Schotse hooglanders in het bos
  • Activiteiten
  • Inspiratie

Dé top 5 wandelroutes voor je bucketlist

8 februari 2023 · Aangepast op 15 december 2023 · Leestijd 2 min

Dé top 5 wandelroutes voor je bucketlist

Door al onze vakanties naar andere landen vergeten we het soms bijna: Nederland is een prachtig land. Ons kleine kikkerlandje kent een grote variatie aan natuurlandschappen, van uitgestrekte duingebieden tot glooiende beekdalen. Daartussen treffen we oude steden en pittoreske dorpjes, die onze bloeiende geschiedenis en rijke cultuur ademen. Genoeg om te ontdekken. Dus neem de benen! Want er is geen betere manier om dit te doen dan te voet: wandelend zie je gewoon het meest.

Maar waar te beginnen? Om deze vraag te beantwoorden kropen we in de huid van een toerist die voor het eerst Nederland bezoekt. Welke wandelroutes moet je dan echt afstrepen op je bucketlist? Na veel wikken en wegen hier onze ‘wandelroutes bucketlist top 5’. Hoeveel heb jij hier eigenlijk al van gelopen?

5. Beautiful Bergen

Een wandeling door de duinen mag niet ontbreken in de top 5 en dit is er niet zomaar eentje. Deze (prijswinnende) 18 km lange wandelroute, met de toepasselijke naam ‘Beautiful Bergen’, voert je door een prachtig duinlandschap tussen Bergen en Bergen aan Zee. De variatie aan natuurschoon maakt de route uniek: bos, heide, hoge duintoppen, duinmeertjes, strand en zee, wisselen elkaar af. Ook kom je langs het fraai gelegen landhuis ‘Huize Glory’, met zijn bekende uitkijktoren. Pijn in de beentjes? Sla die toren dan maar over en plof lekker neer op hun terras en geniet van het uitzicht op de duinen. Download de route op de mooisteroutes.nl of informeer bij het VVV-kantoor in Bergen.

4. Hofjeswandeling Utrecht

Van het natuurschoon langs de kust, naar een culturele schat in het binnenland. Utrecht: één van de oudste steden van Nederland, geliefd door historici, omdat er veel van de geschiedenis intact is gebleven. Veel stadswandelingen in Utrecht leiden je langs middeleeuwse gebouwen en de eeuwenoude grachtengordel. Zeker de moeite waard, maar de mooiste plekjes – wat ons betreft – vind je gek genoeg áchter de historische panden: in de hofjes. Sla vanuit de drukke stad een mysterieus smal gangetje in dat naar niets lijkt te leiden. Totdat je plotseling op één van de wonderschone binnenplaatsen van de stad staat, waar een oase van rust je de hectiek van de stad snel laat vergeten. Bezoek het VVV-kantoor in Utrecht voor meer informatie en een routebeschrijving.

3. Wadlopen

Als je dan toch lekker aan het strepen bent op je bucketlist, mag dit niet ontbreken: wadlopen. Want waar ter wereld kun je nu over een stuk drooggevallen zee naar een eiland lopen? Alleen in Nederland natuurlijk (ok, ook in Duitsland en Denemarken). Wadlopen is niet gevaarlijk, maar moet wel altijd onder begeleiding van een gids die de juiste route kent. Neem een droog pak mee in je rugzak, want met een beetje geluk kom je onderweg diepe geulen tegen, waar het water je tot de borst staat. Vanaf ons vasteland vertrekken er wadlooptochten met een gids naar de eilanden Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog.

2. Geuldal

Van het noordelijke Waddengebied reizen we af naar het meest zuidelijke punt van ons land: Zuid-Limburg. Langs de sierlijk kronkelende rivier de Geul, loopt een prachtige wandelroute die je over glooiende heuvels van het ene pittoreske dorpje naar het andere leidt. De bekendste wandelroute in het Geuldal is een route van 14 km met het station van Valkenburg als eindpunt. We horen mensen vaak zeggen dat deze route ‘on-Nederlands’ mooi is. Wij noemen dat liever ‘typisch-Nederlands’ mooi.

1. Veluwezoom

Tromgeroffel… de winnaar van de ‘wandelroutes bucketlist top 5’ is: de wandelroute op de Veluwezoom. Deze NS-route van 14 km voert je door een ongekend mooi stukje Veluwe. De route begint met een uitdagend stuk voor de kuiten in de heuvels van de Onzalige Bossen. Halverwege de route loop je het bos uit, de Posbank op. De Posbank is een adembenemend grote open vlakte bekleed met heide, zo ver als je kan kijken. Met een beetje geluk zie je onderweg – als kers op de taart – een roedel herten of een sprong reeën. Nog nooit op de Veluwezoom geweest? Neem de benen en streep ‘m snel van je bucketlist af.

Neem voor meer unieke en bijzondere wandelroutes eens een kijkje op wandel.nl

Op pad met de kids? Ontdek hier tips voor avontuurlijke wandelingen met kinderen!

Wat vond je van dit artikel?