Uitgetrokken wandelschoenen en sokken.
  • Activiteiten
  • Inspiratie

Blaren voorkomen en behandelen tijdens het wandelen

3 juni 2024 · Aangepast op 24 juni 2024 · Leestijd 4 min

Blaren voorkomen en behandelen tijdens het wandelen

Herken je dat gevoel? Je bent net halverwege een prachtige wandeling, het zonnetje schijnt en je geniet van de natuur om je heen. En dan voel je het… die vervelende branderige plek op je hiel. Voor je het weet, heb je een blaar. Als enthousiaste wandelaar heb je dit zelf waarschijnlijk wel eens meegemaakt. Daarom delen we in deze blog de beste tips om blaren te voorkomen en te behandelen, zodat jij zonder pijn en ongemak kunt blijven genieten van je wandeltochten. Laten we beginnen!

Wat zijn blaren?

Blaren zijn kleine, met vocht gevulde blaasjes die ontstaan door wrijving, hitte en vocht. Tijdens het wandelen kunnen blaren zich vormen op plaatsen waar je huid tegen je schoenen of sokken wrijft, zoals op je hielen, tenen en de bal van je voet. De wrijving veroorzaakt schade aan de bovenste huidlagen, wat leidt tot een ophoping van vloeistof onder de huid. Dit kan behoorlijk pijnlijk zijn en je wandelplezier flink bederven. Het voorkomen en goed behandelen van blaren is daarom essentieel voor elke wandelaar.

Blaren voorkomen

Nu je weet wat blaren zijn, gaan we je nu vertellen hoe je ze kunt voorkomen. In de volgende alinea’s vind je een aantal tips.

De juiste schoenen kiezen

Het kiezen van de juiste wandelschoenen is de eerste en belangrijkste stap om blaren te voorkomen. Zorg ervoor dat je schoenen goed passen en voldoende ondersteuning bieden. Wandel niet meteen lange afstanden met nieuwe schoenen; loop ze eerst goed in door korte wandelingen te maken. Let op dat je genoeg ruimte hebt bij je tenen, maar dat je hiel stevig op zijn plaats blijft. Maak bij Vrijbuiter een gratis en persoonlijke voetanalyse, ontvang professioneel advies en pas verschillende modellen om de juiste schoen te vinden

Goede sokken dragen

Het dragen van de juiste sokken is net zo belangrijk als het kiezen van goede schoenen. Investeer in hoogwaardige wandelsokken gemaakt van materialen zoals merinowol of synthetische vezels die vocht afvoeren en de kans op blaren verminderen. Vermijd katoenen sokken, omdat deze vocht vasthouden, wat wrijving kan veroorzaken. 

Zorg er ook voor dat je sokken goed passen en geen plooien vormen, omdat dit extra wrijving kan veroorzaken. Neem tijdens lange wandelingen altijd een extra paar sokken mee om te wisselen als je voeten nat worden.

Voeten voorbereiden

Het voorbereiden van je voeten voor een wandeling kan een groot verschil maken in het voorkomen van blaren. Gebruik een anti-blarenstick of -spray op gevoelige plekken zoals hielen en tenen voordat je je sokken aantrekt. Deze producten verminderen de wrijving en helpen je huid soepel te blijven. 

Daarnaast kun je preventief tape of speciale blarenpleisters aanbrengen op plekken waar je weet dat je snel blaren krijgt. Zorg ervoor dat je huid schoon en droog is voordat je de pleisters aanbrengt, zodat ze goed blijven zitten tijdens het wandelen.

Tijdens het wandelen

Tijdens het wandelen is het belangrijk om regelmatig te rusten en je voeten te controleren. Dit geeft je de kans om eventuele problemen vroegtijdig op te merken en aan te pakken voordat ze verergeren. Wissel van sokken als je voeten nat zijn geworden en overweeg om luchtige pauzes in te lassen waarbij je je schoenen en sokken even uitdoet om je voeten te laten drogen. 

Gebruik talkpoeder om je voeten droog te houden en vermijd het lopen door natte gebieden als dit niet noodzakelijk is. Blijf goed luisteren naar je lichaam en handel direct bij de eerste tekenen van irritatie om blaren te voorkomen.

Blaren behandelen

Voorkomen is natuurlijk beter genezen. Mocht je na het wandelen toch last krijgen van blaren, lees dan de volgende tips om blaren zo goed mogelijk te behandelen.

Kleine blaren

Kleine blaren kunnen vaak gemakkelijk worden behandeld en hebben meestal geen medische aandacht nodig. Begin met het schoonmaken van het gebied rondom de blaar met water en een milde zeep. Droog het daarna goed af en breng een blarenpleister of een beschermend verband aan om verdere wrijving te voorkomen. Laat de blaar zoveel mogelijk intact; het beschermt de onderliggende huid en versnelt de genezing.

Grote blaren

Bij grote blaren is het vaak noodzakelijk om ze door te prikken om de druk te verminderen en het ongemak te verlichten. Volg hierbij een steriele methode om infecties te voorkomen. Was je handen grondig en gebruik een steriele naald om de blaar aan de rand door te prikken. Laat de vloeistof voorzichtig weglopen, maar laat de huid intact om het onderliggende weefsel te beschermen. 

Maak de blaar en het omliggende gebied schoon met een antiseptisch middel en bedek het met een steriel verband of een speciale blarenpleister. Vervang het verband dagelijks en houd het gebied schoon en droog om infecties te voorkomen.

Nazorg

De nazorg van blaren is cruciaal om infecties te voorkomen en een snelle genezing te bevorderen. Zorg ervoor dat de blaar schoon en droog blijft en ververs het verband regelmatig. Vooral na het douchen of als het nat is geworden. Gebruik een antiseptische crème om de kans op infecties te minimaliseren en houd het gebied goed in de gaten. 

Als je tekenen van infectie opmerkt zoals roodheid, zwelling, pus of toenemende pijn, raadpleeg dan een arts.

Extra tips en trucs

  • EHBO-kit voor wandelaars: Zorg ervoor dat je altijd een kleine EHBO-kit bij je hebt tijdens het wandelen, inclusief blarenpleisters, tape, een steriele naald, antiseptische crème en verband.
  • Persoonlijke anekdote of tips: Deel een verhaal over een keer dat je blaren had tijdens het wandelen en hoe je ze hebt behandeld, of vraag mede-wandelaars om hun tips en ervaringen te delen.
  • Wanneer een arts raadplegen: Raadpleeg een arts als je blaar ernstig geïnfecteerd lijkt te zijn of als je diabetes hebt, omdat blaren bij diabetici extra zorg en aandacht vereisen.

Blaren kunnen een flinke domper zijn op je wandelplezier, maar met de juiste voorbereiding en zorg kun je ze voorkomen en effectief behandelen. Door goed passende schoenen en sokken te dragen, je voeten voor te bereiden en tijdens het wandelen regelmatig te rusten en te controleren, kun je blaren vaak vermijden. 

En als je toch een blaar krijgt, weet je nu hoe je deze het beste kunt behandelen en verzorgen. Dus trek die wandelschoenen aan, ga naar buiten en geniet van je avonturen in de natuur zonder zorgen over blaren!

Wat vond je van dit artikel?