Toiletcassette op een grasvel met toiletvloeistoffen van Thetford
  • Activiteiten
  • Inspiratie

Stapsgewijze gids: Chemisch toilet legen

31 mei 2024 · Aangepast op 5 juli 2024 · Leestijd 5 min

Chemisch toilet legen: Stapsgewijze gids voor kampeerders

Kamperen is een geweldige manier om te genieten van de natuur en te ontsnappen aan de dagelijkse sleur. Maar laten we eerlijk zijn, een van de minder glamoureuze aspecten van het kampeerleven is het legen van het chemisch toilet

Toch is het een essentiële taak die, als je het goed doet, snel en zonder gedoe kan worden uitgevoerd. Je herinnert je misschien nog de eerste keer dat je een chemisch toilet moest legen tijdens een kampeertrip. Zonder enige ervaring en met een handleiding die in de caravan was achtergebleven, is dat een behoorlijke uitdaging. Wij delen graag onze kennis met jouw, zodat jij zonder stress op pad kunt en een ervaren ‘toiletleger’ wordt. 

Wat heb je nodig voor het legen van een chemisch toilet?

Een goede voorbereiding is essentieel om het legen van je chemisch toilet soepel te laten verlopen. Hier is een lijst van benodigdheden die je nodig hebt om de klus te klaren:

  • Handschoenen
  • Toiletvloeistoffen
  • Schoonmaakmiddelen
  • Water en een gieter of sproeier
  • Afvalzakken

Voorbereiding is het halve werk: zorg voor een schone start

Voordat je begint met het legen van je chemisch toilet, is een goede voorbereiding cruciaal. Hier zijn de stappen die je moet nemen om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt:

Kies de juiste locatie

Het is belangrijk om het chemisch toilet op een daarvoor bestemde plaats te legen om milieuschade te voorkomen. Zoek een aangewezen loosplaats op de camping of een speciaal station langs de route. Deze plekken zijn speciaal ingericht voor het veilig en hygiënisch legen van chemische toiletten.

Verzamel alle benodigdheden

Zorg ervoor dat je alles bij de hand hebt voordat je begint, zodat je niet halverwege moet stoppen. Controleer de lijst van benodigdheden en leg alles klaar op een makkelijk bereikbare plek.

Draag beschermende kleding

Om te voorkomen dat je kleding vies wordt of in contact komt met chemicaliën. Draag oude kleren of een schort, en vergeet je rubberen handschoenen niet.

Ventileer de ruimte

Voor een goede luchtcirculatie en om geuren te verminderen. Zorg ervoor dat de ventilatieopeningen van je caravan of camper open staan als je binnen bezig bent, of doe het werk buiten.

Controleer de tank

Voordat je begint met legen, is het goed om te weten hoe vol de tank is. Sommige chemische toiletten hebben een indicator die aangeeft hoe vol de tank is. Als deze ontbreekt, schat dan in op basis van je gebruik.

Houd een afvalzak klaar

Voor het weggooien van gebruikte schoonmaakdoekjes en andere afvalmaterialen. Plaats de zak binnen handbereik, zodat je snel en efficiënt kunt opruimen.

Stap voor stap: Zo leeg je je chemisch toilet

Nu je goed voorbereid bent, is het tijd om het chemisch toilet daadwerkelijk te legen. Volg deze stappen om het snel en efficiënt te doen:

Stap 1: Verwijder de afvaltank

Verwijder de afvaltank van het toilet. Zorg ervoor dat het toilet niet in gebruik is en vergrendel de bovenste tank indien nodig. Haal de afvaltank voorzichtig uit de basis van het toilet.

Stap 2: Breng de tank naar de loosplaats

Een loosplaats is de enige plek waar je veilig en legaal de inhoud kunt lozen. Draag de tank rechtop en gebruik de handgreep voor extra stabiliteit. Als de tank zwaar is, til hem dan met beide handen.

Stap 3: Open de afvoerklep

Open de afvoerklep om de inhoud van de tank te kunnen lozen. Doe dit voorzichtig om spatten te voorkomen. Houd de tank stevig vast en richt de afvoermond naar de loosplaats.

Stap 4: Loos de inhoud

Loos de inhoud om de afvaltank te legen. Houd de afvoermond dicht bij de afvoer om spatten te minimaliseren. Giet de inhoud langzaam en gelijkmatig uit.

Stap 5: Spoel de tank

Spoel de tank om eventuele restanten en geuren te verwijderen. Gebruik een gieter of sproeier met schoon water om de tank grondig te spoelen. Giet het spoelwater ook in de loosplaats.

