Redwood tent
  • Activiteiten
  • Inspiratie

9 tips van ervaren kampeerders!

6 januari 2023 · Aangepast op 9 april 2024 · Leestijd 5 min

9 belangrijke kampeertips van ervaren kampeerders

Ervaren kampeerders zijn door de wol geverfd, ze hebben alles op de camping al eens meegemaakt en zitten vol kampeertips. Maar zoals dat zo vaak bij experts gaat vergeten ze je vaak de belangrijkste tips te geven. Misschien omdat ze voor hen té voor de hand liggen? Misschien willen ze sommige tips niet delen omdat ze zich er voor schamen of bang zijn dat je er mee aan de haal gaat? Jammer want juist die tips kunnen een kampeertrip maken of breken. Juist deze tips zijn dus het delen waard dus doe er je voordeel mee.

1. Koop een te grote tent, vouwwagen of caravan

Een echte beginnersfout is een te klein kampeermiddel kopen. Nee, je hoeft niet meteen een caravan van 10 meter of een 8-persoons megatent te kopen, maar koop wel altijd een slag groter dan je nodig denkt te hebben. Bij mooi weer heb je aan een tweepersoonstent met zijn tweeën echt wel genoeg. Zodra het echter ’s avonds vroeg koud wordt of het een dag regent zal je echt behoefte aan meer ruimte hebben. Een goede richtlijn is om het kampeermiddel op zijn minst altijd voor 1 persoon meer te kopen dan je nodig hebt. Dus kampeer je alleen dan een tweepersoons tent, ben je met zijn vieren dan een vijfpersoons– of zespersoonskampeermiddel.

2. Locatie, locatie, locatie

Eigenlijk is het uitzoeken van een goede campingplaats precies wat onze voorouders deden om te bepalen waar ze hun eerste hut bouwden. De plaats op een camping bepaalt vaak een deel van je kampeergenot. Hierbij zijn een aantal dingen van belang. In de buurt van een boom maar niet eronder. Zo heb je wel de schaduw maar niet de vlekken op je tent. Zorg voor een vlakke plek in de luwte. Een beetje scheef is niet erg maar als al je bloed naar je voeten zakt ’s nachts slaap echt minder lekker. Dichtbij de voorzieningen zoals toiletgebouw of speeltuin maar niet ernaast. Dan hoef je geen kilometer te lopen naar het toilet maar heb je ook niet de stank. Bedenk dus goed waar je jouw tent of caravan neer wilt zetten en heb je gereserveerd check dan bij aankomst eerst de plek voordat je alles opzet. Valt het tegen dan kun je vaak nog wel op een andere plaats terecht als je het lief vraagt.

3. Laat kamperen geen creperen zijn

Je hoort het nog steeds: ‘Kamperen is alleen kamperen als het helemaal back to basic is’ Wat mij betreft zeker niet waar. Zelf vind ik het erg leuk om gewoon met alleen een rugzak met enkel de eerste benodigdheden op stap te gaan. Mijn gezin krijg ik echter niet zo ver en dus slapen we in een vouwwagen met luxe keuken en gaat er zelfs een campingoventje mee. Hoeveel je nodig hebt om lekker te kamperen verschilt per persoon. Iedereen moet lekker zijn eigen manier van kamperen vinden en als daar een wifiversterker of schotelantenne voor nodig is, is dat ook prima.

4. Kamperen in de lente, herfst of zelfs winter is eigenlijk leuker

Veel mensen kamperen alleen in de zomervakantie. Zelf vind ik dat best jammer want juist in de lente en de herfst is de natuur prachtig. Daarnaast is het buiten het hoofdseizoen en het hemelvaart- en pinksterweekend vaak een stuk rustiger op de camping. Bijkomend voordeel is dat je niet hoeft te reserveren en gewoon op vrijdagmiddag kunt beslissen: ‘Joh laten we dit weekend gaan kamperen.’, vaak nog tegen een gereduceerd tarief ook.

