Duinen
  • Activiteiten
  • Inspiratie

De mooiste stranden van Nederland

1 oktober 2022 · Aangepast op 22 april 2024 · Leestijd 3 min

De mooiste stranden van Nederland

Bij mooie stranden denken veel mensen gelijk aan een ver tropisch oord waar ze het vliegtuig voor in moeten stappen. Maar ook binnen de landsgrens zijn er prachtige stranden die voor zowel wandelaars als zonaanbidders iets te bieden hebben! Ga jij naar het inmiddels zeer bekende Zoutelande, het schoonste strand van Nederland in Ouddorp, steek je over naar de Waddeneilanden of geniet je van de natuur bij Castricum aan Zee?

Zoutelande

“En dan zitten we hier in het oude strandhuis”.. Ken je dat liedje? Als er een plek in Zeeland bekend is geworden door een hit van BLØF dan is het Zoutelande wel! Het strand van Zoutelande ligt op de route van Westkapelle naar Vlissingen. Deze plek scoort altijd hoog in de hoeveelheid zonuren in Nederland. Dit maakt het een zeer geschikt vakantieadres. Wandel heerlijk over de boulevard, shop leuke items bij elkaar in het winkelcentrum en geniet vervolgens heerlijk van de zon op het strand.

Geniet van de Westerschelde tijdens een mooi wandeling door de duinen, grenzend aan het strand van Zoutelande. Een goede manier om de wind door je haren te laten gaan en de omgeving goed in je op te nemen. Bovendien zijn de hoge duinen een van de redenen dat de temperatuur in Zoutelande net iets aangenamer is dan in andere delen van het land. Dit kan tijdens een warme zomer geen overbodige luxe zijn. Blijf je ook overnachten? Verblijf dan vlakbij het strand en zie voor het slapen gaan de zon in de zee zakken. “Ik ben blij dat je hier bent, in Zoutelande”.

Ouddorp

Benieuwd naar het schoonste strand van Nederland (2022)? Dan moet je in Ouddorp zijn! Hoewel het dorp in Zuid-Holland ligt doet het alles behalve Zuid-Hollands aan. Gelegen op Goeree-Overflakkee wordt het vaak tot de ‘Zeeuwse eilanden’ gerekend. Je staat in minder dan een uur vanuit de drukke stad van Rotterdam in een compleet andere omgeving.

Vooral in de zomer is Ouddorp een gezellige en levendige vakantiebestemming. Het ruime strand biedt volop keuze. Het is aan jou of je op het levendige stuk blijft of een stukje verder doorwandelt naar de wat rustigere delen die het strand van Ouddorp ook kent. En niet vergeten je rommel weg te gooien, ze willen de titel van schoonste strand natuurlijk wel behouden!

Ook voor fietsers is het gebied rondom het strand van Ouddorp een fijne bestemming. Ontdek meer van de Zuid-Hollandse kustlijn of fiets juist richting de Zeeuwse stranden. Aan het einde van de rit plof je lekker neer op een van de gezellige terrassen om te proosten op de mooie dag.

Texel

Toch naar een eiland? Neem dan de boot naar Texel, het grootste Waddeneiland van Nederland. Het eiland bestaat uit een aantal prachtige natuurgebieden waarvan de stranden slechts een klein onderdeel zijn. Zo kun je een mooie wandeling maken in de Eierlandse duinen. Dit duingebied bestaat uit prachtige wandelpaden die regelmatig uitkomen op een van de Texelse stranden. Daarnaast ben je bij de Eierlandse duinen vlakbij de Texelse vuurtoren die je een mooi uitzicht over het eiland geeft. Dat is wel even een fotomomentje waard!

Weet wel, op de Texelse stranden waait het gemiddeld genomen harder dan op de stranden op het vasteland. Maar dat zal je  niks verbazen, het is tenslotte een eiland. Juist daardoor is het strand op Texel wel een heerlijke plek om het gehele jaar te bezoeken. Voel de eerste zonnestralen van de lente, neem een duik in de zee op een hete zomerdag, kom uitwaaien in de herfst en wandel op een zonnige winterdag over het strand. Op Texel kan het allemaal!

Castricum aan Zee

Op zoek naar rust, ruimte en uitgestrekte natuurgebieden? Breng dan eens een bezoek aan Castricum aan Zee. Anders dan andere kustplaatsen, maar zeker niet minder interessant. Laat de drukke badplaatsen met boulevards voor wat ze zijn en geniet op deze prachtige plek. Castricum aan zee, geen boulevard en zelfs geen inwoners. Het is in feite alleen de benaming voor het strand, de duinen en het bos. Kilometers aan strand om heerlijk uit te waaien en te genieten van de zon.

Zoals gezegd geen echte badplaats dus, want achter de duinen is geen dorp of stad. De dichtstbijzijnde plaatsen zijn Castricum en Bakkum. Aan het einde van de lange Zeeweg vind je de opgang naar het strand. Hier is ook meteen een grote parkeerplaats, want vergis je niet; in de zomer kan het erg druk zijn met toeristen en dagjesmensen! Nu horen we je denken; maar die rust dan? Geen zorgen, er is ook een rustig strand. Alleen te voet of per fiets door de duinen en het bos te bereiken. Zeker de moeite waard!

Niet vergeten! Koop een duinkaart als je door het Noordhollandse Duinreservaat van PWN fietst of loopt (verplicht voor bezoekers van 18 jaar en ouder). Met deze duinkaart draag je bij aan het beheer van het duingebied.

Heb je onze blog met strand activiteiten ook al gelezen? Zo haal je alles uit je stranddag!

Wat vond je van dit artikel?