Boomwortels in het bos
  • Activiteiten
  • Inspiratie

De mooiste bossen van Nederland

22 februari 2024 · Leestijd 2 min

De mooiste bossen van Nederland

Het voorjaarszonnetje dat door de bomen schijnt, een verkoelende schaduwplek in de zomer, prachtige herfstkleuren in het najaar of een sprookjesachtig tafereel in de winter. Het bos is jaarrond een heerlijke plek om te zijn. Nu heeft ons land heel veel mooie bossen om uit te kiezen, maar wat is nu het mooiste bos van Nederland? Dit blijft natuurlijk iets persoonlijks, maar wij geven jou onze top drie. Dus wandelschoenen aan, rugzak op en gaan!

1. Kaapse Bossen | Utrecht

Allereerst de Kaapse Bossen, gelegen midden op de Utrechtse Heuvelrug tussen Doorn en Maarn. Al zo’n 300 jaar een prachtige plek voor boswandelingen. Het gebied is favoriet bij het grote publiek en dat is natuurlijk niet zonder reden. Je wandelt er over schitterende bospaden en komt langs een diversiteit aan natuur. Ook niet onbelangrijk, het gebied is vanuit de Randstad gemakkelijk aan te rijden, wat er tegelijkertijd voor zorgt dat het er wel druk kan zijn. Bedenk dus goed op welk moment je een bezoek aan dit bos plant, als je er van houdt om het bos meer voor jezelf te hebben. Het gebied heeft veel verschillende wandelroutes te bieden, waardoor er steeds iets te ontdekken blijft! Vergeet vooral uitkijktoren ‘de Kaap’ niet te beklimmen voor een mooi uitzicht over de omgeving.

2. Sallandse Heuvelrug | Overijsel

Van de Utrechtse Heuvelrug gaan we door naar de Sallandse Heuvelrug, gelegen in Overijsel. Een prachtig Nationaal Park met gevarieerde bossen, heuvels én uitgestrekte heidevelden. Alles om dit tot een heerlijk bosgebied te maken voor jouw volgende boswandeling. Om het stuiven van het zand tegen te gaan werden hier zo’n 100 jaar geleden naaldbossen aangeplant, welke inmiddels zijn uitgegroeid tot prachtige bosgebieden. Je vindt er de Holterberg, van waar een leuke en afwisselende route met een schitterend uitzicht begint en Landhuis ‘De Sprengenberg’. In de zomer geniet je er van de prachtig bloeiende heide, wat zeker een bezoek waard is! Als je geluk hebt kan je onderweg nog schaapjes tellen. De twee schaapskuddes uit de omgeving kun je onderweg namelijk zomaar tegenkomen. Geen geluk? Breng dan zelf een bezoekje aan de schaapskooi.

3. Speulderbos | Ermelo

Wel eens van het bos met de dansende bomen gehoord? Dit is hoe het Speulderbos bij Ermelo ook wel wordt genoemd. Een uniek oerbos wat zeker niet in deze top drie mag ontbreken. De bomen in dit bos zijn met veel kronkels in elkaar vergroeid, wat een bijzondere, bijna sprookjesachtige sfeer geeft. De regio kent dan ook veel eeuwenoude legendes rondom dit bos. Naast de bijzondere kromme bomen vindt je hier ook heel veel dieren. Denk aan wilde zwijnen, edelherten, dassen, roofvogels en slangen. Al wordt misschien niet iedereen direct enthousiast bij het horen van die laatste, sorry! 😉 Dus als jij zin hebt in een bijzondere boswandeling, breng dan zeker een bezoek aan het Speulderbos en ontdek zelf waarom dit bos zijn bijzondere bijnaam heeft gekregen.

Toch meer een strandliefhebber? We hebben ook de mooiste stranden van Nederland voor je op een rijtje gezet.

Wat vond je van dit artikel?