Stap 6: Voeg nieuwe toiletvloeistof toe

Voeg nieuwe toiletvloeistof van bijvoorbeeld Thetford toe voor de volgende gebruiksbeurt. Voeg de aanbevolen hoeveelheid toiletvloeistof toe aan de schone tank volgens de instructies van de fabrikant.

Stap 7: Plaats de tank terug

Plaats de tank terug zodat het toilet weer klaar is voor gebruik. Zorg ervoor dat de afvaltank goed vastklikt in de basis van het toilet. Controleer of alles goed vastzit en geen lekkages vertoont.

Stap 8: Reinig de buitenkant

Reinig de buitenkant voor een hygiënische afwerking. Gebruik desinfecterende spray en papieren doekjes om de buitenkant van de tank en de handgreep schoon te maken.

Houd je toilet fris: Schoonmaken en onderhoud

Het regelmatig schoonmaken en goed onderhouden van je chemisch toilet zorgt ervoor dat het langer meegaat en fris blijft. Reinig de tank grondig om geuren te voorkomen en de hygiëne te waarborgen. Gebruik een toiletborstel en een mild schoonmaakmiddel om de binnenkant van de afvaltank grondig te reinigen. Spoel goed na met schoon water.

Controleer regelmatig de rubberafdichtingen om lekkages te voorkomen en de afdichtingen soepel te houden. Smeer de rubberafdichtingen regelmatig in met een siliconenspray of speciaal onderhoudsproduct voor rubber. Dit voorkomt uitdroging en scheurtjes.

Voor een optimale werking en langere levensduur, inspecteer je regelmatig de spoelmechanismen om ervoor te zorgen dat het spoelmechanisme goed functioneert. Controleer regelmatig of de spoelknop of hendel soepel werkt en geen slijtage vertoont. Repareer of vervang onderdelen indien nodig.

Milieubewust kamperen: Milieuvriendelijk je toilet legen

Het legen van een chemisch toilet kan impact hebben op het milieu.  Gebruik daarom milieuvriendelijke toiletvloeistoffen. Traditionele toiletvloeistoffen kunnen schadelijke chemicaliën bevatten. Kies voor biologisch afbreekbare toiletvloeistoffen die minder schadelijk zijn voor het milieu. Deze zijn vaak vrij van formaldehyde en andere agressieve chemicaliën.

Om vervuiling van de natuur te voorkomen loos je de toilet alleen op de aangewezen plekken. Deze plekken zijn speciaal ingericht voor het veilig en verantwoord legen van chemische toiletten.

Vermijd deze veelgemaakte fouten bij het legen van je chemisch toilet

Zelfs ervaren kampeerders kunnen fouten maken bij het legen van een chemisch toilet. Hier zijn enkele veelgemaakte fouten en hoe je ze kunt voorkomen:

Te lang wachten met legen

Een overvolle tank kan leiden tot lekkages en nare geuren. Leeg de tank regelmatig, ook als deze nog niet helemaal vol is. Plan momenten om het toilet te legen tijdens je kampeertrip.

Niet goed voorbereid zijn 

Zonder de juiste spullen kan het legen van het toilet een rommelig en onhygiënisch karwei worden. Zorg ervoor dat je alle benodigdheden bij de hand hebt voordat je begint, zoals handschoenen, schoonmaakmiddelen en toiletvloeistof.

Het toilet legen op ongepaste locaties

Dit kan schadelijk zijn voor het milieu en is vaak verboden. Gebruik altijd de aangewezen loosplaatsen. Deze zijn ontworpen om veilig en milieuvriendelijk afval te verwerken.

Verkeerde producten gebruiken

Agressieve chemicaliën kunnen de tank beschadigen en het milieu schaden. Gebruik alleen producten die speciaal zijn ontworpen voor chemische toiletten. Kies voor biologisch afbreekbare en milieuvriendelijke opties.

Vergeten de rubberafdichtingen te onderhouden

Uitgedroogde of beschadigde afdichtingen kunnen lekken veroorzaken. Smeer de afdichtingen regelmatig in met siliconenspray of een speciaal onderhoud product voor rubber. Dit houdt ze soepel en functioneel.

De tank niet correct terugplaatsen

Een verkeerd geplaatste tank kan lekken en andere problemen veroorzaken. Zorg ervoor dat de tank stevig vastklikt in de basis van het toilet. Controleer of alles goed vastzit en geen lekkages vertoont.

Wat vond je van dit artikel?