Man peddelt in een kayak
  • Activiteiten
  • Inspiratie

Kajakken tussen de weilanden van Zaandam

7 oktober 2022 · Aangepast op 15 december 2023 · Leestijd 3 min

Kajakken tussen de weilanden van Zaandam

Vandaag gaan we op zoek naar een klein avontuur in de omgeving van Zaandam. Waarschijnlijk denk je nu gelijk aan de Zaanse Schans, maar wat als ik je vertel dat er nog zoveel meer te doen is?! Kajakken bijvoorbeeld, tussen de grazende koeien en broedende scholeksters.

Boerderij de Zwethoeve

Het begint een trend te worden: de wekker staat ook vandaag om iets voor 5. Hoewel ik nooit zal wennen aan het vroege opstaan – ik ben en blijf toch écht een avondmens – stap ik met frisse moed in de auto. De zonsopkomsten van de laatste twee avonturen waren bijzonder mooi en smaken naar meer. Ik pik Ricardo op, mijn metgezel van vandaag, en dan zijn we op weg naar boerderij de Zwethoeve!

Een boerderij, hoor ik je denken, je ging toch kajakken? Zeker! In mijn zoektocht naar bijzondere plekjes in en rondom Zaandam kwam ik al snel de Zwethoeve tegen, de boerderij van de familie Praag. Tussen de boerderij en de weilanden ligt water, dus Piet Praag brengt elk voorjaar de koeien per boot naar de overkant en komt elke ochtend en avond terug om ze te melken. In de zomer, als de koeien in het veld staan, dient de winterstal als kano- en kajakverhuur. Hoe gaaf is dat!

 

Het Wormer- en Jisperveld

Bij aankomst zit boer Piet zijn ochtendkrant te lezen, hij wist dat we zouden komen. Na een vriendelijk ontvangst wijst hij ons op de kajaks en de peddels, en wenst ons veel plezier. We krijgen nog snel een kaart van het gebied in onze handen gedrukt, met een aantal leuke vaarroutes. Wanneer ik vraag of hij nog tips heeft voor mooie plekjes antwoord hij: “Alles is hier mooi”. Duidelijk.
De boerderij ligt in het Wormer- en Jisperveld en al snel blijkt dat Piet gelijk heeft. Hoewel van een zonsopkomst eigenlijk geen sprake meer is, is de omgeving prachtig. De familie Praag beheert de oevers natuurvriendelijk en dat zie je gelijk terug. Overal zie je bloeiende planten, ronddwarrelende vlinders en de rietgors zingt er flink op los. Tussen de weilanden door navigeren blijkt echter lastiger dan verwacht, want we peddelen meer dan eens een doodlopend stuk in. Eén keer komen we zelfs vast te zitten in de modder, maar met wat gestoei met onze peddels komen we weer los.

Hoewel de smalle slootjes tussen de weilanden ontelbare routes vormen, besluiten we richting het dorp Jisp te gaan. De smalle slootjes ruilen we in voor ruimer water, waar we al snel een ideale rustplek tegen komen: een drijvend ponton met een bankje! Zodra we zitten beseffen we ons dat we echt de enige op het water zijn en genieten van de rust. Niet te lang, want we moeten nog een flink stuk peddelen.

Van weiland tot dorp

Als we weer op het water zitten begint de grootste uitdaging: de juiste weg vinden. Waar we tussen de weilanden prima een ander slootje konden pakken, gaf Piet aan dat de route naar Jisp maar op één manier kan worden gevaren. The pressure is on! Op de kaart staan een aantal mini windmolens ingetekend als herkenningspunt, maar we denken steeds verder te zijn dan we eigenlijk zijn. We doen dan ook een stuk langer over de route, maar zodra Jisp in beeld is maak ik een klein sprongetje van vreugde: we hebben het gehaald. Voor ik het door heb zijn we Jisp echter al weer uit. Het dorp blijkt te bestaan uit een smalle strook huizen aan een doorgaande weg, waar je zo onderdoor bent gepeddeld. Toch geniet ik van de afwisseling: zo peddel je langs een weiland met grazende koeien en zo kijk je naar een prachtige kerktoren.

Eenmaal terug bij de Zwethoeve heeft Carolien Praag van plek gewisseld met Piet en leggen we de kajaks terug in de stal. Boven ons hoofd zien we tientallen boerenzwaluwen behendig de naburige stal in en uit vliegen. Verbaasd kijk ik Carolien aan en die licht trots toe dat er tot wel 40 zwaluwen broeden in de stal! Als natuurliefhebber en ecoloog gaat mijn hart daar wel harder van kloppen. Wanneer we afscheid nemen van Carolien en weer richting auto lopen merken we allebei pas hoe moe we zijn. Niet alleen van het flinke tochtje, maar ook van alle indrukken en ontdekkingen. Ik blijf me verbazen over hoe dichtbij het avontuur blijkt te zijn en kijk nu al uit naar de volgende. #adventureawaits

Lees ook hoe je Gouda per sup ontdekt!

Wat vond je van dit artikel?