Man in hangmat tussen twee bomen
 • Activiteiten
 • Inspiratie

Hangmat ophangen. Dat doe je zo!

8 oktober 2022 · Aangepast op 29 september 2023 · Leestijd 3 min

Hangmat ophangen. Dat doe je zo!

Lekker luieren in de hangmat met een boekje of gewoon staren naar de wolken. Voor mij hoort dat echt bij kamperen. Maar hoe hang je zo’n hangmat op? Het probleem waar ik vaak tegenaan loop is dat er niet genoeg bomen zijn op de camping of dat ze te ver uit elkaar staan. Gelukkig heb ik inmiddels een oplossing gevonden. Een manier om je hangmat op te hangen tussen bomen of zelfs zonder boom.

Hoe hoog moet je een hangmat hangen?

De hoogte van de ophangpunten van een hangmat wordt bepaald door een simpele vuistregel: lengte ruimte/ 2 = ophang hoogte. Dus stel je hebt twee palen op vier meter afstand van elkaar dan is de aangeraden ophanghoogte twee meter. Wel moet je er rekening mee houden dat je minimaal 50 cm tussen de onderkant van de hangmat en de grond behoudt. Er zijn verschillende knopen en manieren waarop je een hangmat aan een boom kunt hangen. Mijn favoriete, en in mijn ogen meest simpele, manier is met twee touwen en twee karabijnhaken.

Wat heb je nodig?

 • Een hangmat
 • 2 touwen van ieder minimaal 3 meter lang en 6mm dik
 • 2 karabijnhaken

Hoe maak ik een touw waarmee ik de hangmat kan ophangen?

De twee touwen moeten ieder minimaal 3 meter lang zijn, zelf prefereer ik touwen van ieder 5 meter lang omdat je dan bij dikke bomen of veel afstand de hangmat nog steeds goed kunt ophangen. Door karabijnhaken te gebruiken kun je de touwen ’s avonds laten hangen en de hangmat ’s nachts droog opbergen. Ok, hoe maak je een ophangtouw voor de hangmat? Per touw doorloop je de onderstaande stappen.

Stap 1: Vouw het touw dubbel zodat de 2 uiteinden naast elkaar liggen.
Stap 2: Maak in het dubbelgevouwen touw nu om de 30 cm een platte knoop. Je krijgt hierdoor een hoop lussen met aan het einde een iets grotere lus.
Stap 3: Houd de grote lus vast vlakbij de boom en sla het touw een paar keer rondom de boom.
Stap 4: Trek het uiteinde van het touw door de lus bij de boom en trek deze stevig aan.
Stap 5: Klik de karabijnhaak in één van de lussen en koppel hier de hangmat aan vast
Stap 6: Doe stap 1 t/m 5 ook voor het tweede touw en je hangmat is klaar om lekker in te liggen.

Zo maak je je eigen hangmatstandaard als er maar één of geen boom is

In de meeste gevallen is het zo dat ik mijn hangmat wil ophangen en er wel één geschikte boom is maar dat de tweede óf te ver weg staat óf gewoon ontbreekt. In dat geval is dit een handige oplossing. Eventueel kun je dit ook twee keer doen en dan heb je dus helemaal geen boom nodig.  Alles wat je nodig hebt voor deze zelfgemaakte hangmatstandaard heb ik standaard in de vouwwagen liggen maar is ook te koop in de kampeerwinkel.

Wat heb je nodig? (bij gebruik zonder bomen doe je alles keer 2)

 • 1 tentstok van ongeveer 120 – 150 cm
 • 1 scharniervoet inclusief gaten
 • 2 haringpennen
 • 5 haringen
 • 5 scheerlijnen
 • Een hangmat
 • 2 touwen van minimaal 3 meter lang  en 6 mm dik
 • 2 karabijnhaken

Stap 1: Zet de stok op ongeveer 350 tot 400 centimeter, recht tegenover de boom neer, en sla met een hamer de twee penharingen de grond in door de voet van de tentstok.
Stap 2: Zet de stok in een schuine hoek naar achter van ongeveer 45 tot 60 graden
Stap 3: Sla nu 4 haringen in een kwart cirkel rondom het bovenste punt van de schuine stok Zet de haringen symmetrisch ten opzichte van de stok zodat ze elkaar in evenwicht houden.
Stap 4: Maak de scheerlijnen vast aan de haringen en de top van de tentstok. Zorg er daarbij voor dat de hoek tussen de tentstok en de scheerlijnen ongeveer 90 graden is.
Stap 5: Bevestig de vijfde haring en scheerlijn in een rechte lijn richting de boom op zo’n manier dat de hoek tussen de stok en de haring zo groot mogelijk is maar de scheerlijn de hangmat niet in de weg zit. Deze zorgt ervoor dat je de hangmat ’s avonds binnen kunt halen zonder dat de standaard voor de hangmat omvalt.
Stap 6: Bevestig de hangmat touwen, hangmat en karabijnhaken aan de boom op eenzelfde hoogte als de punt van de tentstok en je bent klaar om te gaan liggen.

Het is de eerste keer even een beetje proberen op welke afstand je de haringen en de scheerlijnen moet zetten.  De ervaring leert echter dat het inschatten steeds makkelijker wordt waardoor het sneller gaat.

Is deze zelfgebouwde hangmatstandaard veilig?

Een hangmat is nooit helemaal veilig want er gebeuren ieder jaar veel ongelukken mee. En hoewel ik niet aansprakelijk ben voor iedereen die de hangmat op deze manier opzet heb ik mijn hangmat probleem al vele malen op deze manier opgelost. Wel zorg ik er altijd voor dat ik maar een centimeter of 30 van de grond lig. Zie je dit toch niet helemaal zitten dan is een opvouwbare hangmatstandaard of gewoon goed zoeken naar bomen wellicht een goed alternatief.

Benieuwd naar wat voor avontuinier jij bent? Doe hier de test!

 

Tjerk Romkema, oftewel Kampeermeneer is kampeerblogger en kampeert al zijn hele leven. Met zijn gezin kampeert hij het liefst in een tent of vouwwagen maar flirt af en toe ook met een campertje. In slaap vallen met het geluid van regen op het tentdoek, kampvuurtjes bouwen, spelletjes bij kaarslicht en lekker ontdekken. Daar wordt hij blij van. Zowel op zijn kampeerblog als voor het Vrijbuiter blog deelt hij zijn kampeerervaring in de vorm van kampeerhacks, must camp campings en kampeertips en verhalen.

Wat vond je van dit artikel?