Familie speelt voor hun tent
  • Activiteiten
  • Inspiratie

Kampeertips voor beginners

10 oktober 2022 · Aangepast op 9 april 2024 · Leestijd 4 min

Kampeertips voor beginners

Kamperen: voor sommigen een stapje te ver buiten hun comfortzone, voor anderen een droomvakantie… Ga jij dit jaar voor het eerst kamperen? Goede keus! Kampeerfans hoor je altijd roepen hoe heerlijk het is om buiten te zijn en lekker primitief te leven. Even weg uit de drukte van het dagelijkse bestaan. We hebben 10 kampeertips voor beginners voor je op een rijtje gezet, zodat jouw eerste kampeerervaring direct een succes wordt! Pas wel op: succesvol kamperen vergroot de kans dat jij ook besmet raakt met het kampeervirus.

1. Koop een geschikte tent

We hoeven je niet uit te leggen dat je voor kamperen een tent nodig hebt. Maar wat voor tent? Allereerst is het belangrijk om te bepalen met hoeveel personen je op vakantie gaat en wat het doel van de vakantie is. Ga je met z’n tweeën op pad en wil je van camping naar camping reizen? Kies dan voor een kleine lichtgewicht tent met een polyester tentdoek. Ga je met het hele gezin langere tijd op een camping staan? Kies dan voor een grotere familietent en overweeg een katoenen of technisch katoenen tentdoek. Het kiezen van de juiste tent is niet makkelijk. Onze tentenspecialisten in de winkels helpen je natuurlijk graag met het maken van de juiste keuze. Hier kun je ook direct onze tenten in het echt bekijken, voelen en ruiken ;).

2. Maak een checklist

Om te voorkomen dat je straks achter je campingfornuis staat en je erachter komt dat je de pannen nog thuis hebt liggen: maak een checklist. Het geeft je rust en het zorgt ervoor dat je het overzicht houdt bij het pakken van de kampeerspullen.

3. Elektra op de camping

Het is slim om van tevoren te bepalen of je op een campingplek met of zonder elektra gaat staan. Als je op een plek zonder elektra staat, kies dan bijvoorbeeld voor een campingpitje op gas en verlichting op batterijen. Houd er ook rekening mee dat elektra op de camping anders werkt dan thuis. Zo heb je speciale campingapparaten met een aangepast wattage nodig om te voorkomen dat de stoppen van de hele camping eruit slaan. We leggen je in deze blog uit hoe elektra op de camping werkt.

4. Zet je tent thuis op

Het is aan te raden om je tent thuis al een keer rustig op te zetten. Leuk voor de kinderen om samen met hun vriendjes een nachtje in de tent te slapen. Daarnaast kom je er misschien achter dat je nog onderdelen mist. Je kunt er ook voor kiezen om dit niet te doen; deze optie is voor de andere campinggasten het leukst. Ze kunnen heerlijk meegenieten hoe je loopt te klungelen met het opzetten van je tent. Maar laat je nooit kennen, blijf altijd vriendelijk lachen!

5. Neem de juiste haringen mee

De echte kampeerder kent het wel: een haring krom slaan op een steen in de grond. Niet elk grondtype is hetzelfde en niet voor elk grondtype is elke soort haring geschikt. Probeer het grondtype op je plek van bestemming te achterhalen en pas hier je haringen op aan. Tip: neem liever een paar haringen te veel mee dan één te weinig.

6. Bepaal de plek van de tent

Kies bij voorkeur een campingplek waarvan de grond zo vlak mogelijk is; dit maakt het makkelijker om de tent strak en recht op te zetten. Valt het je op dat er helemaal niemand onderaan de heuvel staat? Denk dan niet: wat lekker rustig! De kans is groot dat er bij hevige regenval een rivier door je tent stroomt. Kijk goed onder wat voor bomen je staat. Sommige bomen (zoals hars) geven hardnekkige vlekken op je tentdoek, dit wil je liever voorkomen.

7. Controleer de plek en gebruik een grondzeil

Als je de juiste plek voor je tent hebt gekozen is het aan te raden om de plek te controleren. Let op  scherpe en uitstekende objecten zoals stenen, boomwortels of dennenappels. Misschien slaap jij wel graag op een bedje van dennenappels, maar je tent wordt er niet beter op. Scherpe voorwerpen kunnen door het onderzeil van je tent heen prikken en gaten in je tent maken. Kies er daarom altijd voor om een grondzeil onder je tent te leggen; dit geeft de tent de nodige extra bescherming.

8. Maak het jezelf comfortabel

Kamperen heeft natuurlijk iets primitiefs, maar dat hoeft niet te betekenen dat je niet aan je eigen comfort mag denken. Kies dus voor een slaapmat die minstens net zo lekker slaapt als thuis, neem een zachte slaapzak mee en kies voor een skottelbraai voor veel kookgemak. Kies ook voor een campingstoel waar je echt lekker in zit. Zo wordt chillen voor de tent nét iets chiller.

9. Berg de tent goed op

Om ervoor te zorgen dat je nog vele jaren plezier van je tent beleeft, is het belangrijk om na het kamperen de tent goed op te bergen. Hang de tent na het kamperen altijd uit en vouw de tent droog op. Hiermee voorkom je dat de familie schimmel al hun vrienden uitnodigt voor een feestje in jouw tent.

10. Accepteer dat er dingen fout gaan

Je pan met eten valt van het campingfornuis, je struikelt over een scheerlijn, of je hebt je tent vol ongedierte, omdat je een lamp aan hebt laten staan. Geef altijd eerst je reisgenoot de schuld. Oh nee… dat komt de vakantiesfeer niet ten goede. Je kunt beter accepteren dat er wel eens iets fout gaat met kamperen, maar dat dit slechts een onderdeel is van het heerlijke avontuur dat kamperen is.

———–

Tjerk Romkema, oftewel Kampeermeneer is kampeerblogger en kampeert al zijn hele leven. Met zijn gezin kampeert hij het liefst in een tent of vouwwagen maar flirt af en toe ook met een campertje. In slaap vallen met het geluid van regen op het tentdoek, kampvuurtjes bouwen, spelletjes bij kaarslicht en lekker ontdekken. Daar wordt hij blij van. Zowel op zijn kampeerblog als voor Expeditie Vrijbuiter deelt hij zijn kampeerervaring in de vorm van kampeerhacks, must camp campings en kampeertips en verhalen.

 

Ontdek hier 10 kampeerhacks voor jouw volgende kampeeravontuur!

Wat vond je van dit artikel?