Stel aan het koken op de camping met gasfles
 • Activiteiten
 • Inspiratie

De juiste gasfles kiezen voor de camping

18 april 2024 · Aangepast op 6 mei 2024 · Leestijd 6 min

De juiste gasfles kiezen voor de camping

Stel je voor: je bent op een prachtige camping in het bos en het is tijd om te koken, maar opeens realiseer je je dat je de verkeerde gasfles hebt meegenomen. Het kiezen van de juiste gasfles voor je kampeeravonturen is cruciaal, niet alleen voor kookgemak, maar ook voor je veiligheid.

In dit artikel duiken we diep in de wereld van gasflessen voor kampeerders. Van de verschillende types en maten tot de materialen en veiligheidsoverwegingen, na het lezen van dit artikel kun je met vertrouwen de juiste gasfles kiezen die past bij jouw kampeerstijl. Laten we beginnen met een overzicht van de verschillende soorten gasflessen die beschikbaar zijn voor avontuurlijke kampeerders zoals jij!

De meest voorkomende typen gasflessen voor kamperen

Wanneer je gaat kamperen, is het kiezen van het juiste type gasfles net zo belangrijk als het kiezen van je tent. Afhankelijk van je locatie, weersomstandigheden en kookbehoeften, zijn er verschillende gasflessen die geschikt kunnen zijn. Hieronder bespreken we de drie meest voorkomende soorten gasbrandstoffen: butaan, propaan en LPG.

Butaangasflessen

Butaangas is ideaal voor kamperen in warmere klimaten. Butaan heeft een laag kookpunt, wat betekent dat het bij lagere temperaturen vloeibaar blijft en dus niet efficiënt werkt in koude weersomstandigheden. Het grote voordeel van butaangas is dat het goedkoper is dan propaan en dat het in kleinere, meer draagbare flessen of gasblikjes komt, wat het gemakkelijk maakt om mee te nemen tijdens kampeertrips.

Propaangasflessen

Propaangas is veelzijdiger dan butaan en is perfect voor gebruik in zowel warme als koude klimaten. Het heeft een hoger kookpunt en blijft ook bij lage temperaturen effectief. Propaanflessen zijn ideaal voor winterkamperen omdat ze betrouwbaar blijven, zelfs als het vriest. Bovendien brandt propaan schoner dan butaan, wat bijdraagt aan de duurzaamheid van je kookgerei en minder schadelijke uitstoot.

LPG Gasflessen

LPG, of vloeibaar petroleumgas, is een mengsel van propaan en butaan. Dit type gasfles is een uitstekende allrounder en kan worden gebruikt in diverse weersomstandigheden, wat het een populaire keuze maakt onder kampeerders. LPG is ook economisch efficiënter, omdat het de voordelen van beide gassen combineert, waardoor je minder afhankelijk bent van de externe temperatuur.

Bekijk al onze gasflessen voor de camping

Kies de juiste maat gasfles voor jouw kampeertrip

Het kiezen van de juiste grootte en capaciteit van een gasfles is net zo belangrijk als het selecteren van het type gas. De grootte van je gasfles beïnvloedt direct hoe lang je kunt koken en hoe gemakkelijk je de fles kunt vervoeren. Hieronder geven we een overzicht van de meest gangbare maten en hun toepassingen.

Kleine gasflessen (1-5 kg)

Kleine gasflessen zijn perfect voor korte kampeertrips of voor kampeerders die licht willen reizen. Deze flessen zijn gemakkelijk te hanteren en nemen weinig ruimte in, waardoor ze ideaal zijn voor backpackers of solo-reizigers. Hoewel klein, kunnen deze flessen voldoende gas leveren voor een weekendtrip, afhankelijk van je kookgewoontes.

Middelgrote gasflessen (6-10 kg)

Middelgrote gasflessen zijn een goede keuze voor gezinnen of groepen die een week of langer weg zijn. Ze bieden een uitstekende balans tussen draagbaarheid en capaciteit, waardoor je voldoende gas hebt voor meerdere mensen zonder dat je constant moet bijvullen.

Grote gasflessen (11 kg en meer)

Voor langdurige kampeertrips of voor situaties waarin je meerdere gasapparaten wilt bedienen, zoals een kachel en een grill, zijn grote gasflessen de beste keuze. Deze flessen zijn zwaarder en lastiger om te vervoeren, maar de grote capaciteit betekent dat je minder vaak hoeft te denken aan het vullen van de gasfles.

Materialen en duurzaamheid van gasflessen

Bij het kiezen van een gasfles speelt het materiaal een cruciale rol in zowel de duurzaamheid als het gebruiksgemak. Verschillende materialen hebben uiteenlopende eigenschappen die ze geschikt maken voor verschillende kampeeromgevingen en -stijlen. Hieronder verkennen we de meest gebruikte materialen voor gasflessen en hun voor- en nadelen.

Stalen gasflessen

Stalen gasflessen zijn robuust en relatief goedkoop, wat ze een populaire keuze maakt onder kampeerders. Ze zijn bestand tegen zware gebruiksomstandigheden en kunnen jaren meegaan mits goed onderhouden. Echter, staal is gevoelig voor roest als het niet correct wordt behandeld of als het wordt blootgesteld aan vochtige omstandigheden, wat extra onderhoud kan vereisen.

