Camperaars en kat voor de camper in de sneeuw
  • Activiteiten
  • Inspiratie

Met de camper op wintersport: tips!

14 november 2023 · Aangepast op 15 december 2023 · Leestijd 3 min

Met camper en kat naar de sneeuw

Bij Vrijbuiter houden we van kamperen en wintersport. Waarom zouden we deze twee niet kunnen combineren? In dit gastblog vertelt doorgewinterde camperaar Chantal hoe het is om met de camper op wintersport te gaan. Zelfs Ollie de kat ging mee en werd gespot op de piste vanuit de skilift.

Dilemma

Vorig jaar winter stonden ik en mijn vriend voor een dilemma. We wilden graag ergens overwinteren, maar waar ga je dan naar toe? Naast bekende overwinterlanden zoals Portugal en Spanje, was het die winter helemaal hip om met je camperbusje richting de zon in Marokko te trekken. Maar nee hoor, wij besloten gewoon een paar maanden richting de sneeuw te gaan in Zwitserland en de Franse Savoie. Veel mensen om mij heen verklaarden ons voor gek: ‘Met zoveel vrijheid kan je toch ook gewoon richting de zon?’ Wij zouden daar nu op antwoorden: ‘In de Winterse Alpen hebben wij meer zonuren gehad dan in het zonnigste stukje Zuid-Spanje’.

Maar hoe is dat nou? Met de buscamper richting de sneeuw? Wij hadden tocht uit de kieren van onze schuifdeur, natte skikleding lag te drogen over het stuur en overal in de camper lagen plasjes water van gesmolten sneeuw door de hitte van de standkachel. Winterkamperen heeft zeker zijn nadelen, maar toch zouden wij het iedereen met de juiste voorbereiding aanraden!

Een goede voorbereiding

Er is echt niets heerlijker dan na een lange dag op de piste thuiskomen in je eigen huisje op wielen. Wij kampeerden voornamelijk op parkings onderaan de skipiste, maar weten dat er ook veel prachtige en betaalbare campings zijn om te staan. Het voordeel is dat je op deze campings een lekkere warme douche kan pakken en vaak een plek hebt voor je natte skikleding en skispullen. Je kan op een camping ook een voortent opzetten en met een All Season voortent zit je er dan warmpjes bij.

Wat wij de belangrijkste voorbereiding vinden als het om winterkamperen gaat is; isolatie en ventilatie. Met rondhangende gebruikte skisokken is het erg fijn als je de boel kan laten doorluchten, maar daarbij eigenlijk geen warmte verspilt door goede isolatie. Een goede kachel is daarbij zeker een vereiste. Al is het maar om ervoor te zorgen dat waterleidingen en watertanks niet bevriezen met de vorst. Als je een badkamer in de camper hebt, kan je hier een fijne plek creëren voor natte skikleding; al kan dit dus ook vaak bij campings of kan je een verwarmde skikluis huren bij de skiverhuur.

Ongemakken en winterplezier

We hebben er al een paar aangetikt in deze blog! Maar met een flinke sneeuwstorm en nachtelijke temperaturen van soms -15 graden, ervaarden wij ook zeker wat ongemakken in de camper. Het eerste ongemak was zeker weten de natte besneeuwde spullen. Wij hebben geen douchecabine of badkamer, dus dit resulteerde in overal natte plasjes gesmolten sneeuw door de camper. Het tweede vonden wij de korte koude dagen, waardoor we rond een uur of vijf toch al wel echt de camper inkropen en de avonden spendeerden met Netflix series. Met winterkamperen gooi je toch minder snel even lekker de deur open en drink je ’s avonds nog een wijntje onder de luifel.

Het laatste was het gebruik van schoenen! Bij het inpakken van de camper denk ik als eerste aan mijn badslippers. Elke keer je sneeuwschoenen aan- en uittrekken bij het verlaten van de camper is toch wel even wennen. Eén keer ging ik voor een boodschap naar de Super-U op mijn Adidas-slippers, maar dat leverden aardig wat gekke blikken en koude tenen op. Dus tijdens winterkamperen zal je toch moeten toegeven aan minder typisch kampeerschoeisel.

Conclusie

Om duidelijk te zijn, wij zouden het zeker nog een keer doen! Het was stukken goedkoper voor ons. We stonden direct onderaan de piste geparkeerd en het beste aan alles; na een dag knallen op de piste kan je thuiskomen in je eigen huis. In ons geval, bij je eigen kat. Die ging namelijk ook mee op skivakantie. Zodra er een beetje sneeuw was gevallen, vertikte onze kat het om naar buiten te gaan. Echter toen de sneeuw aan de zijkanten van de piste wat gesmolten was, ging hij op avontuur.

Eén dag ging ik alleen de piste op. Toen gebeurde er iets wat niet veel mensen kunnen zeggen. Opeens zag ik vanuit de skilift mijn kat Ollie lopen naast de skipiste. Iedereen in de skilift heeft dat geweten ook: ‘Kijk daar loopt mijn kat!’. Iedereen moest lachen. Hopelijk lukt het om dit jaar weer te gaan, want zelfs in de zomer droomde ik alweer van kamperen in een winter wonderland.

Ga jij binnenkort op wintersport? Check onze handige paklijst, afvinken maar!

Ontdek ook Chantal’s tips voor originele kerstcadeaus voor een camperaar.

Wat vond je van dit artikel?