mensen die aan het hiken zijn met een rugzak.
  • Vrijbuiters aan het woord

Hiken, wandel met Wout door Roemenië

8 november 2022 · Aangepast op 15 december 2023 · Leestijd 1 min

Roemenië

Van Cabana Plaiul Foii naar Turnu Rosu (gevlogen op Sibi)

“Away from the towns, it is wild country. Savage” Aldus onze conducteur waar ik en mijn broertje mee hebben staan praten naast onze kapotte dieseltrein. Hij had gelijk! In mei 2022 zijn ik en mijn broertje gaan hiken in Roemenië op de Făgăraș bergketen. Het plan was om in 7 dagen deze route van bijna 100 km te wandelen. Bij de herberg Cabana Plaiul Foii hebben we een nacht geslapen voordat we de Roemeense wildernis introkken. Roemenië is een prachtig land waar veel oernatuur nog staat. Het gebied waar wij waren was het territorium en migratiegebied van veel grote roofdieren zoals wolven, bruine beren en lynxen. Gelukkig zijn we alleen afdrukken en uitwerpselen tegengekomen.

Onze route begon met een lange tocht langs het water voordat we een kilometer lang steil moesten klimmen. Vreemd genoeg kwamen we sneeuwbanken tegen. In Mei! Dat zou niet zo moeten zijn volgens ons boekje. De sneeuw zou weg moeten zijn. Roemenië had helaas een hele late winter genoten en tot eind april lag er nog sneeuw. Vervolgens begon het te regenen en te hagelen en het was zwaar. Boven snel wat gegeten en door!

Bij de volgende klim was de hele route echt ondergesneeuwd. We bedachten dat we nog tot veel hoger zouden stijgen (2560m) de komende dagen. We zijn doorgegaan totdat er een ‘refuge’ (toevluchtsoord) zou zijn. Onze redding! Een grote koepel waar we veilig waren van de regen, kou en wind. Daar hebben we, na een overnachting in de tent onder de refuge, besloten om toch, vanwege het gevaar van veel sneeuw, weer naar beneden te gaan. Ik heb daar een rotsmannetje of rock cairn gebouwd. Daarop hebben we revange gezworen! Als we in de toekomst weer bij de refuge zijn trappen we de rotsstapel weer om, zodat we de Făgăraș dit keer wel overwinnen.

Tips:

Roemenië is echt een wild land. The middle of nowhere is erg treffend. Wees dus zelf voorzienend. Plan je eten van tevoren uit en neem vervolgens meer dan dat mee. Een waterfilter is ook cruciaal. Neem daarnaast een hele goede regenjas mee, het kan het hele jaar door zwaar weer hebben. Verder is een B-schoen een aanrader. Het is ruig terrein met veel stijgen en dalen. Voor je vlucht: vlieg voor deze route op Brașov. Het is direct en veel dichterbij de start. Ten slotte: Roemenen zijn ontzettend behulpzame mensen. Vraag hulp ook al spreek je geen Roemeens. Ook met gebrekkig Engels proberen ze je toch te helpen zover ze kunnen.

Wout Verstegen, Adviseur Kamperen Gouda

Meer wandel inspiratie nodig? Onze collega Angela is naar IJsland geweest!

Wat vond je van dit artikel?