Jongen in de boom geklommen
  • Activiteiten
  • Inspiratie

Blaarloos de avond4daagse door

18 april 2023 · Aangepast op 15 december 2023 · Leestijd 2 min

Blaarloos de avond4daagse door

Het is de nachtmerrie van iedere avond4daagse wandelaar: blaren. Door druk-, schuif-, en wrijfplekken ontstaat er beweging tussen de verschillende huidlagen, met ontvelling en blaren als gevolg. Maar blaren kun je toch niet voorkomen? Gewoon doorlopen, af en toe een schietgebedje en hopen op het beste. Dit is, ondanks dat veel mensen dit denken, niet waar! Je maakt de kans op blaren veel kleiner maken door je goed voor te bereiden en de juiste materialen te kiezen. En ja, ook tijdens de relatief korte afstanden van de avond4daagse kun je blaren oplopen. Daarom geven wij je graag 3 tips mee hoe je blaren bij jezelf en je kinderen voorkomt. Toch blaren? Hieronder ook nog 2 tips hoe je blaren het beste behandelt. Wij wensen je tijdens de avond4daagse veel blaarloos loopplezier!

1. Schoenen

Een blaarloze avond4daagse begint echt bij de keuze van de juiste wandelschoenen. Zorg altijd voor schoenen die perfect om de voet passen en waarin voeten niet gaan schuiven. Daarnaast moet er voldoende ruimte zijn voor de tenen. Hou er rekening mee dat tenen tijdens het wandelen nog een beetje op kunnen zetten. Om de juiste wandelschoen te vinden die past bij de vorm van de voet is professionele hulp essentieel. Onze specialisten op de wandelschoenenafdeling bij Vrijbuiter helpen je graag! En wist je dat goede wandelschoenen voor kinderen helemaal niet veel hoeven te kosten. Vanaf €49,95 koop je bij Vrijbuiter al hele goede wandelschoenen voor kinderen.

2. Loop je schoenen in

Sorry alvast, we gaan jou en je kind(eren) nu echt aan het werk zetten. Om blaren tijdens de avond4daagse te voorkomen is het van groot belang dat schoenen ingelopen worden; de schoenen worden soepeler er en gaan zich vormen naar de voet. Hiermee slaan jullie mooi 2 vliegen in één klap, want behalve goed ingelopen schoenen, hebben jullie ook alvast de nodige training.

3. Sokken

Verkeerde of knellende sokken zijn helaas echte blaarveroorzakers. Kies altijd voor passende naadloze sokken, die goed ademen zoals die van Smartwool. Ben jij, of is één van je kind(eren) een echte – tot grote vreugde van iedereen – voetzweter? Overweeg dan om een extra paar droge sokken mee te nemen. Vocht (zweet of water) zorgt er namelijk voor dat de huid van de voet zachter en stroever wordt, dit vergroot de kans op blaren.

Krijg je na al deze tips toch blaren, of was je even vergeten om deze tips op te volgen? Voordat je de handdoek gelijk in de ring gooit, er zijn een aantal paar manieren om blaren bij jezelf of je kind(eren) te behandelen en te voorkomen dat ze erger worden.

1. Prik de blaar niet door

Veel mensen hebben de neiging om een blaar lek te prikken, omdat ze denken dat dit de genezing van een blaar versnelt. Doe dit niet! Een blaar geneest zichzelf: onder de blaar vormt zich een nieuw laagje huid en het vocht in de blaar wordt vanzelf door je lichaam geabsorbeerd, waarna de blaar opdroogt en vervelt. Je kunt dit proces bevorderen door de blaar te bedekken met een steriel verband en ervoor te zorgen dat de huid droog blijft. Zorg er altijd voor dat je het verband plooivrij aanbrengt en dat het niet gaat schuiven.

2. Auw! Een open blaar

Soms kun je er echt niets aan doen en knapt de blaar toch. Een open blaar kan flink pijn doen. Ontsmet de open blaar met Betadine jodiumoplossing, dit middel prikt niet en dat is wel zo fijn voor je kind(eren), maar stiekem ook voor jezelf. Nadat je de blaar schoongemaakt hebt, dek je deze af met een steriel verband. Zorg er wederom voor dat je het verband plooivrij aanbrengt en dat het niet gaat schuiven.

Bekijk ook wat je allemaal niet mag vergeten in je rugzak tijdens de avond4daagse!

Wat vond je van dit artikel?