Skiër met helm kijkt naar de piste
  • Activiteiten
  • Inspiratie

Een veilige skihelm: hier let je op

20 november 2023 · Aangepast op 15 december 2023 · Leestijd 3 min

Safety First: hier moet je op letten bij het kiezen van een snowboard- of skihelm

Het dragen van een skihelm tijdens wintersport is tegenwoordig meer regel dan uitzondering, en dat juichen we alleen maar toe. Want laten we eerlijk zijn, jouw veiligheid staat voorop. En naast de essentiële bescherming die het biedt, kan een goede wintersporthelm ook nog eens heerlijk warm en comfortabel zijn. Of je nu snowboardt of skiet, in deze blog gaan we dieper in op waar je op moet letten bij het kiezen van een helm. Eentje die niet alleen veilig is, maar ook comfortabel aanvoelt tijdens jouw avonturen in de sneeuw. Jetzt geht’s los.

Tip 1: Meten is…

Een goed passende skihelm begint bij het kennen van de juiste maat. Neem een meetlint en plaats het vlak boven je oren en zo’n 2 centimeter boven je wenkbrauwen. Meet de omtrek van je hoofd en gebruik deze maat als leidraad bij het kiezen van je wintersporthelm. De maatsticker op de helm geeft aan welke hoofdomtrekken daarbinnen vallen. Alle helmen uit ons assortiment zijn ook verstelbaar, zodat je de pasvorm kunt aanpassen aan jouw comfortniveau. Handig als je ook graag een muts wilt dragen onder je helm.

Tip 2: Een skihelm die goed past, is een helm waarbij je vergeet dat je hem op hebt

Naast de maat is tevens de pasvorm cruciaal voor de veiligheid en het comfort van je helm. Een skihelm of snowboardhelm die goed past, is een helm waarbij je vergeet dat je hem op hebt – en dat is precies wat je wilt! Bij het passen moet de helm niet te los of te strak zitten. Draai de helm vast en laat de strap even los. Als je hoofd te veel beweegt, is de helm te groot. Voel je knelpunten? Dan is de helm te klein. Zorg ook dat de helm goed aansluit op je hoofd, met een egale drukverdeling. Let ook op de diepte , hoe ver hij over je hoofd heen komt. Dit is belangrijk voor de pasvorm met je goggle. De helm mag de sneeuwbril niet naar beneden drukken en de bril mag de helm niet naar achter schuiven. Tip: neem je goggle dus mee naar de winkel als je een helm voor je wintersport gaat passen.

 

Tip 3: Kies het juiste type helm

Er zijn verschillende soorten wintersporthelmen, elk met hun eigen kenmerken. Of je nu een casual skiër of snowboarder bent, of liever uitdaging zoekt in het funpark, we hebben de geschikte helm voor jou. We onderscheiden 3 types: in-mold, hardshell en hybride. Een in-mold helm is een prima helm voor de doorsnee skiër en bestaat uit een schuimlaag aan de binnenzijde en een dunne plastic buitenschaal. Hij is betaalbaar en licht van gewicht. Ga je regelmatig off-piste of het funpark in, dan kun je beter kiezen voor een hardshell helm. Deze is wel relatief zwaar, maar biedt de beste bescherming bij flinke klappen, maar ook bij hardere voorwerpen zoals takken en rotsen. Je kunt ook gaan voor een middenweg tussen deze twee: de hybride helm. Dit is een combinatie van een hardshell constructie op de kritieke en kwetsbare plekken, en voor de rest een in-mold constructie. Zo is hij toch lichter dan een hardshell en veel mensen vinden hem ook comfortabeler.

Veel van de skihelmen en snowboardhelmen uit ons assortiment hebben bovendien het MIPS systeem. Een helm die uitgerust is met MIPS biedt een nog betere bescherming bij klappen op het hoofd vanuit verschillende hoeken. Door de speciale wrijvingsarme laag kan de helm schuiven ten opzichte van het hoofd. Hierdoor wordt er bij impact een groot deel van de rotationele krachten opgevangen. Resultaat: een lagere kans op hersenschade.

Tip 4: Houd je hoofd cool

Niemand houdt van een oververhit hoofd tijdens een actieve dag op de berg, toch? Een goede ventilatie in je helm houdt je hoofd cool! Kies een wintersporthelm met ventilatieopeningen. Overweeg ook een model waarbij de voering verwijderbaar en wasbaar is. Zo blijft je helm fris, zelfs na een intensieve dag op de piste.

Hopelijk helpen deze tips je om jouw nieuwe helm uit te kiezen. Het kiezen van de juiste wintersporthelm is een investering in jouw veiligheid en comfort. Neem er dus de tijd voor, pas en vergelijk verschillende modellen en kom langs in onze winkel in Zaandam voor persoonlijk advies. Veel plezier op de piste!

Meer wintersport-blogs lezen? Ze staan hier op een rijtje!

Wat vond je van dit artikel?