Brandende barbecue
  • Inspiratie

Barbecue verhalen

19 oktober 2022 · Aangepast op 2 oktober 2023 · Leestijd 3 min

Barbecue verhalen

Zodra de eerste voorjaarszonnestralen zich laten zien, komen ze tevoorschijn: lentekriebels. We willen naar buiten en voelen ons vrolijker. De caravan wordt uit de stalling gehaald en de barbecue wordt schoongemaakt. Bij de Vrijbuiter hebben we heel wat grillmeisters rondlopen. Deze barbecue-fanaten vertellen wat hun ultieme barbecue-avond is en geven je food-tips waar je je vingers bij aflikt.

Maarten

Beschrijf jouw ultieme barbecue-avond

Bij ons thuis zijn wij gek op barbecueën. Zodra de zon schijnt en de temperatuur het toelaat, gaat de barbecue aan. Mijn ultieme barbecue-avond is een spontane avond met vrienden op een warme zomerdag. Daarbij wordt tot diep in de nacht gegeten, geborreld en gekletst onder het genot van een koud drankje en een goed stuk vlees of vis, gemarineerd en gegaard op houtskool. Hiernaast staat de tafel vol met lekkere kleine hapjes, broodjes en andere lekkernijen. Uiteindelijk gaat het kampvuur aan en worden op de laatste houtskolen marshmallows klaargemaakt.

Wie mag tijdens de barbecue niet ontbreken en waarom?

Vrienden en familie. Barbecueën is altijd gezelliger met meer mensen.

Wat is je favoriete barbecue-maaltijd?

Een barbecue zonder satéstokjes is geen barbecue. Een recept wat al jaren in de familie is, is kipsaté met een marinade van afgekoelde zwarte thee, ketjap manis, sambal en heel veel knoflook. Hiernaast ben ik ook gek op de “kruidendip van de Gelaarsde Kat”. Deze kun je maken door 500 ml Zaanse Mayonaise,1 theelepel Worcestersaus, 80 gram geraspte kaas, 1 eetlepel Provençaalse kruiden, 20ml gembersiroop, zout & peper, 1 takje tijm door elkaar te mengen. Uiteraard lekker bij een stukje stokbrood. Zeker de moeite waard om eens te proberen!

Jouw barbecue-tip voor op de camping

Iedereen weet dat je een lekker stuk vlees of vis kan klaarmaken op de barbecue. Daarom is mijn tip: kijk ook eens naar wat je nog meer met je barbecue kan. Zo kun je bijvoorbeeld perfect pizza’s bereiden met een pizzasteen of een stuk groente klaarmaken; zoals maiskolven met een beetje roomboter, zeezout, feta en koriander. Heerlijk om eens te proberen als je al meerdere keren dezelfde dingen op de barbecue heb gegeten!

Pepijn

Beschrijf jouw ultieme barbecue-avond

Aan het einde van een mooie, zonnige zomerdag aan het strand samen vrienden en familie. Het allerliefste heeft de Kamado (heb ik niet, wil ik wel…) de hele dag aangestaan. Daar komt dan een pulled pork af. of anders neem ik de tijd een groot stuk t-bone steak te grillen.

Wie mag tijdens de barbecue niet ontbreken en waarom?

Voor de ideale avond zijn mijn vrouw en zoontje echt onmisbaar. Verder zijn familie en vrienden natuurlijk meer dan welkom!

Wat is je favoriete barbecue-maaltijd?

Grote stukken vlees of vis, maar zelfgemaakte hamburgers doen het ook erg goed.

Jouw barbecue-tip voor op de camping

In Frankrijk en Spanje kun je goede verse vis vinden. Met een beetje aluminiumfolie over het rooster kun je dan bijvoorbeeld sardientjes grillen. Erg lekker met stokbrood en een tomatensalade.

Sylvia

Beschrijf jouw ultieme barbecue-avond

Mijn ultieme barbecue-avond begint met een lekker drankje aan het eind van de middag waarna de barbecue langzaam begint te roken. Het liefst gebruik ik houtskool of briketten. Je zal me niet snel aan een elektrische of gasbarbecue zien staan. De geur van een beginnende barbecue zorgt er al voor dat ik trek krijg in wat er gaat komen. Verder vind ik het gezellig en leuk als we alles rustig aan doen. Dus niet in één keer alles op de barbecue, maar elke keer iets. Zo hebben we vaak een lange avond in de zon waarbij we genieten van het lekkere eten en drinken.

Wie mag tijdens de barbecue niet ontbreken en waarom?

Ik houd het meest van kleine groepjes en goede gesprekken. Het liefst barbecue ik dus met een paar vrienden of onze eigen familie. Het komt dus wel eens voor, dat we meerdere keren per week aan de barbecue zitten, maar dan telkens met een ander klein groepje.

Wat is je favoriete barbecue-maaltijd?

Bijna alles wat er op tafel komt vind ik lekker. Maar ik ben echt een liefhebber van een goed speklapje en dan wel goed doorgebakken. De laatste maanden ben ik echter steeds meer vegetarisch en veganistisch gaan eten, dus ik denk dat ik dit seizoen ook op de barbecue variaties op vlees ga proberen. En natuurlijk horen daar ook lekkere salades, geroosterde groenten en een goed stuk stokbrood bij.

Jouw barbecue-tip voor op de camping

Op de camping is ruimte belangrijk. Maar wij willen toch graag blijven barbecueën en dan het liefst op kolen. Vorig jaar hebben we daarom een Cobb-barbecue gekocht. Deze kan mee in de camper en is klein, maar werkt wel op kolen of briketten. Je kan hem overal neerzetten, zelfs op tafel. Thuis is hij ook handig, want hij kan in de vaatwasser. Als laatste mogen goede sauzen niet ontbreken tijdens een barbecue. Wij gebruiken altijd de dipsausjes van Duyvis. Dat zijn namelijk kleine zakjes waar je alleen mayonaise en een beetje water aan toevoegt. Heb je mooi een variatie aan sauzen, maar niet veel potjes nodig.

Doe nog meer inspiratie op met deze makkelijke barbecue recepten!

Wat vond je van dit artikel?