Droneshot van grijze buscamper van Donny op Spaanse strand.
  • Activiteiten
  • Inspiratie

Camper onderhoud: 5 tips!

21 maart 2024 · Aangepast op 10 april 2024 · Leestijd 4 min

Camper onderhoud: 5 tips om fris en veilig op pad te gaan!

De dagen worden langer, de krokussen komen uit de grond en de vakantie komt eraan. Tijd voor veel mensen om hun trouwe vakantiemaatje op wielen weer uit de stalling of de schuur te plukken. Fulltime camperaar Chantal (@chanti.and.ollie) zette samen met haar campervrienden, voor alle Vrijbuiters, vijf camper onderhoud tips op een rij waar je aan moet denken voordat je weer de weg op gaat. Deze onderhoudstips zijn allemaal zelf uit te voeren, maar voorkomen groter onderhoud en hoog oplopende kosten. Onderstaande tips komen natuurlijk ook van pas voor diegene die de winterdip hebben ontweken door de camper in de winter aan de Costa del Sol te parkeren. 

1. Pijl het oliepeil

Ruitenvloeistof, koelvloeistof, remvloeistof en het oliepeil.. Ze kunnen vaak allemaal wel even een check of een slokje extra gebruiken. Vooral zoiets relatief simpel als motorolie kan de levensduur van een campertje drastisch verlengen. Aangezien ik dit gegarandeerd zelf vergeet, staat er eens per twee maanden een reminder in mijn agenda. Online lees je precies hoe je dit per automerk kan controleren. Ook heeft dit peilen bij ons grotere zorgen voorkomen, doordat wij zagen dat onze remolie best snel leegliep. Door dit aan te geven bij de garage kwamen ze erachter dat onze remblokken vervangen moesten worden en zo waren we er gelukkig op tijd bij. 

2. Koken en stoken: gasflessen en dieselkachel checken

Aangezien ik ook graag met de camper op wintersport ga, is mijn dieselkacheltje een echte must-have in de camper. Zelfs als ik hem niet gebruik in de zomermaanden, laat ik hem één keer per maand even op vol vermogen gaan. Ook als de kachel hoog in de bergen of langere tijd om laag vermogen heeft gebrand, kan het goed zijn om de kachel net voordat je hem uitzet nog even een kwartier op vol gas te zetten. Op deze manier brandt de kachel zichzelf even goed schoon en voorkom je roetafzetting.

Er zijn ook camperaars die de camper warmhouden op gas, een koelkast op gas hebben en de meeste campers hebben gas om te koken. De leidingen en koppelingen even checken op een lekkage is een must voordat je weer de weg op gaat. Ook nadat ik een aanpassing heb gedaan op het systeem, rijd ik altijd langs een gaskeuring om het een keer met hoge luchtdruk te laten checken bij een onderhoudsbedrijf. De gasflessen en slangen zijn ook onderdelen die eens in de zoveel tijd standaard moet worden vervangen. 

`Wij reizen elke winter naar een wintersportgebied en nemen dan verschillende voorzorgsmaatregelen om geen schade te krijgen aan de camper door de kou. Toch is ultieme onderhoud en schoonmaak tip: Laat het een ander doen haha!´ 

Jo & Marjan, Instagram: @msr_moments

3. Bandenspanning

Dit is een belangrijke voor de portemonnee; bandenspanning controleren. Online kwam ik een artikel tegen dat ongeveer 6 op de 10 mensen met te zachte banden rond rijden. Terwijl de juiste spanning op de banden centen kan besparen. Bij veel tankstations in Nederland kan je je banden op spanning brengen en kijk dan ook gelijk even de ventielen na met een beetje sop. Zie je bubbeltjes, dan is er misschien een lek.

Bij de APK wordt er ook standaard op gecontroleerd, maar de banden op minimaal profiel, slijtage of scheurtjes nakijken kan een klapband onderweg voorkomen. Ik heb zelfs laatst twee banden laten vervangen in Spanje, dat scheelde ook weer geld.

4. Niet lullen, maar poetsen

ABBA door de speakers en een oud kloffie aan, een nieuw kampeerseizoen begint met een goede voorjaarsschoonmaak. Of de camper nou lang stil heeft gestaan of niet, alle onderdelen in de camper kunnen een schrobbeurt gebruiken.

Extra tip van flip! Gebruik niet zomaar schoonmaakmiddelen: alcohol en wasbenzine, wat vaak voorkomt in schoonmaakmiddelen, kunnen het kunststof in de camper bijvoorbeeld flink beschadigen. Deze speciale schoonmaak shampoo van 123 Clean is goed te gebruiken voor het camper exterieur en interieur. 

De vuilwatertank, schoonwatertank, wc-cassette en koelkast moeten een paar keer per jaar goed gereinigd worden om grotere problemen te voorkomen. Gebruik hiervoor de juiste schoonmaakmiddelen die ook leidingen schoonmaakt en geurtjes helpt voorkomen.

Vergeet ook de buitenkant van de camper niet. Helaas kunnen de borstels van een wasstraat het kunststof van de camper beschadigen. Dus je kan beter met een ladder zelf aan de slag. Was de camper van boven naar beneden, zodat al het vuil eraf spoelt. Gebruik dit moment ook om alle bouten, moeren en schroeven te controleren of er niks los zit.

`De schoonwatertank schoon houden vind ik het allerbelangrijkste. Op dag 1 gooi ik er een tablet Steradent in en rijd ik even rond. Dan op dag 2 gooi ik er speciaal schoonwatertank middel in.´

Donny, Instagram @nomadio.eu

5. Vochtmeting

Zelf een vochtmeting met een apparaatje doen of laten doen bij een professional, kan waterlekken opsporen en (beginnende) vochtschade voorkomen. Je kunt dit het beste doen na een intense regenperiode of lange vakantie. Maak een lijstje met alle meetpunten (de hoeken en kieren van het plafond, zijwanden, achterwanden, de garage en de deurpanelen) en doe periodiek even een meting. 

En dan ben je weer bijna klaar om op pad te gaan. Na een lange tijd stilstaan is het fijn de motor rustig warm te rijden en hoge toeren te voorkomen. Nog even alle sloten, luiken en ramen smeren. De verkeersverlichting natuurlijk even controleren. En dan na al het poetsen, pompen, schrobben en controleren, is het weer tijd voor nieuw avontuur.

Misschien is een kampeeravontuur naar de Balkan iets voor jou? Lees hier meer over deze rustige parels van de Balkan.

Wat vond je van dit artikel?