Twee reizende vrouwen in de trein
  • Activiteiten
  • Inspiratie

7 voordelen van treinreizen

3 januari 2023 · Aangepast op 28 februari 2024 · Leestijd 2 min

7 voordelen van treinreizen

Zodra je naar iemands reisplannen vraagt, verwacht je al snel iets te horen over een vliegvakantie naar een zonnige bestemming of autovakantie naar een mooie camping in Zuid-Frankrijk. Maar de trein, dat hoor je niet zo vaak. Waarom eigenlijk niet? Want treinreizen heeft zoveel voordelen! Zo is het een van de beste opties als je Europa wilt bekijken. Het is gemakkelijk, snel en dan hebben we het nog niet eens gehad over het prachtige uitzicht waar je onderweg van kunt genieten. We zetten de voordelen van treinreizen graag voor je op een rij. Zeker weten dat jij na het lezen hiervan de trein voor je volgende trip gaat overwegen 😉

1. Milieuvriendelijk

Met stip op nummer 1; milieuvriendelijk reizen. Jouw treinreis vermindert de CO2-uitstoot met de helft in vergelijking met een vliegreis. Treinreizen zijn dus een veel ‘groener’ alternatief dan een vlieg- of autovakantie. Dus als jij je ongerust maakt over de impact van jouw reis op het milieu, kies dan zeker voor de trein! Daarnaast heb je bij aankomst op bestemming geen bijkomend vervoer meer nodig, omdat je vaak in hartje centrum aankomt.

2. Reis naar hartje centrum

Zoals hierboven al gezegd, de meeste treinstations bevinden zich in het stadscentrum. Zodra je uitstapt ben je dus precies waar je moet zijn om jouw bezoek aan de stad te beginnen. Ideaal toch! Zo bespaar je jezelf tijd én geld voor een transfer naar het centrum of een onbetaalbare parkeerplaats voor de auto. Tip; ontdek hier de musthaves voor jouw aankomende citytrip.

3. Bagage

Laten we het eens hebben over de bagage. Als iets een irritatiepunt van veel reizigers met het vliegtuig is, dan is het wel de bagage. Koffer te zwaar, handbagage te groot, vloeistoffen overgieten en ga zo maar door. Die irritatie is verleden tijd bij het reizen met de trein. Hier mag je zoveel bagage meenemen als je zelf kan (of wil) dragen. Zonder extra kosten! Kan jij mooi dat fijne paar sneakers én je goede wandelschoenen meenemen.

4. Geniet van het uitzicht

Reizen met de trein is de ideale manier om een goede indruk te krijgen van het land waar je doorheen reist. Als je zelf de auto bestuurd kan je vaak niet echt van de omgeving genieten. Je moet tenslotte op de weg focussen. En zeg nou eerlijk, het uitzicht uit het vliegtuig is na een bepaald aantal hoogtemeters vaak ook verdwenen. Dit in tegenstelling tot de trein; je gaat er lekker voor zitten, ontspant en geniet van het uitzicht wat voorbij raast. Snel misselijk onderweg? Zorg dan dat je in ieder geval vooruit rijdt 🙂

Nog niet overtuigd? Dan zetten we deze rit langs alle voordelen nog even voort! Volgende station; Flexibiliteit.

5. Flexibiliteit

Met elke dag meerdere verbindingen naar talloze bestemmingen in Europa kies je gemakkelijk het tijdstip dat jou het beste uitkomt. Op pad naar een verre bestemming? Denk dan eens na over de nachttrein. Terwijl jij lekker een dutje doet, word je vervolgens uitgerust wakker op plaats van bestemming. Hoe heerlijk is dat!

6. Comfort en ruimte

Met je knieën tegen de stoel voor je in het vliegtuig of opgepropt op de achterbank van de auto? Geniet in de trein van meer comfort en ruimte! De treinstoelen zijn vaak minder krap en comfortabeler dan die in het vliegtuig. Heb je behoefte om wat te bewegen? Dat is in de trein geen probleem, je kan zo vaak en lang als je wilt je benen even strekken.

7. Ontdek onbekende(re) bestemmingen

Last, maar zeker not least; ontdek kleine, onbekende(re) bestemmingen. Iets waar ons avontuurlijke hart sneller van gaat kloppen! Het uitgebreide spoornetwerk in Europa maakt de bereikbaarheid van veel bestemmingen door de jaren heen steeds beter. Zo kan je zelfs buiten de gebaande paden naar die onbekende en juist verrassende bestemmingen reizen. Neem eens een kijkje bij Interrail en laat je inspireren door de vele reisideeën door Europa die ze voor jou op een rijtje hebben gezet.

Meer dan genoeg redenen om de trein te pakken toch? Ons advies; koop dat treinticket en ervaar het zelf. Goed reis!

Ontdek ook deze mooie bestemmingen per trein!

Wat vond je van dit artikel?