Blessurepreventie Hardlopen
Hardlopen zonder blessures: zo houd je je lijf heel en je kilometers lekker
Hardlopen is heerlijk in zijn eenvoud: je trekt je schoenen aan en gáán. Maar juist door die eenvoud ligt overbelasting op de loer. Veel lopers – van beginner tot marathonloper – krijgen vroeg of laat te maken met pijntjes of blessures. Dit kan je voorkomen door een goede aanpak.
In deze blog lees je over de meest voorkomende blessures bij hardlopers en hoe jij ze kunt voorkomen. Verder is er een to-do lijst te lezen die je helpt om blessurevrij te blijven, waar je ook rent.
Veelvoorkomende blessures bij hardlopers.
De meeste hardloopblessures zijn overbelastingsblessures. Ze ontstaan vaak geleidelijk en komen meestal voor in de onderste ledematen. Dit zijn de bekendste:
- Shin splints (scheenbeenklachten): pijn aan de binnenzijde van het scheenbeen, vaak door te snelle trainingsopbouw of verkeerde schoenen.
- Runners knee (patellofemoraal pijnsyndroom): pijn aan de voorkant van de knie, vaak bij een instabiele looptechniek of spierdisbalans.
- Hielspoor / fasciitis plantaris: pijn onder de hiel, vaak bij overbelasting of onvoldoende ondersteuning.
- Achillespeesklachten: veroorzaakt door stijfheid, slechte schoenen of te veel belasting zonder herstel.
- Hamstring- en kuitklachten: ontstaan bij sprinten, heuveltraining of te weinig flexibiliteit.
Blessurepreventie begint met luisteren naar je lijf.
Veel blessures ontstaan doordat lopers te snel, te ver of te vaak trainen. Maar ook verkeerde schoenen, een zwakke core of onvoldoende rust kunnen leiden tot klachten. Met een paar aanpassingen aan je training en routine voorkom je veel problemen. Hieronder vind je een overzichtelijke to-do lijst.