Vrouw zet warme capuchon op
  • Inspiratie

Een warme winterjas kopen, waar let je op?

27 september 2023 · Aangepast op 3 februari 2024 · Leestijd 3 min

Een warme winterjas kopen, waar let je op?

Niets is zo veranderlijk als het weer, zeker in Nederland! Voor je het weet staat de winter weer voor de deur, of is het tijd voor de jaarlijkse winter(sport)vakantie. Een goede winterjas tegen de kou is dan onmisbaar. Maar waar moet je op letten bij het aanschaffen van zo’n jas? Koukleumen opgelet! Wij geven je tips om de juiste warme jas te kopen en zo ongestoord te kunnen genieten van het koude winterweer.

1. Materiaal is key

Met stip op nummer één is de keuze voor het materiaal van je winterjas. Herken je dat, dat je een winterjas kocht die op het eerste oog in de winkel perfect leek, maar in ‘het echt’ toch niet zo warm bleek als je gehoopt had? Grote kans dat dit ligt aan het materiaal waar je jas van is gemaakt. Te beginnen bij de kwaliteit van de buitenste laag van je winterjas.

Wind- en waterdicht

Voor koude en natte winters is het fijn als je winterjas wind- en waterdicht is. En dus niet waterafstotend. Let hierbij op de aangegeven waterkolom van de jas. Jassen met een waterkolom van 5.000 mm worden gezien als waterdicht, maar ga voor een echte goede winterjas voor een waterkolom van minimaal 10.000 mm. Bestand tegen hevige regenval. Vaak zijn ook de naden getapet en de ritsen bestand tegen de regen, sneeuw en wind. Ook niet onbelangrijk bij een bui of kou; een capuchon. Afneembaar, verstopt in de kraag of handig verstelbaar. Keuze genoeg!

Gore-Tex

Ook goed om naar te kijken is het Gore-tex label. Zodra een jas dit label krijgt, betekent dit dat de jas water- en winddicht is, maar ook ademt! Zo blijf je bij wat meer inspanning ook binnenin je jas droog. Niemand zit tenslotte te wachten op een natte rug van het zweet. Naast Gore-tex zijn er nog meer coatings voor jassen, maar Gore-tex is wel de bekendste en zal je dus het vaakst op de labels tegenkomen.

2. Goed gevuld

De ene vulling is de ander niet. Veel warme winterjassen zijn gevuld met dons of een synthetische vulling. Maar ook het ene dons is het ander niet! Volg je het nog?

Dons

Binnen dons zijn veel verschillende soorten en gradaties. Bij eenden- en ganzendons speelt de kwaliteit een grote rol in de hoeveelheid warmte de jas jou geeft. Hoe hoger de kwaliteit van het dons, hoe hogere vulkracht en isolatiewaarde van de jas. En je raadt het al; hoe warmer de jas! Nadeel van dons; als het nat wordt isoleert het veel minder goed. Let er daarom dus goed op of je donsjas waterdicht is, zoals hierboven benoemd.

Synthetische vulling

Blijf je deze winter ‘gewoon’ in Nederland, dan volstaat een warme winterjas met een synthetische vulling ook zeker. Het grote voordeel dat een synthetische vulling met zich meebrengt is de prijs. Deze winterjassen zijn vaak een stuk goedkoper dan donsjassen. De keus is aan jou (en jouw portemonnee)!

3. Technisch of modieus

We begrijpen dat niet iedereen direct op pool expeditie gaat en de meest technische jas nodig heeft. Heb jij bijvoorbeeld een stedentrip naar een koude bestemming op de planning staan en ben je dus meer op zoek naar een modieuze en stijlvolle jas? Overweeg dan een wollen jas.

Warm en duurzaam

Een wollen jas is een fijne warme jas, maar niet geschikt voor extreme kou. Wol wordt niet voor niets al eeuwenlang gebruikt om warme jassen en kleding te maken. En het is een bewuste keuze als je op zoek bent naar een duurzame jas. Puntje van aandacht, kijk wel of de jas van 100% wol is gemaakt en niet maar voor een klein deel.

Ook lange winterjassen passen helemaal in het huidige modebeeld. Denk aan een fijne parka of lang donzen model. Alsof je een warme slaapzak aantrekt, klinkt aantrekkelijk toch!?

Laagjes, laagjes, laagjes

Een warme winterjas is één, maar wat draag je eronder? Onze outdoor-experts adviseren jou dan ook niet alleen een warme winterjas, maar ook de juiste onderlagen om de kou te trotseren. Denk aan een buitenjas en een onderjas. En laten we daar nu de perfecte oplossing voor hebben; de 3-in-1 jas! De naam zegt het al, het is een combinatie van twee jassen die je zowel los van elkaar als gecombineerd kan dragen. Een robuuste water- en winddichte jas aan de buitenkant en een fijn gewatteerd of fleecejack binnenin. Hoe flexibel wil je het hebben!

Om je laagjes helemaal goed op te bouwen begin je met een vochtafwerende basislaag, zoals thermo-ondergoed gemaakt van merinowol. Komt die wol weer om de hoek kijken 😉 Het grote voordeel van laagjes is dat je altijd een laagje uit kunt trekken mocht het je toch te warm worden.

Wist je dat er voor elk avontuur een jas is? We geven je graag de voordelen van een goede outdoorjas!

Wat vond je van dit artikel?