Gezien bij auto met twee fietsen op de fietsendrager
  • Activiteiten

Hoe vind je de juiste fietsendrager?

2 maart 2023 · Aangepast op 28 februari 2024 · Leestijd 3 min

Hoe vind je de juiste fietsendrager?

Fietsen is een geweldige manier om buiten te zijn, de frisse lucht in te ademen en je lichaam in beweging te houden. Met een fietsendrager om je fietsen te vervoeren kan je overal fietsen. Maak je nieuwe routes, ontdek je nieuwe plekken en kan je genieten van de prachtige landschappen die je onderweg allemaal tegenkomt.

Hoe vind je nu de juiste fietsendrager voor jouw volgende avontuur? In deze blog geven wij je tips en uitleg en weet je exact welke fietsendrager je nodig hebt.

Type fietsendragers

In ons assortiment bieden wij verschillende type fietsendragers aan. Hier leggen wij uit waar je op moet letten en wat de voor- en nadelen zijn.

Trekhaakdrager

De trekhaakdrager is makkelijk en binnen enkele minuten te monteren. Het draagvermogen van een trekhaakdrager is belangrijk of deze geschikt zijn voor zware fietsen, zoals elektrische fietsen en voor stabiliteit tijdens het rijden. De meeste trekhaakdragers zijn opvouwbaar. Deze kunnen gemakkelijk worden opgeborgen, zodat je veel ruimte bespaard. Let er wel op dat je beperkte toegang hebt tot de kofferbak en dat de achterklep soms pas open kan als de trekhaakdrager eraf wordt gehaald. Wil je dit voorkomen kijk dan naar de modellen die je kan kantelen. 

Dissel fietsendrager

Ga je met de caravan op pad en je wilt je fietsen ook meenemen? Kijk dan eens naar een fietsendrager voor op de dissel.
Je fietsen zijn sneller toegankelijk mocht je onderweg al een mooie route tegenkomen, dankzij het schuifsysteem van Pro User. Er is sprake van een goede gewichtsverdeling, omdat het zwaartepunt niet drastisch verandert i.c.m. met caravan. Houd wel rekening met de maximale kogeldruk, zeker als je twee fietsen op de dissel wilt vervoeren. Mocht de kogeldruk overschreden worden, verslechtert dat de wielligging van de caravan op de weg. De caravan kan hierdoor gaan slingeren. Dit wil je altijd voorkomen.

Dakdrager

Een andere mogelijkheid is om je fietsen op het dak van je auto te vervoeren. De dakdrager is makkelijk te monteren aan de dakrails van je auto en is geschikt voor bijna elke auto. Ook bij dakdragers moet je goed opletten wat het draagvermogen is. 

Hoe wil je de fietsendrager gaan gebruiken?

Voordat we zeker weten of de fietsendrager geschikt is, zijn de onderste drie vragen essentieel om te beantwoorden om een juiste keuze te maken en veilig de weg op te kunnen.

  1. Bepaal hoeveel fietsen je wilt meenemen: Er zijn verschillende modellen fietsendragers waar je 1, 2 of 3 fietsen op kan vervoeren.
  2. Wat is het gewicht van de fietsen? Heb je een stadsfiets of een elektrische fiets? Elektrische fietsen zijn vaak zwaarder en kan je het beste kiezen voor een fietsendrager met een hogere draagkracht. 
  3. Controleer de draagkracht van de fietsendrager. Hoeveel gewicht is veilig om op de fietsendrager te vervoeren.

Pak de oprijgoot erbij en rijd je fiets zo op de fietsendrager

Tijdens het vervoeren van fietsen op je auto, dissel of dak staat veiligheid voorop. Zorg er dus altijd voor dat de fietsen niet te zwaar zijn, dat de fietsendrager goed gemonteerd wordt en zet je fietsen goed vast. Gebruik voor de veiligheid extra bindingen. Let ook goed op de kogeldruk van de caravan. Deze mag nooit hoger zijn dan aangegeven in het onderhoudsboekje. Een verkeerd beladen caravan of een te zware caravan kan gaan slippen of leiden tot onvoorspelbaar rijgedrag. Zorg ervoor dat je bagage zoveel mogelijk vóór op de as plaatst en zo laag mogelijk.

Leuk weetje!

Bij Vrijbuiter vind je veel fietsendragers van het merk Pro User. Een groot voordeel van de Pro User fietsendrager is dat de verlichting en het kentekenbord op de fietsendrager gevestigd zit. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken of de verlichting en de kentekenplaat wel goed zichtbaar zijn. Ook beschikken alle Pro User modellen over een auto stekker van 7 en 13 polig. Hierdoor hoef je niet op zoek te gaan naar een koppeling.

Heb jij je fietsendrager gevonden? Op onze website vind je onze verschillende type fietsendragers of bezoek één van onze winkel en laat je adviseren door onze experts.  

Op zoek naar een origineel cadeau voor een echte vakantiefietser? Wij hebben de leukste cadeautips voor je op een rijtje gezet!

Wat vond je van dit artikel?