Beelden: Smartwool
Water- en winddichte buitenlaag
Een goed water- en winddichte jas is onmisbaar tijdens koude winterdagen, vooral wanneer het weer onvoorspelbaar is. Deze buitenste laag vormt namelijk jouw eerste verdediging tegen regen, wind en sneeuw. Zo’n jas houdt je isolatielaag droog, wat belangrijk is om warm te blijven.
- Waterkolom – Kijk bij het kiezen van een jas naar de waterkolomwaarde. Deze waarde geeft aan hoeveel millimeter waterdruk de jas kan weerstaan voordat hij doorlekt. Een waarde van minimaal 5.000 mm is meestal voldoende voor lichte regen, terwijl een waterkolom van 10.000 mm of meer je beschermt in serieuze regen- of sneeuwbuien.
- Ademend vermogen – Hoewel een waterdichte jas geweldig is om de kou buiten te houden, wil je ook voorkomen dat je gaat zweten aan de binnenkant. Let daarom op ademend vermogen. Jassen met membranen zoals Gore-Tex laten waterdamp ontsnappen, maar laten regen niet binnen.
- Winddichtheid – Wind kan je gevoelstemperatuur drastisch verlagen. Een winddichte jas is dus een must, vooral bij winderige dagen. Let op verstevigde ritsen en naden met afdekkingen om tocht te voorkomen.
Vergeet je hoofd, handen en voeten niet
Je hoofd, handen en voeten spelen een grote rol in het warmhouden van je lichaam, want juist via deze delen verlies je het snelst warmte. Begin met een warme muts, bijvoorbeeld van wol of fleece, om de warmte vast te houden. Wil je iets luchtigers, dan werkt een gebreide muts met voering goed tegen wind en kou. Ook handschoenen of wanten zijn essentieel; wanten houden je vingers bij elkaar en zijn vaak warmer dan handschoenen.
Tot slot zijn warme voeten een must. Thermische of wollen sokken zorgen voor een warm gevoel. Kies daarnaast voor schoenen of laarzen die niet alleen waterdicht zijn, maar ook goed isoleren. Voor extra comfort kun je een binnenzool van wol of fleece gebruiken.
Praktische tips voor extra warmte
Naast het 3-lagensysteem en de juiste accessoires zijn er nog een paar handige tips om extra warm te blijven tijdens koude winterdagen. Zo is het ‘uienprincipe’ een slimme strategie: draag meerdere dunne laagjes over elkaar, waardoor je lucht vasthoudt tussen de lagen die helpt isoleren. Het geeft je ook de flexibiliteit om een laagje uit te trekken als je te warm wordt.
Handwarmers en geïsoleerde binnenzolen zijn ook geweldige hulpmiddelen om warme handen en voeten te behouden. Plaats bijvoorbeeld een handwarmer in je handschoenen voor een langdurige warmteboost. Draag dubbele sokken op echt koude dagen, maar kies wel ademende materialen om zweetvoeten te voorkomen. Thermisch ondergoed van merinowol of fleece is bovendien een uitstekende keuze als basislaag; het biedt extra warmte zonder dat het zwaar of dik aanvoelt.