Besneeuwde bergen voor de wintersport
  • Activiteiten
  • Inspiratie

Frankrijk of Oostenrijk als wintersport bestemming?

16 november 2023 · Aangepast op 9 april 2024 · Leestijd 3 min

Verschil tussen Frankrijk en Oostenrijk als wintersport bestemming

Waar sommige families al generaties lang traditioneel richting het ‘belle France’ trekken als hun wintersport bestemming, zweren andere al jaren bij het ‘schöne Österreich’. Hetzelfde gebergte, dezelfde sneeuw en op dezelfde soort manier naar beneden glijden. Maar wat zijn naast croissantjes, schnitzel, tartiflette en kaiserschmarrn nou de echt grote verschillen? Gastblogger Chantal (@chanti.and.ollie) spendeerde een winterseizoen in beide landen en vertelt je er in onderstaande blog alles over.

Seizoenswerk

Een paar jaar geleden ontdekte ik het seizoenswerk in de winterse Alpen. Voor mij dé manier om wat bij te klussen, maar ook zo veel mogelijk tijd in de besneeuwde bergen te spenderen. Ik ging aan de slag als chalet host, waarbij je voor de gasten uit jouw chalet kookt, poetst en hen een zo mooie vakantie probeert te bezorgen. Een baan waarbij je vooral in de ochtenden en avonden werkt, dus overdag zoveel mogelijk kilometers kan maken op de pistes. In de winter van 2021-2022 werkte ik een seizoen in een chalet in het mooie Fiss-Serfaus in Oostenrijk, om het jaar daarna het Franse les Arcs te verkennen. Beide een totaal andere ervaring, waar ik graag wat meer over vertel en mijn ongezouten mening geef.

De natuur en pistes

De Franse gebieden liggen over het algemeen hoger dan de Oostenrijkse, waardoor ze kouder en sneeuwzekerder zijn. Daarnaast heb ik geleerd dat ze vaak groter zijn dan de Oostenrijkse skigebieden. In Frankrijk vind je veel aaneengesloten pistes, wat een enorm gebied oplevert om te ontdekken voor wintersporters. In mijn beleving, maar dat kan persoonlijk zijn, was het in Frankrijk ook rustiger op de pistes, waren de pistes veel breder en zien de Fransen skiën echt als sport in plaats van een soort kroegentocht op latten. In Oostenrijk zit je wat vaker onder de bomengrens, waardoor je meer bospaden kan verwachten!

De sfeer en gastvrijheid

Eén van de grootste verschillen die elk jaar toch weer hordes Nederlanders richting Oostenrijk laat trekken is de sfeer; de gezelligheid en de après-ski. Hier laat Frankrijk zijn steekjes vallen. Te beginnen met; gastvrijheid. Een veelbesproken onderwerp als het over toerisme in Frankrijk gaat. Want wat kunnen die Fransen toch onbeleefd uit de hoek komen. Het is ongekend. Volgens mij heeft het te maken met taal en trots. Zodra je een paar woordjes Frans erin gooit, gaat er al een nieuwe wereld voor je open.

En Fransen zijn gewoon trots op hun cultuur en tradities. Als jij om half 6 wilt komen dineren, dan vinden ze je gewoon een ‘ imbeciel’. Echter zoals ik een Engelsman het perfect hoorde zeggen in de skilift: ‘Liever een heerlijke pain du chocolat voorgeschoteld door een knorrige boulanger, dan een vette hap door een ober in een sound-of-music kostuum’. Wat ons trouwens brengt bij punt twee; het eten. Het Franse eten is wel echt heel erg lekker, zeker als je van kaas houdt. Echter zijn de faciliteiten om te eten op de pistes, vergeleken met Oostenrijk, echt overdreven duur.

Faciliteiten

Die sfeer en gezelligheid ontbreekt soms ook wel in het skigebied zelf in Frankrijk. Bij de bouw van de grootschalige accommodaties is namelijk weinig rekening gehouden met sfeer. Daarentegen kun je vaak wel de voordeur van je accommodatie in Frankrijk verlaten en stap je bijna direct de skilift in. En als we het over skiliften hebben, dan moet ik het even hebben over die oude Franse liften. Zodra je de lift instapt, word je bijna gelanceerd door de snelheid. Terwijl als je naar boven gaat, je 10 liedjes kan zingen, een boodschappenlijstje kan maken, een dutje kan doen en je moeder even kan bellen. Zo langzaam! Even overdreven hè! 😉 En verwacht al helemaal geen stoelverwarming of slecht weer overkapping in de liften.

Diezelfde snelheid, of beter gezegd traagheid, vind je bij de skiticketshop. In Oostenrijk zijn ze toch wel wat efficiënter. Schrik niet als je met een beetje pech op zondag twee uur in de rij staat bij het Franse loket. Daar is hij weer, die Franse houding: ‘Ach, die toeristen komen toch wel naar ons prachtige land’. En waarschijnlijk hebben ze daar nog gelijk in ook!

Prijsverschil

Naar welke wintersport bestemming je dit jaar ook gaat, je zult waarschijnlijk wel weer meer geld kwijt zijn dan voorgaande jaren. Door inflatie en hogere energiekosten vallen de prijzen allemaal weer hoger uit. Als je alles optelt, hoor ik van de meeste mensen dat Frankrijk toch wel een stukje goedkoper blijft dan Oostenrijk. In Oostenrijk tikken ze tegenwoordig wel Zwitserse prijzen aan. Al ligt het natuurlijk volledig aan je bestedingspatroon en je après-ski bier drink talenten! Mijn conclusie: wissel beide landen lekker af en ga zelf op ontdekkingstocht.

Ga jij binnenkort op wintersport? Check onze handige paklijst, afvinken maar!

Ontdek ook Chantal’s ervaring met een campertrip naar de sneeuw.

Wat vond je van dit artikel?