Bovenaanzicht van stacaravans
  • Activiteiten
  • Inspiratie

Het comfort van thuis in je huurtent of stacaravan

25 januari 2023 · Aangepast op 28 februari 2024 · Leestijd 4 min

Het comfort van thuis in je huurtent of stacaravan

Het is in kampeerland populair om op een camping een tent of stacaravan te huren. Wij snappen dat wel, want zo’n compleet ingericht stekkie scheelt je een hoop gesleep met spullen. En bij aankomst – na een lange autorit – plof je lekker neer voor je tent of stacaravan. Zo beleef je het plezier en comfort van een kampeervakantie zonder al te veel ‘kampeerlogistieke poespas’. Dit klinkt allemaal fantastisch, maar toch kleven er ook nadelen aan zo’n gehuurde tent of stacaravan. Je slaapt bijvoorbeeld vaak op smalle bedden waar je de ‘trotse’ driehonderd-zes-en-veertigste slaper op bent. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de klassieke plastic kuipstoel met zere billen garantie, die toebehoren aan de inboedel van bijna elke huurtent of stacaravan.

Is hier dan geen oplossing voor? Tuurlijk wel! Wij als ervaren kampeerders, die zo nu en dan een tent of stacaravan huren, hebben een aantal slimme tips voor je op een rijtje gezet.

Comfortabel zitten

Plastic kuipstoeltjes zien er op het eerste oog altijd best comfortabel uit, maar na een kwartiertje zitten weet je wel beter. Wij nemen daarom altijd 2 comfortabele campingstoelen mee die in standen verstelbaar zijn. De kuipstoel dient dan wel heel goed als voetensteun. Omdat het ’s avonds flink kan afkoelen en je natuurlijk zo lang mogelijk buiten wilt zitten, is het slim om een paar tuinstoelkussens van huis mee te nemen – als je hiervoor de ruimte hebt. Zo geniet je overdag van wat extra comfort en heb je ’s avonds een lekkere isolerende stoel. Je kunt vanzelfsprekend ook kiezen voor een goede campingstoel, die deze eigenschappen al voor je combineert. Denk bijvoorbeeld aan de erg comfortabele en perfect isolerende Redwood Sequoia Comfort Stoel.

Heerlijk slapen

Na een onrustige nacht woelen met pijn in je rug wakker worden, staat garant voor een fiks ochtendhumeur. Zoals je weet begint een goede nachtrust bij een fijn matras en dit is precies waar het nogal eens fout gaat in huurtenten of stacaravans. Het matras is bijvoorbeeld zo zacht dat je met je dijen de grond voelt of juist zo spijkerhard dat je de volgende dag spierpijn hebt in spieren waar je het bestaan nog niet van wist. Wij nemen daarom altijd voor onszelf een slaapmat mee. Het matras van ons verblijf leggen we onder het bed en de slaapmat op de lattenbodem. Omdat je zelf de hardheid van je matras kunt bepalen, creëer je een comfortabele slaapplek naar eigen wens.

Wij zijn zelf verliefd op onze Redwood Limousine 10 mat. Deze mat is wel 10cm te breed voor het gemiddelde bed in een stacaravan (70cm), maar dat is voor ons nooit een probleem geweest. Of-ie lekker slaapt? Heerlijk! Er zijn trouwens ook veel goede slaapmatten tot 70cm breed te koop. Wij raden je wel aan voor minimaal 7cm dikte te kiezen en voor optimaal comfort zelfs voor 10cm. Verder nemen wij vaak ook onze eigen kussens mee. Heb je die ruimte niet dat is een opblaasbaar kussen een goed alternatief.

Sfeer maken

Een stacaravan beschikt meestal over een veranda met verlichting. Onze ervaring is dat er meestal een soort bouwlamp hangt die de hele camping voorziet van licht. Sfeervol op de veranda vallende sterren kijken, is er dan zeker niet bij. Wij nemen daarom altijd onze Coleman Twist Lamp mee, waar je het licht op 3 niveaus mee afstelt terwijl je een apparaat oplaadt aan de USB-poort: ideaal! Maar er zijn veel meer campinglampen die geschikt zijn: kies wel bij voorkeur eentje met standen of een dimfunctie. Wij vinden het zelf ook altijd leuk om een lichtslinger aan de tent of veranda te hangen. Maar we weten dat de meningen onder kampeerders hierover verdeeld zijn ;).

Kook niet over

Wij komen graag in Zuid-Frankrijk en Spanje. Samen koken in een door de zon opgewarmde stacaravan is dan het perfecte recept voor een oververhitte sfeer. Om de hoofden koel te houden en de stemming op peil, is een ventilator een musthave. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om buiten te koken: barbecueën blijft onze favoriet. Hou er wel rekening mee dat in warme landen het koken op vuur of barbecueën op kolen vaak een no-go is (in verband met brandgevaar). Wij nemen daarom altijd onze Campingaz grill mee, zodat we geen boze campingbaas achter ons aankrijgen en toch verassend lekker kunnen grillen. Maar er zijn nog tal van andere goede kooktoestellen voor buiten. Pannen en kookgerei zijn vaak wel aanwezig in het gehuurde verblijf, maar uit eigen ervaring ontbreekt er meestal een goed mes, een grote snijplank en een fijne braadpan. Meenemen van huis dus!

Wie het eerst komt, wie het eerst laadt

Kamperen is eigenlijk een perfect moment om je van je mobiele verslaving af te helpen: even een paar dagen wifi-detoxen, heerlijk! Toch neemt de gemiddelde kampeerder meer dan één elektronisch apparaat mee (wij zijn zelf ook schuldig). Met vaak maar een paar stroompunten is het vechten wie de oplader mag gebruiken. Om de vrede te bewaren nemen wij altijd onze stekkerdoos met 4 USB-poorten mee. Tip: vergeet niet de juiste stroomadapter voor jouw vakantieland mee te nemen.

Bzzzz..

Ken je die akelige keuze: of met de ramen dicht slapen in je warme verblijf of de ramen openzetten en wachten tot je het gezoem van de familie mug hoort. Om deze keuze niet te hoeven maken, nemen wij altijd horgaas van Pro Plus mee: echt een aanrader voor comfort in de stacaravan! Koop er wel minimaal 2, zodat je de ramen lekker tegen elkaar open kunt zetten. Je plakt eerst eenvoudig een klittenband plakstrip op het kozijn en maakt vervolgens het horgaas daaraan vast. Zorg dat je onderin wel ruimte houdt voor je hand, zodat je het raam nog makkelijk open en dicht kunt doen. Het verwijderen ging bij ons heel eenvoudig en vooral belangrijk, zonder achterblijvende resten. Om in de avond de stekebeestjes op veilige afstand te houden is een citronella spiraal ons geheim. Wij worden weinig tot niet gestoken als we deze gebruiken.

Maar hoe slepen we het allemaal mee?

Leuk al die tips, maar hoe krijg je het allemaal mee? Op basis van de ruimte die je in je auto hebt moet je wellicht keuzes maken. Wij hebben voor het kamperen met de tent ooit een dakkoffer gekocht. Deze gebruiken we ook als we naar een huurtent of stacaravan gaan, zodat we de vakantie nog net wat comfortabeler kunnen maken.

Een hele fijne (en comfortabele) vakantie gewenst!

Sta je er ook wel eens bij stil hoeveel elektra je gebruikt met alle handige apparaten die je meeneemt naar de camping? Ontdek het in deze handige blog over elektra op de camping!

 

Wat vond je van dit artikel?