5. Kamperen zoals jij het wilt!

In Nederland kamperen ieder jaar bijna 4 miljoen mensen. Er zijn kampeerders die kamperen in een hangmat onder een tarp in het bos, kampeerders die met een luxe caravan naar de zon trekken, kampeerders die met zijn vieren in een kleine tent bivakkeren, eigenlijk zijn er 4 miljoen verschillende soorten kampeerders. Dat is juist het fijne van kamperen. Je kunt het  zo maken zoals jij het leuk vindt. Dus trek je niets aan van kampeertrends en maak je eigen kampeervakantie zoals jij die wilt. Je ziet steeds meer campings die zich daar ook bewust van worden en zich speciaal op rustzoekers, gezinnen of natuurliefhebbers richten. Zorg dus wel dat je de juiste camping kiest voor jouw manier van kamperen.

6. Pizzabezorgers weten ook de weg naar de camping

Kamperen is kamperen en je moet dus het liefst koken op een primusje of nog beter op een kampvuurtje. Dat is natuurlijk de grootste onzin. Het is best leuk om op vakantie wat meer tijd met de campingpannen in de weer te zijn. Maar vakantie is ook vakantie dus als je eens geen zin hebt om te koken dan hoeft dat ook niet. Ga lekker uit eten of haal een snack bij de afhaal. Zelfs een pizzabrommer kan de camping prima op rijden en die grote dozen ruiken ook nog eens erg lekker.

7. Maak altijd een Plan-R

Een Plan-R? Ja, een Plan-Regen voor als het een dag slecht weer is. Het weer laat zich namelijk niet bestellen. Vooral als je in Nederland kampeert moet je er vanuit gaan dat je af en toe een buitje treft. De ene keer duurt het buitje een kwartier de andere keer een week. Als je met zijn tweeën bent is dat meestal niet zo’n probleem. Je pakt een boek en wacht tot het droog is. Kampeer je met je gezin dan kan een regenbui schuilen in een overvolle tent of caravan soms een drama worden.

Een Plan-R is dan handig. Zorg dat je voor vertrek heb nagedacht over wat te doen bij slecht weer. Korte activiteiten om de bui uit de zitten zoals een spelletje of knutselen of dagactiviteiten in de omgeving zoals een museum, grotten of een binnenspeeltuin. Zo aak je van een slecht weer dag ook een feestje. Voorkom je dat je de Plan-R spullen vergeet in te pakken én dat je op het moment dat het gaat regenen niet eerst nog moet uitzoeken wat je kunt doen in de omgeving.

8. Investeer in slaap

Investeer in een goed camping matras. Dat is één van de tips die ik altijd geef aan mensen die voor de eerste keer gaan kamperen. Het lijkt een beetje belachelijk om bijna net zoveel aan een camping matras uit te geven als aan je matras thuis maar het is echt de moeite waard. Hoe je slaapt bepaalt immers voor een groot gedeelte hoe je de volgende dag wakker wordt en hoeveel energie je hebt. Zorg dus voor een goed matras en daarmee voor een goede en warme nachtrust.

9. Pas op kamperen is verslavend!

De eerste keer kamperen is best spannend. Kamperen is ook echt niet voor iedereen maar als je de eerste keer kamperen leuk vond pas dan op dat je niet verslaafd raakt aan kamperen. Want een kampeerverslaving kan er onder andere voor zorgen dat je moet verhuizen om al je gear op te kunnen ruimen.

Nu je deze kampeertips van ervaren kampeerders in je zak kunt steken weet je precies hoe jij jouw kampeervakantie tot een succes kunt maken. Namelijk precies zoals jij dat wilt! Handig al die tips van ervaren kampeerders maar het belangrijkste is om vooral jouw eigen favoriete kampeermanier te ontdekken.  Zo hebben al die ervaren kampeerders dat ook gedaan.

———–

Tjerk Romkema, oftewel Kampeermeneer is kampeerblogger en kampeert al zijn hele leven. Met zijn gezin kampeert hij het liefst in een tent of vouwwagen maar flirt af en toe ook met een campertje. In slaap vallen met het geluid van regen op het tentdoek, kampvuurtjes bouwen, spelletjes bij kaarslicht en lekker ontdekken. Daar wordt hij blij van. Zowel op zijn kampeerblog als voor Expeditie Vrijbuiter deelt hij zijn kampeerervaring in de vorm van kampeerhacks, must camp campings en kampeertips en verhalen.

Lees meer activiteiten blogs!

Wat vond je van dit artikel?