• Activiteiten

Brandnetel jeuk, wat te doen?

21 mei 2024 · Aangepast op 30 mei 2024 · Leestijd 3 min

Brandnetel jeuk, wat te doen?

Ah, brandnetels! Wie heeft er niet eens kennisgemaakt met deze vervelende plant tijdens wandelen in het bos of een middag in de tuin? Eén aanraking en je huid staat in vuur en vlam, vol met jeukende bultjes. Als kind ben je vast eens vol in een veld met brandnetels gevallen – niet bepaald een vrolijke herinnering! Maar geen zorgen, ons team van Vrijbuiter heeft in de loop der jaren heel wat slimme trucjes geleerd om snel van die ellendige jeuk af te komen. Laten we erin duiken en ontdekken wat je kunt doen als je huid weer eens brandnetel jeuk te verduren krijgt.

Wat te doen direct na contact met brandnetels

 1. Gebruik plakband om de brandharen te verwijderen: Een slimme truc is om een stukje plakband op de getroffen huid te plakken en het er voorzichtig af te trekken. Dit helpt om de fijne brandharen die de jeuk veroorzaken te verwijderen.
 2. Spoel de huid met koud water: Zodra je merkt dat je in aanraking bent gekomen met brandnetels, spoel de getroffen huid direct met koud water. Dit helpt om de irriterende brandharen te verwijderen en de jeuk te verminderen.
  Tip: Neem een isoleerfles mee tijdens het wandelen, zo heb je altijd fris koud water bij de hand. Bekijk onze thermosflessen en bekers.
 3. Niet wrijven of krabben: Hoe verleidelijk het ook is, probeer niet te wrijven of te krabben. Dit kan de brandharen verder in je huid duwen en de irritatie verergeren.

Natuurlijke middelen tegen brandnetel jeuk

 1. Aloë Vera: Aloë Vera is bekend om zijn kalmerende en hydraterende eigenschappen. Breng een beetje Aloë Vera-gel aan op de jeukende plekken om de huid te kalmeren en de jeuk te verminderen.
 2. Azijn: Azijn werkt als een natuurlijk zuur en kan helpen om de brandharen te neutraliseren. Doordrenk een watje met azijn en dep dit voorzichtig op de getroffen huid.
 3. Baking Soda: Meng baking soda met een beetje water om een pasta te maken en breng dit aan op de jeukende plekken. Baking soda helpt de huid te kalmeren en de jeuk te verminderen
 4. Weegbree en paardenbloem: Wrijf het blad van weegbree of de gele bloem van de paardenbloem over de bultjes en je zult zien dat de jeuk een stuk minder wordt, of zelfs verdwijnt!

Zalf tegen brandnetels

After bite: After Bite is een bekend zalfje dat je in kunt zetten tegen zowel insectenbeten en steken, kwallen, maar gelukkig ook tegen brandnetels. Smeer een beetje After Bite op de bultjes dat werkt verzachtend. Het is nog wel slim om eerst met tape zoveel mogelijk brandhaartjes te verwijderen.

Hier vind je onze After Bite gel

Huismiddeltjes die werken

Deze middeltjes werken vooral verzachtend en verkoelend zodat de pijn minder hevig aanvoelt. Het 

 1. Komkommerplakken: Komkommer heeft een verkoelende en hydraterende werking. Leg een paar plakjes komkommer op de jeukende huid om verlichting te bieden.
 2. Melk en Yoghurt: Breng een beetje koude melk of yoghurt aan op de huid. De zuivelproducten helpen de huid te verzachten en te kalmeren.
 3. Tandpasta: Smeer een beetje tandpasta over de bultjes en de mentol in de tandpasta zal de pijn verlichten en verkoelen.

Brandnetel jeuk voorkomen

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. En hoewel je je er niet altijd op kunt kleden, want wie wil er met warm weer nou een lange broek aan, kun je wel opletten of er brandnetels in de buurt staan.

 1. Kleding: Draag lange mouwen en broeken wanneer je door gebieden loopt waar brandnetels kunnen groeien. Dit beschermt je huid tegen direct contact.
 2. Herkenning: Leer brandnetels herkennen, zodat je ze kunt vermijden tijdens je wandelingen. Ze hebben meestal hartvormige bladeren met gekartelde randen.

Wanneer naar de huisarts?

Hoewel brandnetel jeuk meestal onschuldig is, zijn er momenten waarop je beter een arts kunt raadplegen:

 • Als je een allergische reactie krijgt, zoals ademhalingsproblemen of zwelling van het gezicht.
 • Als de jeuk en irritatie na een paar dagen niet verminderen of erger worden.
 • Als je huid tekenen van infectie vertoont, zoals pusvorming of toenemende roodheid en pijn.

Brandnetel jeuk kan behoorlijk vervelend zijn, maar met de juiste tips en trucs kun je de jeuk snel verlichten. Of je nu kiest voor natuurlijke remedies, over-the-counter oplossingen, of slimme huismiddeltjes, er is altijd een manier om de irritatie te verminderen. Dus trek je wandelschoenen aan, ga de natuur in en laat je niet tegenhouden door die vervelende brandnetels!

Wat vond je van dit artikel?