Vrouw staat vrolijk op de piste met ski's en skistokken in haar handen
  • Activiteiten
  • Inspiratie

De 5 beste tips voor het kopen van ski’s

27 november 2023 · Aangepast op 3 februari 2024 · Leestijd 3 min

Dit zijn de 5 beste tips voor het kopen van ski’s

Skiën is niet nieuw. Als we een 5000 jaar oude rotstekening moeten geloven, werd er in Noorwegen zelfs al geskied toen de piramides nog werden gebouwd. Hebben wij even geluk. Want dat betekent dat er millennia aan kennis en ervaring in onze ski’s zijn verwerkt! Helaas. Dat betekent niet dat je altijd goed zit. Je hebt immers meer keus dan ooit. Waar moet je op letten bij de aanschaf van een paar ski’s? In dit artikel delen we vijf essentiële tips. Of je nu op zoek bent naar je eerste eigen paar, of dat je oude vertrouwde latten aan vervanging toe zijn.

Tip 1: Kies de juiste lengte

Ski’s zijn er in allerlei soorten en maten. De lengte van je ski’s is cruciaal voor een optimale ski-ervaring. Tussen kin en kruin is leuk en aardig, maar dan is er nog een behoorlijke marge. Hoe bepaal je of je ski’s neemt tot je neus of wenkbrauwen? Een goede vuistregel is dat ski’s tot aan je kin komen voor beginners, dan kun je iets makkelijker draaien en corrigeren. Als je een gemiddelde skiër bent kun je gaan voor een ski tot aan je neus en gevordereden hebben vaak ski;s tot aan de bovenkant van hun hoofd.

Verder moet je naar je bouw kijken. Als je bijvoorbeeld erg licht gebouwd bent voor jouw lengte, is het aan te raden om voor kortere ski’s te gaan. Als je juist wat steviger gebouwd bent, ga dan voor een maatje langer. Voor de jongste skiërs, kids jonger dan 6 jaar, moeten de punten van de ski’s niet boven hun kin uitkomen.

Tip 2: Ken je niveau

Niet alleen voor de lengte van de ski, maar ook om te bepalen welk type ski het beste bij je past is het belangrijk om je eigen skiniveau goed te kennen. Als beginner heb je een andere ski nodig dan een doorgewinterde skiër. Ben je redelijk nieuw in de skisport? Ga dan niet alleen voor een kortere ski, maar ook voor een lichte ski die vergevingsgezind is, met een zachte flex. Zo krijg je het vertrouwen en boek je sneller progressie dan als je een ski hebt waarmee je hard moet werken bij elke bocht.

Als je eenmaal meer ervaren bent, kun je aan een wat stijvere ski denken. Ski’s die stabiliteit geven bij hogere snelheid, en uiteindelijk ski’s die geschikt zijn voor ingewikkelder terrein. Het beste is om je niveau te bespreken met een van onze medewerkers. Zo kunnen we je een reeks ski’s aanwijzen die perfect bij jouw niveau past.

vrijbuiter medewerker legt uit waar je op moet letten als je ski's koopt
Video afspelen

Tip 3: Denk aan je skistijl

Ben je een fan van snelheid en afdalen op de pistes, of houd je meer van slalommend door bospaadjes? Voor elke stijl zijn er verschillende ski’s beschikbaar. Bedenk dus goed wat je precies in een ski zoekt. Wil je ook af en toe een stukje naast de piste pakken? Bredere ski’s hebben een groter drijfvermogen op zachtere sneeuw. 

Let ook op de radius van de ski. Ski je bijvoorbeeld graag lange bochten? Dan is een ski met een lange radius aan te raden, waarbij het midden relatief breed is. Ben je meer van de snelle korte bochtjes? Ga voor een korte radius. Onze experts kunnen je adviseren over de juiste ski’s die bij jouw stijl passen.

Tot slot: elke sneeuw is anders. Sterker nog, iedere sneeuwvlok is uniek! Maar dat is niet ons punt: als je graag off-piste gaat, dan is het misschien fijn als je latten niet direct anderhalve meter in de tiefschnee zakken. Met echte powder-latten (langere ski’s met bredere uiteinden en een rocker profiel), blijf je beter óp de sneeuw skiën. Flexibele twintips zijn top als je in het funpark wilt jibben. Maar blijf je lekker op de geprepareerde piste, dan zijn de ‘gewone’ carving-ski’s heel geschikt.

Tip 4: Neem je skischoenen mee naar de winkel

Het is belangrijk dat je skischoenen goed op je nieuwe ski’s passen en je ski’s goed afgesteld zijn. Dit kan lelijke blessures voorkomen. Neem je skischoenen dus mee naar de winkel als je nieuwe ski’s gaat kopen. Wist je trouwens dat we door middel van bootfitting jouw skischoenen helemaal kunnen aanpassen aan jouw pasvorm? Zo ski je extra comfortabel!

Tip 5: Test en laat je adviseren

Tot slot, raden we aan om de eerste paar jaar te huren. Zo kun je ontdekken wat het beste bij je past. Neem deze kennis vervolgens mee naar onze winkel en vertel dit aan één van onze medewerkers. Wij kunnen zo de link leggen met jouw wensen en ons brede assortiment in ski’s. Wedden dat er iets voor jou tussen zit?

Veel plezier op de piste, en we hopen je snel te zien bij Vrijbuiter!

Bekijk ook onze handige paklijst voor de wintersport, afvinken maar!
Ook van plan om zelf skischoenen aan te schaffen? Ontdek hier waar je goed op moet letten!

Wat vond je van dit artikel?