specifiek wandeldoel voor ogen? Dan is het leuk om je voortgang bij te houden. Een ideale gadget hiervoor is een stappenteller. Een stappenteller – de naam zegt het al – registreert het aantal stappen dat je zet tijdens een wandeling, maar in sommige gevallen ook het aantal calorieën dat je verbrandt of het gemiddelde tempo dat je loopt. Stappentellers zijn los verkrijgbaar, maar je kunt ook gemakkelijk een ‘stappentel-app’ installeren op je telefoon. Zo weet je precies waar je staat, of beter gezegd, waar je loopt.

 

Onze 5 wandelroutes voor op je bucketlist al gezien?

Wat vond je van dit artikel?