Aluminium gasflessen

Aluminium gasflessen zijn lichter dan stalen flessen, wat ze ideaal maakt voor kampeerders die hun uitrusting vaak moeten verplaatsen of lange afstanden moeten dragen. Ze zijn roestbestendig en hebben een lange levensduur. Het nadeel is dat ze doorgaans duurder zijn dan stalen gasflessen, maar voor veel kampeerders weegt het gemak van het lagere gewicht op tegen de hogere kosten.

Composiet gasflessen

Composiet gasflessen zijn de nieuwste innovatie op het gebied van kampeergasflessen. Ze zijn gemaakt van een combinatie van materialen zoals glasvezel en kunststof, waardoor ze ultralicht en extreem duurzaam zijn. Composietflessen zijn ook volledig roestvrij en bieden uitstekende weerstand tegen corrosie. Hun transparante aard laat gebruikers toe om het gasniveau makkelijk te controleren, een handige feature tijdens langere kampeertrips.

Aansluitingen en veiligheid

Bij het kamperen is veiligheid met gasflessen van essentieel belang. Goede kennis van de aansluitingen en het correct hanteren van gasflessen kan ongelukken voorkomen. We bespreken de verschillende soorten aansluitingen en delen cruciale veiligheidstips.

Soorten gasfles aansluitingen

De aansluiting van een gasfles bepaalt hoe het gas wordt overgebracht van de fles naar je kooktoestel of verwarming. Er zijn hoofdzakelijk twee soorten aansluitingen:

 • Schroefaansluitingen vereisen dat je de slang of regulator op de fles schroeft, wat een veilige en stevige verbinding biedt.
 • Bajonetaansluitingen bieden een snellere koppeling, ideaal voor kampeerders die vaak van locatie veranderen en snel hun setup willen opzetten en afbreken.

Veiligheidstips

 1. Controleer altijd op lekken: Voordat je de gasfles gebruikt, is het belangrijk om te controleren op lekken. Dit kun je doen door zeepwater over de aansluitingen en slangen te spuiten en te kijken of er bubbels ontstaan.
 2. Gebruik de juiste regulator: Zorg ervoor dat de regulator die je gebruikt compatibel is met het type gasfles. Een verkeerde regulator kan leiden tot een onveilige situatie.
 3. Vervang beschadigde slangen en aansluitingen: Inspecteer slangen en aansluitingen regelmatig op slijtage of schade. Vervang ze onmiddellijk als ze beschadigd zijn.
 4. Ventilatie is cruciaal: Gebruik gasflessen altijd in een goed geventileerde ruimte om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen.
 5. Bewaar gasflessen correct: Bewaar gasflessen rechtop en in een koele, schaduwrijke plaats buiten bereik van direct zonlicht.

Kosten en verkrijgbaarheid

Wat kost een gasfles en waar koop je deze?

De kosten van gasflessen en hun verkrijgbaarheid kunnen sterk variëren afhankelijk van het type, de grootte en het materiaal van de fles. Hieronder bieden we een overzicht om je te helpen bij het maken van een economische keuze en geven we tips over waar je gasflessen kunt kopen of vullen.

Gemiddelde kosten

De prijs van een gasfles is afhankelijk van verschillende factoren zoals het materiaal (staal, aluminium, composiet), de grootte (klein, middelgroot, groot), en het type gas (butaan, propaan, LPG). Kleine butaangasflessen kunnen al vanaf ongeveer 20 euro gekocht worden, terwijl grotere, duurzamere aluminium of composiet propaanflessen wel honderd euro of meer kunnen kosten. De initiële aanschafkosten worden vaak gecompenseerd door de langere levensduur en de betere prestaties onder verschillende weersomstandigheden.

Tips voor het kopen van gasflessen

 • Vergelijk prijzen: Kijk rond bij verschillende leveranciers om de beste deal te vinden. In de buurt van Vrijbuiter Gouda of Zaandam? Dan zien we je daar! 
 • Controleer de compatibiliteit: Zorg ervoor dat de gasfles past bij je apparatuur.
 • Koop lokaal: Overweeg om gasflessen bij lokale leveranciers te kopen om ondersteuning en gemakkelijke toegang tot navulling te garanderen.

Maak de juiste keuze

Het kiezen van de juiste gasfles is een essentieel onderdeel van de voorbereiding voor elk kampeeravontuur. Of je nu kiest voor een kleine butaanfles voor een weekendje weg in warm weer, een robuuste propaanfles voor winterkamperen of een veelzijdige LPG-fles voor diverse klimaten, het belang van de juiste selectie kan niet genoeg benadrukt worden.

Hier zijn enkele laatste adviezen:

 • Weeg je opties af: Overweeg de duur en aard van je trip bij het kiezen van de grootte en het type gas. Controleer ook zeker of deze op de gasbrander past.
 • Denk aan duurzaamheid: Kies materialen die lang meegaan en geschikt zijn voor de omstandigheden waarin je zult kamperen.
 • Veiligheid voorop: Volg altijd de veiligheidsrichtlijnen voor opslag en gebruik van gasflessen om ongelukken te voorkomen.

Door de juiste gasfles te kiezen, verhoog je niet alleen je kookgemak, maar zorg je ook voor een veilige en zorgeloze kampeerervaring. Dus pak je gasfles, je kookgerei, en geniet van de vrijheid die het buitenleven biedt!

Wat vond je van dit artikel?