wandelaars tijdens de lange afstandswandeling De Omloop
  • Activiteiten

‘Rondje’ Goeree: lange afstandswandeling

21 juni 2024 · Aangepast op 24 juni 2024 · Leestijd 2 min

Lange afstandswandelingen: de ultieme wandel-uitdaging in Nederland

Lange afstandswandelen (of long distance walking, LDW) is dé manier om avontuur te beleven en je grenzen te verleggen. In Nederland kun je elk jaar kiezen uit zo’n 20 tochten van 100 kilometer of meer. Deze tochten moeten binnen 24 uur worden voltooid, wat een flinke kluif is voor zowel lichaam als geest. Of je nu door de uitgestrekte Nederlandse landschappen trekt of de knusse dorpjes passeert, elke stap brengt je dichter bij een unieke ervaring. Ben jij klaar voor deze uitdaging?

Als langeafstandswandelaar ga je niet zomaar op pad. Je zorgt ervoor dat je goed voorbereid bent: gekleed in laagjes, een zaklamp in je heuptas, een reflecterend hesje voor extra zichtbaarheid, en natuurlijk een volledig opgeladen telefoon met powerbank. En vergeet de energie-gevende calorieën in de vorm van energierepen niet! Een goede start begint met een stevige koolhydraatrijke maaltijd, en je voeten verdienen een flinke laag crème en eventueel wat tape om blaren te voorkomen.

Loop een ‘rondje’ om Goeree Overvlakkee tijdens LDW De Omloop

Eén van de meest iconische lange afstandswandelingen is zonder twijfel De Omloop van Goeree Overflakkee. Deze tocht vindt plaats op 30 en 31 augustus 2024 en trekt meer dan 600 deelnemers. Of je nu kiest voor de 80 kilometer lange Kennedymars of de volledige 110 kilometer, deze route over de uiterste dijken van Goeree Overflakkee biedt een unieke ervaring van natuur en gastvrijheid.

Voor Jong en Oud

Van jong tot oud, iedereen doet mee aan De Omloop. Vooral de jongere generatie onder de 30 jaar is goed vertegenwoordigd, maar ook de meer ervaren en oudere wandelaars komen graag terug. Het gaat niet alleen om de prestatie, maar ook om de gezelligheid en het samen beleven van deze uitdaging. Voor de start worden al volop verhalen uitgewisseld en na het startschot begint het echte avontuur.

Na de start lopen de deelnemers direct de dijk op, met de ondergaande zon als prachtige achtergrond. Onderweg zijn er verschillende verzorgingsposten waar je water, frisdrank en zoetigheden kunt pakken. De eerste grote overdekte post is na 35 kilometer, waar je een maaltijd krijgt en even kunt rusten. Voor de onervaren lopers is dit vaak een welkome pauze, terwijl de geoefende wandelaars rustig hun maaltijd nuttigen, hun outfit aanpassen en een praatje maken met medewandelaars.

Het strand op

De tocht gaat verder over het strand aan de kop van het eiland, waar de vuurtoren een eindeloze horizon lijkt te beloven. De finish is in Ooltgensplaat, waar de laatste wandelaars tot 19:00 uur ’s avonds aankomen. Moe maar voldaan, trots op hun stempel in het wandelboekje en de welverdiende medaille.

Steeds populairder

Lange afstandswandelen wordt steeds populairder. Het is een hobby vol uitdagingen, emoties en enorme prestaties. Of je nu geniet van de natuur, de saamhorigheid of het bereiken van je persoonlijke doelen, lange afstandswandelingen bieden een avontuur dat je niet snel zult vergeten.

De stichting achter De Omloop organiseert ook de Waterpoortloop in maart, een tocht van 80 en 110 kilometer door drie provincies langs de Zuiderwaterlinie. Voor meer informatie, kijk op dewandeltocht.nl  voor De Omloop en waterpoortloop.nl voor de Waterpoortloop.

Dus, waar wacht je nog op? Trek je wandelschoenen aan, bereid je goed voor, en stap in de wereld van lange afstandswandelingen. Wie weet zien we je binnenkort aan de start van een van deze fantastische tochten!

Meer bruikbare blogartikelen lezen over wandelen? Bijvoorbeeld Voorkom voetpijntjes in je wandelschoenen, 10 redenen om elke dag een half uur te wandelen en Is het zinvol om wandelen te trainen?

Je vindt al onze wandelblogs hier op een rijtje!

Wat vond je van dit artikel?