Lampjes aan een tent
  • Activiteiten
  • Inspiratie

Elektra op de camping

19 oktober 2022 · Aangepast op 15 december 2023 · Leestijd 2 min

Elektra op de camping: zo werkt het!

Een kopje koffie zetten, haren föhnen en een broodje afbakken: sta je er wel eens bij stil hoeveel elektra je gebruikt met alle handige apparaten die je meeneemt naar de camping? En weet je waarom het belangrijk is altijd een CEE stekker mee te nemen naar de camping? We leggen je uit hoe het werkt.

Handige rekensom

Op de meeste campings kun je kiezen of je een kampeerplek met stroom wilt afnemen. Per plek staat dan in ampère aangeven wat de aansluiting is, bijv. 4A, 6A of 8A… Hoeveel apparaten je tegelijk kunt gebruiken hangt af van een aantal factoren. Hier is een handige rekensom voor: Ampère x voltage = watt.

Dus stel: de camping biedt 6 ampère op jouw kampeerplek en het voltage is 230 V (zoals in de meeste Europese landen), dan kun je 6 x 230 = 1380 watt tegelijk gebruiken. Dan is het belangrijk om te weten wat jouw apparatuur verbruikt, zodat de stoppen niet doorslaan. Een geheugensteuntje hierbij is dat apparaten die warm worden, meer verbruiken. Een paar voorbeelden:

Klein koffiezetapparaat: 600 tot 800 watt
Koelkastje: rond de 80 watt
Oventje: 600 tot 800 watt
Lampen: rond de 40 watt
Kacheltje: 750 tot 1500 watt

Ampère op de camping

De kachel aanzetten en tegelijk koffie zetten is in dit voorbeeld dus geen goed idee. Controleer vooraf hoeveel ampère jouw campingplek biedt zodat je zorgeloos kunt genieten! Houd bij de aanschaf van nieuwe apparaten rekening met hun verbruik, onze specialisten in de winkel kunnen je hierbij adviseren.

Campingstekkers en verlengkabels

Ga voor veiligheid en kies altijd voor de blauwe CEE stekker op de camping, ook wel eurostekker genoemd. Deze stekker is waterdicht en gezekerd. Bovendien kun je met deze stekker op bijna alle campings in Europa elektra afnemen. Een CEE stekker is te herkennen aan zijn blauwe kleur en is voorzien van drie pinnen (mannetje) of drie uitsparingen (vrouwtje). De stekker met de drie pinnen gaat de stroomkast van de camping in.

Stroom in de tent

Campers, caravans en boten zijn bijna altijd voorzien van een CEE invoerpunt waar je de contrastekker (vrouwtje) van de CEE kabel op kunt aansluiten. Maar als je kampeert in een tent of vouwwagen heb je nog een stekkerblok nodig om je apparaten op aan te sluiten. Hierbij kun je het best gebruik maken van een 230 volt stroomunit. Deze units zijn spatwaterdicht, slagvast en voorzien van stopcontacten met randaarde. Zo kun je ook in je tent gebruik maken van handige huishoudelijke apparaten. Probeert deze stroomunit in de tent boven de grond op te hangen aan een tentstok o.i.d., zo voorkom je dat alles onder stroom staat mocht je tent overstromen.

Verlengkabels

Vanaf de stroompaal breng je dus door middel van een CEE verlengkabel stroom naar je camper, caravan of tent. Er wordt ons vaak gevraagd hoeveel meter verlengkabel je mee moet nemen naar de camping. Op de meeste campings heb je aan 20-30 meter verlengkabel genoeg. Wil je niet voor verrassingen komen te staan? Neem dan een 40 meter verlengkabel mee. Zit jouw verlengkabel op een haspel? Zorg er dan voor dat je hem wel helemaal uitrolt om brand door overhitting te voorkomen.

Er zijn echter nog steeds campings waar geen CEE-aansluitpunten maar randaarde of penaarde contactdozen op de stroompaal aangesloten zijn. In dit geval kun je een verloopkabel of -stekker kopen en deze koppelen aan je CEE verlengkabel. Vraag onze specialisten hierbij gerust om hulp.

We raden trouwens af om de verlengkabels van thuis te gebruiken op de camping. Het materiaal waarvan dit snoer is gemaakt is veel minder goed bestand tegen water dan de neopreen kabels met de spatwaterdichte CEE stekkers. Ga dus voor veilig en kies voor het juiste materiaal. Meer regentips? Je leest ze in onze blog Tips bij regen op de camping!

Opzoek naar een stekker? Bekijk hier alle keuzes!

Wat vond je van dit artikel?