• Activiteiten
  • Inspiratie

7 tips voor beginnende wintersporters

7 tips voor startende wintersporters

Bovenaan een heuvel staan met niks anders dan meters en meters prachtig witte sneeuw om je heen. Even blijven staan om de omgeving in je op te nemen, wat extra zuurstof opsnuiven en dan, zoef, naar beneden. Ik kan het me levendig inbeelden en het lijkt me geweldig maar inmiddels ben ik in de dertig en moet ik nog leren skiën.  Oh, wat ben ik toch jaloers op al die kleuters die op hun 4e jaar ski’s onder gebonden krijgen en met een klasje mee mogen. Dat is op je 32ste wel even andere koek.

Een paar jaar geleden deed ik een eerste poging, in het ski-centrum van Bottrop. Toen dacht ik nog dat een goede voorbereiding bestond uit een leuke muts en warme handschoenen. Een skibroek haalde ik voor een paar tientjes en ski’s en skischoenen huurde ik bij het centrum. Na vier uur ploeteren en vooral veel in de sneeuw liggen had ik mijn ski-droom opgegeven. Ik had het koud, mijn schenen en voeten deden zeer en de lol was er af.

Een muts is niet genoeg

Natuurlijk, een toffe muts is wel musthave maar vooral in de apres ski. Om comfortabel te skiën heb je wel iets meer nodig. Juist als startende skiër is het slim om te investeren in goede ski-kleding. Je zult vaker in de sneeuw liggen dan een ervaren skiër. De kans om koud te worden is een stuk groter en zodra je het echt koud hebt, is de lol er snel van af.

Kies voor kleding die niet alleen waterdicht is maar echt een hoge waterkolom (> 15.000) heeft. Juist als je wat meer valt en er daardoor meer druk komt op je kleding word je sneller nat. Een lekkere voering is dan ook fijn en kleding die goed aansluit waardoor er geen sneeuw naar binnen kan. Om diezelfde reden is het ook slim om isolerende onderkleding te dragen van bijvoorbeeld Craft of Icebreaker.

Zo’n vormloze ski-broek hoeft trouwens echt niet meer. Er zijn echt hele leuke broeken te krijgen met een slanke pasvorm die mooi aansluiten. De wijde pijpen zorgen ervoor dat de broek makkelijk over je ski-schoenen past zonder zijn pasvorm te verliezen. Om warm te blijven is ook een Buff onmisbaar.

Voorkom een hittegolf in de sneeuw

Warm blijven is belangrijk, maar je bent ook behoorlijk intensief bezig dus voorkom dat ski-outfit verandert in een stoomcabine. Het helpt om laagjes te dragen die je weer uit kunt doen. Kies voor een t-shirt of pulli met bijvoorbeeld daarover een vest van merinowol. Merinowol heeft veel voordelen, zo beschermt het je tegen kou maar houd je ook droog en fris als je wat actiever bent. Kleding van merinowol is wel wat duurder, maar omdat je echt minder gaat zweten kun je ook langer met dezelfde outfit doen. Heb je echt de smaak te pakken? Dan kun je het vest uitdoen en compact meenemen in je rugtas.

Een gevulde rugtas

Dankzij een rugtas kun je makkelijk een paar dingen meenemen die je eerste wintersport avontuur een stuk leuker gaan maken. Kies wel voor een tas die goed aansluit en mee beweegt, waardoor je er geen last van hebt tijdens het skiën.
In die tas stop je in ieder geval een lippenbalsem, kleine tube zonnebrand voor je gezicht, een snack en een stevige fles met water. Zo kun je wat langer wegblijven van alle faciliteiten en dat is fijn als je nog niet zo snel bent of graag op een rustiger plekje wilt oefenen.

Is het weer veranderlijk? Neem dan ook een extra skibril mee. De lens van je bril kan een enorm verschil maken bij goed- of juist slecht weer. Met een verkeerde lens zie je bijvoorbeeld minder diepte en dan is het als beginnende skiër best spannend om de piste af te moeten, niet wetende wat er komt. Er bestaan ook skibrillen met wisselbare lenzen, super handig!

Wat echt niet mag ontbreken in je tas is een camera. Dat kan gewoon je telefoon zijn maar denk niet dat je alleen als gevorderde skiër zo’n GoPro actiecamera op je helm kunt plakken. Juist die eerste keren naar beneden zijn geweldig om vast te leggen.

Het echte werk

Als beginnend skiër lijkt het logisch om je ski’s te huren. Zorg dan wel dat je kiest voor een verhuurbedrijf waar ze tijd en aandacht hebben om je de juiste ski’s en schoenen aan te meten. Als een pantoffel gaat een skischoen nooit zitten, maar het is echt niet nodig om pijn te krijgen. Ook je de keuze van ski’s kunnen het verschil maken. De mate van controle die je ervaart is voor een groot deel afhankelijk van je ski’s én de manier waarop ze zijn afgesteld. Tijdens mijn week in Sölden kon ik diverse ski’s proberen en ik was hier echt verbaasd over. Dit kan dus ook een goede reden zijn om als beginnend skiër juist wél in je eigen schoenen en ski’s te investeren.

De goede voorbereiding moet lukken. Nog drie laatste tips voor tijdens het skiën:

Wees niet te bang

Angst is je grootste vijand als je wilt leren skiën. Snelheid heb je juist nodig om het onder de knie te krijgen en vallen is onvermijdelijk. Probeer dat in gedachten te houden. Vergeet iedereen om je heen, de meeste andere mensen op de piste zullen wel om je heen kunnen en ook al val je, dan glijd je wel naar beneden. Als je net begint voelt het allemaal al snel hoger en sneller dan het werkelijk is, kijk maar eens om je heen als je ergens staat te twijfelen.

Gebruik je lichaam

Skiën is sporten. Kun je het eenmaal goed dan voelt het allemaal heel soepel maar in het begin is het wat onnatuurlijk en daardoor hard werken. Je moet behoorlijk naar voren leunen en zult geneigd zijn je bovenlichaam te gebruiken om te sturen. Niet nodig, met alleen het continue veranderen van de druk op je benen krijg je volledige controle over ski’s. En, kijk in de richting die je op wilt, want daar zal je heen gaan. Kijk je naar die helling of dat groepje mensen dat staat te praten dan is dat de plek waar je gaat eindigen.

Laat je ski’s ook eens staan

Vergeet niet om ook te ontspannen en van je omgeving te genieten. Zet je ski’s af en toe even aan de kant om te genieten van een warme chocolademelk of een ander drankje. Bijna net zo leuk als zelf skiën is het kijken naar de afdaling van anderen. Je doet er trouwens wel verstandig aan om je ski’s vast te zetten met een kabelslot zodat ze niet meegenomen worden.

Ik wens je veel wintersport plezier! En voor advies, kun je natuurlijk altijd langskomen in Zaandam, onze wintersport megastore. We zien je in de sneeuw!

Wat vond je van dit artikel?