Hier moet je op letten bij waterdichte kleding
We kunnen er helaas niet omheen: het regent nogal eens in ons land. Als Nederlander en buitenliefhebber is het hebben van goede waterdichte kleding dan ook zeker geen overbodige luxe. Maar zoals je vast al eens in levenden lijve ervaren hebt, is het ene waterdicht het andere niet. Het kiezen van de juiste waterdichte kleding, passend bij je buitenactiviteiten, is daarom nog niet makkelijk. Voor je het weet vliegen de termen: waterkolom, waterdruk, ademend vermogen, membranen en coatings je om de oren. Om te voorkomen dat je ‘van de regen in de drup’ belandt, is het de hoogste tijd om deze termen eens goed aan je uit te leggen. Dan weet je voortaan precies wat echt waterdicht is en waar je op moet letten bij het aanschaffen van waterdichte kleding. En je zult zien, met de juiste kleding is zo’n buitje zo erg nog niet!
De waterkolom uitgelegd
Misschien heb je er al weleens van gehoord, de waterkolom: het is de hoeveelheid water in millimeters die een stof per vierkante centimeter kan hebben voordat het lekt. Deze maatstaaf geeft de waterdichtheid van kleding en accessoires, zoals jassen, broeken en rugzakken, aan. Even een rekenvoorbeeldje: stel de waterkolom van een leuke regenjas is 1.000 mm. Dit betekent dat de jas de ‘druk’ van een meter water aankan, voordat het water door de stof dringt. Dit klinkt als een hoop, maar vergis je niet: als je bijvoorbeeld op je knieën in het natte gras zit of een flinke tas op je rug draagt, neemt de druk snel toe en heb je aan 1.000 mm zeker niet genoeg om lekken te voorkomen. De ‘waterdruk’ – zoals ze dit noemen – is dan te hoog. Hieronder zetten we de waterkolom-klassering voor je op een rijtje.
- 0 mm: niet waterdicht.
- 0 – 1.000 mm: waterafstotend, maar niet waterdicht. Prima voor een licht buitje, maar niet stortbui-proof.
- 1.000 mm – 5.000 mm: waterdicht tegen regen, maar niet bestand tegen hoge waterdruk. Als de druk toeneemt, bijvoorbeeld tijdens het zitten, is de kans op lekken groot.
- 5.000 mm – 15.000 mm: compleet waterdicht al komt het met bakken uit de lucht. Daarnaast bestand tegen veel vormen van druk. Als de waterdruk erg hoog wordt, bijvoorbeeld bij langdurig zitten of bij het dragen van een zware rugzak, ontstaat er mogelijk wat lekkage.
- 15.000 mm – 30.000 mm: compleet waterdicht, zelfs onder extreme waterdruk. Het blijft zelfs waterdicht bij (ondiepe) onderdompeling.
- Meer dan 30.000 mm: we hebben het hier over non-poreuze materialen. Dit is een lastig woord voor: zonder te breken lekt het nooit.