Rafael in de bergen van spanje
  • Vrijbuiters aan het woord

Hiken, Rafael’s ervaringen in Spanje

18 oktober 2022 · Aangepast op 28 februari 2024 · Leestijd 1 min

Rafael’s ervaringen in Spanje – Sierra de Gredos (Ávila)

6-daagse trekking  naar de top Almanzor

In het hart van Spanje, tussen Madrid en Portugal en in de buurt van de historische steden Segovia en Ávila, ligt het natuurpark de Gredos. Onze trektocht begon aan de noordkant, in het kleine dorpje Navalperal de Tormes.  Vanaf daar leidde een wandeling van enkele uren ons tussen dennenbomen, de gele bloemen van de Piornos, en eiken naar onze eerste slaapplaats. De slaapplaats was vlakbij de top van een gletsjer, de Garganta del Pinar.  Alleen het geluid van de rivier, de vogels, en het gezelschap van enkele koeien vergezelden ons.

Een klein avontuur

Onze tweede dag was al een klein avontuur. Het beklimmen van de Callejón de los Lobos was een uitdaging onder de hevige regen, wind, hagel, en harde sneeuw die de uitgang van de kloof leek te sluiten. Gelukkig bracht een combinatie van goede uitrusting, zelfvertrouwen en de juiste beslissingen ons veilig en wel naar de volgende slaapplaats, El Belesar. Onnodig om te zeggen dat de hete koffie en warme soep onze beste vrienden waren die avond.

De rest van de tocht was veel makkelijker, ook werd het weer een stuk beter. We zetten de tent op bij de Refugio de la Laguna Grande. Van daaruit, na een goed en lekker ontbijt, beklommen we vrij gemakkelijk de Almanzor. Hierna deden we een stuk van de bergkam, best een een uitdaging voor mijn teamgenoten. We namen ook een dag vrij. Op deze dag hebben we een paar uur gewandeld om te genieten van een bad in een stroom die in de Gargantón loopt, een andere oude gletsjer. We hebben ook wat uitgerust voordat we teruggingen naar Navalperal de Tormes via de belangrijkste gletsjer, de Garganta de Gredos.

In de 6 dagen op de berg kom je weinig mensen tegen, behalve in de Refugio de la Laguna Grande waar wandelaars en klimmers elkaar na hun activiteit ontmoeten. Telefoon en internet kun je natuurlijk wel vergeten: verbindingen zijn er bijna niet..

Tips

  • Wandelen in Gredos is altijd een uitdaging. De slaapzak voor het late voorjaar moet rond 0º comfort zijn, ook regenkleding is sterk aan te raden!  Een zonnebrilzonnebrandcrème, en een pet zijn ook noodzakelijk.
  • Bijna elke trektocht in het gebied is fysiek zwaar; het is iets minder zwaar om aan de noordkant te beginnen, zoals wij deden. Er zijn veel mogelijkheden om te overnachten, van luxe hotels tot vele gezellige hostels en campings.
  • Voor of na de tocht een bezoek aan de Murallas de Ávila en het bestellen van een steak is een heerlijke aanvulling op de trektocht.

Ga jij het ook proberen?

Rafael Antón, winkelmedewerker Gouda

 

Lees ook over Wout’s hike avonturen in Roemenië!

Wat vond je van dit artikel?