Kano instructies op het land
  • Activiteiten
  • Inspiratie

Kanotrektocht door de Weerribben

2 februari 2023 · Aangepast op 15 december 2023 · Leestijd 1 min

Op avontuur in Nederland: meerdaagse kanotrektocht door de Weerribben

Samen met onze buitenpartner Outdoor Valley, organiseren we prachtige, meerdaagse kanotrektochten door de Weerribben. Deze tochten duren 3 of 5 dagen en onderweg kampeer je midden in de prachtige natuur. Deze tochten zijn volledig zelfstandig, dus zonder gids. Benieuwd hoe dat gaat? Lees hieronder het verhaal van Jasperien die er met haar dochter Mylene op uit trok. #samenopavontuur

Probeer je voor te stellen

Je glijdt met een kano door talrijke slootjes, omringd door bos. Je stopt even met peddelen. Volkomen stilte. Je kijkt opzij en ziet bomen en varens weerspiegelen op het wateroppervlak. Er drijven waterlelies voorbij. Schrijvertjes draaien rondjes op het glasheldere water. Je vaart voorzichtig verder en ziet waterplanten meedansen op het ritme van de peddels.

Nog even doorvaren en je glijdt een totaal andere wereld in. Met riet bedekte huizen, ophaalbruggen, tuinen vol hortensia’s, een nestpaal met een ooievaarspaartje. Een dorpje genaamd Nederland. Boerenzwaluwen schieten in snel tempo boven je hoofd.

Als je het dorp bent gepasseerd vaar je plotseling tussen weilanden. Koeien kijken verbaasd om. Je ziet een hondenkop nieuwsgierig tussen het riet kijken. Dan draai je een meer op. Het donkerblauwe water steekt mooi af tegen het frisgroene gras. Wind in de haren. Andere boten passeren. Tijdens het varen heb je mooie gesprekken met je dochter; gesprekken waar je in je hectische leven te weinig aan toe komt.

Muggenbeet

De volgende bestemming is het dorpje Muggenbeet. Je zet op een kleine camping de tent op, met uitzicht op het water. Maakt samen een pastamaaltijd, wat met één brandertje een logistieke uitdaging is. Maar het smaakt heerlijk. Verrassend goed slapen op een stevig slaapmatje in een mugvrije tent (wat misschien verrassend is, gezien de naam van het dorp). De volgende ochtend vaar je verder. Dwarsgracht staat op het programma. Het lijkt op Giethoorn, maar dan zonder grote toeristenstromen.

Na drie dagen varen is de reis voorbij. Maar het voelt alsof je veel langer weg bent geweest. Wat een fijne prijs was dat, een driedaagse kanotocht met Mylene door de Weerribben. Ik ben zeker van plan nog een keer terug te komen. En ook bijzonder om een keer met Mylene alleen op pad te zijn. Gouden momentjes die niemand ons meer afpakt. Bedankt Vrijbuiter en Outdoor Valley!

Lees ook over Sylvia’s kajaktocht in het mooie Zweden!

Wat vond je van dit artikel?