Man op een fiets door een mooi landschap
  • Activiteiten
  • Inspiratie

Een fietsvakantie: zo doe je dat!

4 oktober 2022 · Aangepast op 28 februari 2024 · Leestijd 4 min

Een fietsvakantie: zo doe je dat!

Onbeperkte vrijheid, een gezonde en duurzame manier van reizen en bovenal heel veel onverwachte leuke momenten. Op fietsvakantie wordt steeds populairder, en terecht. Het is veel meer dan alleen maar de hele dag op de fietsen ploeteren in de regen en de wind. Het is een kans om een land te voelen en te intens te beleven.

Slapen bij een boer

De schaduwen beginnen lang te worden, en de temperatuur begint langzaam te dalen. Mijn beoogde bestemming ligt nog zo’n 25 km verder fietsen, en ik heb er al een hele dag opzitten. Er is geen camping in de buurt te bekennen. Niet wetende waar ik over een paar ga slapen, vertrouw ik op mijn gevoel en weet ik dat uiteindelijk alles goed komt. Het is alleen nog even de vraag: hoe?

Mijn back-up plan om te gaan wildkamperen bij het riviertje dat ik op mijn kaart zag valt ook in duigen, want er staan veel huizen in de buurt. Maar ook een boerderij, met een mooi stuk groen gras. Ik roep een paar keer “Hallo, hallo” als ik bij de boerderij op de oprit sta. Een oude man komt naar buiten en kijkt me verward aan. In gebrekkig Duits vraag ik of hij een plek kent waar ik zou kunnen kamperen. Zonder veel te zeggen loopt hij weer naar binnen. Ik draai me om, want ik heb geen tijd te verliezen. Plotseling komt zijn volwassen zoon naar buiten. “Ich suche eine campingplatz”, vraag ik nogmaals. Zonder heel veel aarzelen brengt hij me naar de plek waar ik stiekem op hoopte, het groen stuk gras achter het huis.

Ik zet mijn tent op, en ik mag mezelf onder de buitenkraan wassen. Een beetje primitief, dat wel, maar beter dan niks. Op mijn Campingaz kookstel knutsel ik een warme maaltijd in elkaar. Even later komt de eigenaar naar me toe gelopen met een stuk worteltjestaart en een biertje. Eigenlijk, zijn dit de mooiste momenten, de warme gastvriendelijkheid van locals.

Geen stoel, wel een laptop

Wat je precies mee neemt op een fietsvakantie, dat is helemaal afhankelijk van je eigen wensen en van de omstandigheden waarin je op ontdekking gaat. Offer je kleren op voor een ruimere tent? Kook je liever zelf dan dat je uit eten gaat, en neem je daarvoor een gasbrander, pannenset, kruiden en vers eten mee op de fiets? Je kunt iedere keuze afwegen op het gebied van gewicht, ruimte, comfort en prijs. Als je compacter, lichter of comfortabeler wilt gaan, dan zul je daarin moeten investeren.

In mijn geval, kies ik er voor om wat meer elektrische apparatuur mee te nemen, zoals een drone en een laptop, zodat ik video’s kan maken van mijn reis. Dit gaat ten koste van ander materiaal zoals een klapstoel of een uitgebreide kookset. Als slaapmat heb ik een relatief lichte, maar toch comfortabele Therm-a-rest, en met mijn Nomad slaapzak kan ik zowel in frisse als warme nachten goed uit de voeten. Het Exped Rem kussen dat ik altijd meeneem is zowel lichtgewicht als zeer comfortabel, waardoor ik geen echt kussen mee hoef te nemen, maar ook niet op plastic opblaaskussen lig.

Verder heb ik nog de volgende uitrusting mee:

Camera, opladers, bestekset, toiletartikelen, reparatieset, reserve binnenband, multitool, mes, spaken, remblokjes, kettingwax, fietspomp, doekje, slot, usb-lamp, washandje, microvezel handdoek, tripod, regenkleding, dubbele set normale kleding, dubbele set fietskleding, 3 paar sokken en onderbroeken en een grondzeil.

Waar naartoe?

Er zijn veel verschillende manieren van fietsreizen maken, van alles tot de puntjes geregeld tot aan op de bonnefooi kijken waar je belandt. Het hebben van een bestemming om naartoe te fietsen is wel een aanrader, maar heel ver vooruit plannen is vrij lastig omdat je niet weet wat je allemaal gaat tegenkomen onderweg. Soms blijken de bergen toch zwaarder dan gedacht, heb je meer tegenwind dan er was voorspeld of krijg je onverwachts een lekke band. Of wellicht kom je op een plek waar het zo leuk is, dat je wat langer blijft. Een beetje flexibiliteit is daarom de sleutel tot een geslaagde fietsreis.

Vaak stippel ik in grote lijnen uit waar ik naartoe wil, en bekijk ik per dag hoever ik fiets. Hierbij maak ik ook gebruik van al bestaande routes, zoals het fietsnetwerk door Europa genaamd EuroVelo, die een aantal geweldige routes hebben gemaakt. Er zijn een aantal handige apps beschikbaar waarmee je je reis kunt plannen.

Zo gebruik ik Komoot om een mooie fietsroute te maken en daar een zogenaamd gpx bestand van te maken, die ik vervolgens importeer in OsmAnd, een map die gebruik maakt van kaarten die je van te voren moet downloaden zodat je onderweg geen hoge internetkosten hebt. Daarnaast maak ik regelmatig gebruik van Warmshowers, een platform waar je gratis (in ruil voor gezelligheid) bij andere fietsers kunt blijven slapen.

Klaar om te gaan?

Fietsvakanties zijn niet voor iedereen weggelegd, zeker als je nooit in aanraking bent geweest met duursport. Het grootste obstakel is mogelijk het mentale aspect, waarin je kilometers, uren en uiteindelijk seconden gaat tellen totdat je bij je eindbestemming bent. Mijn tip is om je aantal fietskilometers op een dag geleidelijk op te bouwen. Vervolgens kun je het aantal dagen dat je op fietsvakantie gaat opbouwen van een weekendje weg tot een hele week of nog langer. Als je het niet geleidelijk aan opbouwt, bestaat de kans dat je teveel hooi op je vork neemt en hier een slechte ervaring aan overhoudt.

En dan ben je klaar om te gaan, om je leven te verrijken met onvergetelijke momenten en een persoonlijke uitdaging. Om een beetje uit je comfortzone te stappen, zodat je daarna weer kunt genieten van de kleine dingen zoals een stoel of een goede douche.

Heb je nog wat extra inspiratie nodig? Sylvia neemt je mee tijdens haar fiets avontuur in Luxemburg!

Wat vond je van dit artikel?