Rennende kinderen in het bos
  • Activiteiten
  • Inspiratie

Fluitend over de finish

17 april 2023 · Aangepast op 15 december 2023 · Leestijd 3 min

6 tips om fluitend over de finish te gaan met avond4daagse

De avond4daagse staat weer voor de deur! Tijdens dit jaarlijks terugkerende evenement zet je een sportieve prestatie neer door iedere avond 5 of 10 kilometer te wandelen. De avond4daagse is ontzettend populair onder kinderen, maar ook ouders staan te springen om mee te lopen. Of toch niet? Wij horen verschillende geluiden: er zijn ouders die het echt super leuk vinden om mee te gaan, terwijl andere ouders ’s avonds liever op de bank neerploffen. Maar, met deze 6 tips op zak loopt iedereen op de 4e dag fluitend over de finish.

1. Training

Loop jij iedere week een marathon en sport je kind een paar dagen in de week, dan hoeven jullie weinig te trainen voor de avond4daagse. Ben je van de categorie ‘minder sportief’ en kom je lang niet altijd aan je dagelijkse portie beweging? Dan is het verstandig om voor de avond4daagse een aantal keren een stuk te wandelen met je kind(eren). Bepaal tijdens de training wat jullie favoriete looptempo is. Snelheid is niet van belang, want je kent het verhaal van de haas en de schildpad toch wel? Wie kwam er ook alweer als eerste over de finish? Precies!

2. Eten en drinken

De meeste deelnemers beginnen rond 6 uur ’s avonds met wandelen. Je kunt het beste voor die tijd iets warms eten. Denk bijvoorbeeld aan een bord pasta; lekker veel koolhydraten als brandstof voor onderweg. Neem daarnaast ook wat lekkers mee in de tas. De tandarts heeft ons verboden om het woord snoep te noemen, dus neem lekker een stuk fruit mee (en stiekem misschien toch een paar kleine snoepjes). Verder is het slim om iets voedzaams zoals krentenbollen mee te nemen voor als je onderweg “Ik heb honger!” hoort. En vergeet niet om voldoende water mee te nemen, want je krijgt echt wel dorst van al dat wandelen. Neem bijvoorbeeld deze handige drinkfles mee.

3. Goede schoenen

Als je gaat wandelen zijn goede wandelschoenen echt onmisbaar en niet alleen om blaren en pijntjes te voorkomen. Dit geldt ook zeker voor kinderen. Kindervoeten zijn volop in groei en hebben de juiste ondersteuning nodig om zich goed te ontwikkelen. Daarnaast zijn goede wandelsokken voor kinderen ook van groot belang: hiermee verklein je de kans op blaren en andere irritaties aan de voeten.

Weet je niet precies welke schoenen voor je kind geschikt zijn? Kom dan gerust eens langs bij een Vrijbuiter megastore bij jou in de buurt. Onze specialisten nemen alle tijd voor je. We meten de voeten eerst nauwkeurig op en gaan vervolgens verschillende geschikte modellen passen. Als we een geschikt paar hebben gevonden, vragen we je kind om zijn beste dierenimitaties aan ons te laten zien: rennen als een renpaard, op één been staan als een flamingo en springen als een kangoeroe. Dit allemaal om erachter te komen of het in alle omstandigheden de juiste schoen is. Bij Vrijbuiter verkopen we al goede wandelschoenen voor kinderen vanaf €49,95!

4. Juiste kleding

Naast goede schoenen is het ook belangrijk om de juiste kleding te dragen tijdens het wandelen. Je wilt het aan de ene kant niet koud krijgen, maar aan de andere kant niet in zweten uitbarsten. Kleed jezelf en je kinderen daarom volgens het 3-lagensysteem. De onderste dunne laag houdt je droog, de middelste laag zorgt voor isolatie en de buitenste beschermt je tegen wind en regen. Kies altijd voor een ademende stof, zodat het vocht van je lichaam naar buiten afgevoerd kan worden.

5. Maak het gezellig onderweg

Soldaten in het leger zingen altijd stoere liederen tijdens het marcheren. Ze zeggen dat ze dit doen om de vijand af te schrikken, maar wij denken dat ze het stiekem – al zouden ze het nooit toegeven – heel erg gezellig vinden. Het zingen van liedjes onderweg houdt je vrolijk en opgewekt en eventuele pijntjes en moeheid verdwijnen als sneeuw voor de zon. Als je uitgezongen bent kun je bijvoorbeeld ook ‘ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’ spelen. Voor je het weet loop je over die finish.

6. Vier je overwinning!

En als jullie na 4 avonden moe maar voldaan de eindstreep bereiken, moet dit zeker gevierd worden. Hang de blinkende avond4daagse medaille met trots om jullie schouders. En als jullie uitgefeest zijn, is het tijd om lekker te relaxen en jezelf eens flink te verwennen met een heerlijk voetenbadje, want jij als ouder verdient ook wel een schouderklopje voor deze prestatie.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Ontdek hoe je het beste kunt trainen voor de avond4daagse!

Wat vond je van dit artikel?