4 kinderen op een hek in het bos
  • Activiteiten
  • Inspiratie

Avontuurlijke wandeling met kinderen

29 november 2022 · Aangepast op 15 december 2023 · Leestijd 2 min

5 tips voor een avontuurlijke wandeling met kinderen

“Mamaaa, papaaa, is het nog ver?” Ouders weten dat het foute boel is als je dit hoort tijdens een wandeling. Indirect communiceren je kleine vrijbuiters hier namelijk mee: “ik verveel me, wanneer gaan we iets leuks doen?” Want, terwijl jij stiekem je hoofd even leeg wil maken na een drukke werkweek, willen je kinderen gewoon lekker spelen en avonturen beleven. We hebben het hier over een klassiek gevalletje dubbele wandelagenda. Gelukkig ben jij als slimme ouder niet voor één gat te vangen en kom je met een geniaal idee om je kinderen een geweldige tijd te bezorgen en zelf te genieten van je rustmomentje. Toch inspiratielozer dan je had gedacht? Geen probleem, we helpen je graag op weg.

1. Een wandeling of een avonturentocht?

Allereerst is de insteek van groot belang: ga jij een wandeling maken met je kinderen, of ga jij met ze op avonturentocht? Kies – ook al gaat het om precies dezelfde wandeling – altijd voor de laatste optie. Het wordt er gelijk 3 keer leuker van. Om je kind zich een echte avonturier te laten voelen, kies je voor een stoere outdoor-outfit met goede passende wandelschoenen voor kinderen (dit voorkomt ook zere voeten). Laat ze verder hun eigen rugzakje inpakken met daarin hun favoriete ‘overlevingssnacks’ en eventuele gadgets. Kijk ze daar eens staan, die stoere vrijbuiters van je!

2. Dieren spotten

Een boswandeling maak je extreem spannend door in de huid van Freek Vonk te kruipen en op zoek te gaan naar wilde dieren. Je spot wilde dieren door goed te letten op de sporen die ze achterlaten. Een handig sporenboekje (voor kinderen) helpt je bij het vinden van het juiste spoor bij elk dier. Verder is een verrekijker, waarmee je schuwe dieren op grote afstand van dichtbij bewondert, ook een bruikbare gadget. Hou op een lijstje bij welke dieren, van piepklein tot groot, jullie allemaal gespot hebben.

3. Plaatjes schieten

Wie maakt de mooiste foto’s onderweg? Geef je kinderen een kleine camera (of telefoon met camera) mee en laat ze tijdens jullie wandeling, als echte natuurfotografen, de mooiste plaatjes schieten. Maak vervolgens thuis een kleine selectie van de beste foto’s, druk deze af en plak ze in een fotoboek. Dan hebben jullie naast plezier onderweg ook nog een waardevolle herinnering voor later. En wie weet worden je kinderen later wel beroemde fotografen, dan heb jij mooi hun eerste werk in bezit.

4. Een verrassing voor onderweg

Je maakt een wandeling voor kinderen extra leuk met een verrassing onderweg. Dit kan van alles zijn: van een ijsje eten bij jullie favoriete ijscokar, tot het bouwen van een reuze zandkasteel op een zandvlakte langs de route. Laat jouw creatieve ouderlijke brein maar eens flink ratelen. Wat trouwens ook gegarandeerd een succes is: schatzoeken. Verstop een schat (een klein cadeautje of iets anders leuks) in het bos, geef een paar subtiele aanwijzingen en laat je kinderen de schat zoeken. Dit vergt wel enige voorbereiding, omdat je de schat van tevoren moet verstoppen (of je kinderen moet blinddoeken onderweg ;)).

5. Ieder seizoen een andere activiteit

Ieder jaargetijde heeft leuke seizoensgebonden activiteiten voor kinderen in petto. Maak hier gebruik van! In het voorjaar maak je een mooi boeket van wilde bloemen, in de (na)zomer pluk je wilde bramen voor een heerlijke jam, in de herfst verzamel je de meest kleurrijke bladeren om ze vervolgens thuis te drogen en in de winter vlieg je met de slee van heuvels af. Met deze leuke en spannende activiteiten hebben je kinderen de wandelschoenen al aan voordat jij het woord ‘wandelen’ in de mond neemt.

Nog cadeautips nodig voor je kleine avonturier? Wij hebben een hoop leuke dingen voor je op een rijtje gezet!

Wat vond je van dit artikel?