Een kudde merinoschapen
  • Inspiratie

De voordelen van Merinowol

7 oktober 2022 · Aangepast op 11 september 2023 · Leestijd 2 min

Ontdek de voordelen van Merinowol

Het merinoschaap: één van de oudste en sterkste schapenrassen ter wereld. Ze zijn geliefd om hun bijzondere vacht van ‘merinowol’. Om kennis te maken met dit speciale dier vliegen we naar de andere kant van de wereld. Nieuw-Zeeland om precies te zijn. Daar, op de bergen van het Zuidereiland (de Zuidelijke Alpen) grazen merinoschapen in grote kuddes.

Het wisselende klimaat van hun leefomgeving – met in de zomer temperaturen tot 35 °C en in de winter 20 °C onder nul – vraagt om een hoog aanpassingsvermogen van de dieren. Toch is het voor de schapen geen enkel probleem om in deze extreme omstandigheden te overleven. Dit hebben ze te danken aan hun zeer speciale wollen vacht. In de zomer is de vacht dun, licht en ademend. In de winter groeit er een extra laag wol over de basisvacht, die zorgt voor extra bescherming en isolatie.

Hoe het allemaal begon

Het was Jeremy Moon – oprichter van het bekende outdoor kledingmerk Icebreaker – die dacht, wat die schapen hebben, dat wil ik ook! Hij begon kleding van merinowol te produceren. In de eerste jaren hielden vooral het geloof in het product en een ongekend doorzettingsvermogen hem op de been. Synthetische producten domineerden in de jaren 90 de markt. Om daar met een wollen product tussen te komen was lastig. Toch slaagde Jeremy er met zijn bedrijf Icebreaker in om merinowol op de kaart te zetten en vandaag de dag is deze wol niet meer weg te denken uit de wereld van outdoorkleding.

De bijzondere eigenschappen van Merinowol

Het was Jeremy Moon – oprichter van het bekende outdoor kledingmerk Icebreaker – die dacht, wat die schapen hebben, dat wil ik ook! Hij begon kleding van merinowol te produceren. In de eerste jaren hielden vooral het geloof in het product en een ongekend doorzettingsvermogen hem op de been. Synthetische producten domineerden in de jaren 90 de markt en om daar met een wollen product tussen te komen, was lastig. Toch slaagde Jeremy er met zijn bedrijf Icebreaker in om merinowol op de kaart te zetten en vandaag de dag is deze wol niet meer weg te denken uit de wereld van outdoorkleding.

Oog voor de dieren

Alle wol die gebruikt wordt voor Icebreaker producten wordt op diervriendelijke manier verkregen. Voor alle Icebreaker merinoboeren gelden namelijk enorm strenge regels met betrekking tot het dierenwelzijn van de schapen. Bovendien was Icebreaker in 2008 het eerste bedrijf dat het zogenoemde mulesing volledig verbood binnen hun stations. Wil je meer weten betreffende de omgang van de merinoschapen? Bekijk hier een filmpje op youtube.

Producten van Merinowol

Met alleen goede stof zijn we er natuurlijk nog niet. Gelukkig weet Icebreaker de gunstige eigenschappen van merinowol te verwerken in kwalitatieve, comfortabele en duurzame producten die jaren mee gaan. De producten zijn soms iets duurder dan vergelijkbare synthetische producten, maar betalen zich dubbel en dwars terug in kwaliteit.

Nu je meer weet over Merinowol en de warmte kun je dus ook met kouder weer naar buiten! We geven je allerlei tips en momenten waarop je een luchtje kunt scheppen.

Wat vond je van dit artikel?