Twee mensen in het bos met een verrekijker
  • Inspiratie

De voordelen van een goede outdoorjas

9 oktober 2022 · Aangepast op 10 oktober 2023 · Leestijd 3 min

De voordelen van een goede outdoorjas

Stap één in de voorbereiding op het nieuwe seizoen is natuurlijk de aanschaf van een goede outdoorjas. Onze winkels hangen er inmiddels weer vol mee. De keuze voor een goede outdoorjas is alleen niet gemakkelijk en bovendien kan er een behoorlijk prijskaartje aan zo’n jas hangen. We helpen je graag op weg en leggen je uit wat het voordeel is van een goede outdoorjas, welke jas het beste bij je avonturen past en hoe een investering in een (duurdere) outdoorjas zich dubbel en dwars terugbetaald.

Voor elk avontuur een jas

Heb je een jas nodig die je iedere dag droog en warm houdt als je naar je werk fietst, hou je van een stevige winterse wandeling door het bos, of steek je deze winter de poolcirkel over om de magie van het noorderlicht te aanschouwen? Je kunt je misschien voorstellen dat jouw keuze voor een geschikte jas zeer afhankelijk is van het beoogde gebruik. Ook het prijskaartje van de jas loopt logischerwijs op als er meer van de jas gevraagd wordt.

Neem bijvoorbeeld de Quest van The North Face: deze waterdichte jas is zeer geschikt voor dagelijks gebruik en is er mét en zonder voering. Waarbij de gevoerde versie natuurlijk iets duurder is maar wel tijdens de hele winter gedragen kan worden. Heb jij wel een poolexpeditie op de kalender staan, dan is een jas zoals de Fjällräven Ovik 3-in-1 jas (verkrijgbaar in een heren en dames model) zeer geschikt. Deze jas – die eigenlijk uit 3 losse jassen bestaat – is voorzien van handige zakken voor al je avontuurlijke gadgets en houdt je zelfs in extreem koude omstandigheden warm en droog.

De beste materialen

Merken zoals Fjällräven, Jack Wolfskin, Didriksons, Patagonia en The North Face, hebben één ding met elkaar gemeen: ze maken outdoorjassen van uitzonderlijk hoge kwaliteit, waar de keuze voor de beste materialen altijd centraal staat. Door materialen te gebruiken van hoge kwaliteit gaat zo’n (duurdere) outdoorjas onder normale omstandigheden jarenlang mee. Die kwaliteit zie je niet alleen terug in de stof van de jas, maar ook in de ristsluiting, zakken, capuchon, manchetten, het boord en de ventilatiegaten. Jassen van deze topmerken zijn gemaakt met oog voor de kleinste details.

Met oog voor de wereld

Naast het gebruik van kwalitatief goede materialen, kiezen steeds meer merken voor het gebruik van milieuvriendelijke grondstoffen en slimme milieubewuste oplossingen. Zo is het dons in de Patagonia jassen altijd gerecycled uit dekbedden en kussens. Bij The North Face worden gebruikte producten die retour komen weer hergebruikt en Didriksons kiest ervoor om o.a. helemaal geen dierlijke producten meer te gebruiken zoals dons en leer.

Ademend en waterdicht

Behalve een lange levensduur hebben materialen van een goede outdoorjas nog een aantal bijzondere eigenschappen. Door de juiste samenstelling van stoffen en een speciale materiaaltechniek is een goede outdoorjas waterdicht, maar tegelijkertijd ademend. Dit zorgt er enerzijds voor dat transpiratievocht uit het lichaam naar buiten kan, zodat je lichaam warm en droog blijft. Anderzijds houdt het water van buiten tegen. Deze geniale combinatie van eigenschappen zorgt ervoor dat je, ook tijdens je winterse avonturen, nooit kou vat. Enkele voorbeelden van jassen die deze fijne eigenschappen combineren zijn de Windsweep van Patagonia, de Vernon van Jack Wolfskin, de Sara van Didriksons en de Inlux van The North Face.

Vraag het aan de specialist

Als je weet waar je je outdoorjas voor gaat gebruiken, dan is het tijd om een keuze te maken. Hierbij laat je natuurlijk je ogen spreken, want behalve een functionele jas ben je ook zeker op zoek naar een mooie jas. Maar staar je alleen niet blind op het uiterlijk van een jas en laat je bij voorkeur adviseren door een specialist. Om jarenlang plezier van een jas te hebben is het namelijk van groot belang dat de jas past bij je gebruik en de juiste pasvorm voor je lichaam heeft. Gelukkig kies je bij Vrijbuiter uit een zeer ruim assortiment outdoorjassen; samen met één van onze specialisten vind je altijd een jas die perfect bij jou past. Wil je alvast inspiratie opdoen of jouw favoriete jas snel online bestellen? Neem dan gerust een kijkje tussen alle outdoorjassen.

Lees ook onze tips waar je op moet letten bij het kopen van een warme winterjas!

Wat vond je van dit artikel?