Meisje kijkt naar zonsondergang op strand
  • Activiteiten
  • Inspiratie

Micro-vakanties inlassen in je dagelijks leven

21 maart 2024 · Aangepast op 3 april 2024 · Leestijd 5 min

Micro-vakanties inlassen in je dagelijks leven

Waarom alleen maar dat vakantiegevoel ervaren als je met je camper aan het Gardameer staat of met je kopje koffie aan de Ramblas in Barcelona zit? Er zijn zoveel manieren om dat vakantiegevoel te ervaren door kleine momenten in te lassen in je dagelijks leven. Micro-vakanties lijken niet alleen stukken populairder te worden, maar zijn vaak ook goedkoop en duurzaam. We maakten een lijstje vol inspiratie!

We rennen de hele dag van de voetbalclub, naar een etentje met collega´s en dan weer snel terug naar huis want de boodschappen worden bezorgd. We verlangen vaak snel weer naar dat nietsdoen momentje, dat je op het terras van je bungalow naar een vogeltje zit te staren wat de laatste kruimeltjes van jouw croissantje oppikt. Iedereen kent dat vakantiegevoel, dat gevoel van er tussenuit, nieuwe prikkels op onze zintuigen en nieuwe culturele ervaringen. Wij vroegen aan Vrijbuiters hoe zij zo’n micro-vakantie momentje inlassen in hun dagelijks leven en zetten deze 12 tips op een rij.

1. Buitenmomenten

Buiten in de natuur zijn wordt vaak geassocieerd met dat vakantiegevoel. Loop eens een rondje tijdens je pauze in het park of loop ´s ochtends via de bakker met een croissantje in je hand naar je werk. Neem de tijd om onderweg te kijken naar de nieuwe bloemen die bloeien of leer de vogelsoorten herkennen.

2. Dagrecreatie plekken met de camper

In de ochtend je camper koelkastje volladen en een dagje op de dag-camping staan, is er eentje voor het ultieme vakantiegevoel. Je hebt vele plekken in Nederland waar dagrecreatie officieel is toegestaan. Op deze plekken zijn mooie staplekken, toiletten aanwezig, er is een speelveld voor de kids en er zijn bijvoorbeeld picknicktafels.  Het zijn ook gebieden waar je heerlijk kan zwemmen, wandelen of fietsen. Zo’n dag-camping is overigens ook perfect als jij je nieuwe voortent of vouwwagen voor het eerst in gebruik neemt. Op een lekkere zomerse dag zal je op een dagrecreatie plek als Brouwersdam wel 200 campertjes en caravans vinden. Heb je gelijk het ‘de buren met hun veel te harde muziek’ camping gevoel erbij.

3. Koffie doen in de tuin

Ook al is het koud, ga lekker met je kop koffie of thee in de tuin zitten. Lekker overdreven doen alsof je op een Frans terras zit. Een mooie mok, schoteltje en koekje erbij.

4. Een ijsje of koffietje afhalen

Na het eten langs de ijssalon of op zaterdagochtend naar jouw favoriete koffietentje, kan je soms echt dat vakantiegevoel geven. Doe dit ook eens in een buurt die je totaal niet kent! 

5. Zonsondergang kijken

Een zonsondergang kijken is vaak wel het mooist in de buurt van water. Over water kun je namelijk heel ver kijken en heb je een duidelijke horizonlijn. Voor wat beschutting zoek je een plaatsje in de duinen. Voor een mooie zonsondergang in de stad, is het vaak een goed idee om een hoog dakterras op te zoeken. Misschien zijn er wel gebouwen, waarvan jij niet eens wist dat er toegang was tot het dakterras?

HET MICRO-VAKANTIEMOMENT VAN VRIJBUITER DANI
(Instagram: @vanlife.ruby)

Ruby reist ondertussen met haar campertje door Europa, maar vertelt ons graag over haar micro-vakantie moment: `Het is soms lastig om niet opgeslokt te worden door het alledaagse leven, gevuld met werk, to do’s en andere verplichtingen. Uitkijkend naar het lange weekend vrij of die geplande vakantie waarin je eindelijk even kunt ontspannen. Om binnen deze hectiek van het leven een momentje van rust te creëren, probeer ik vaak zonsondergang te kijken. Een mini-picknick mee en eventjes niks anders doen dan kijken naar de zon om stil te staan bij het eind van de dag en het begin van de avond. In de stad, de natuur, waar ik ook ben. Zo waan ik mij toch eventjes helemaal weg, zonder ver van huis te zijn. De zonsondergang kijken is voor mij dan ook dé activiteit die zorgt voor vakantiegevoel binnen het leven van alledag.

6. Foto’s maken

Als je op vakantie gaat, is je foto opslag binnen no-time vol. Met jouw fotocamera op pad om de omgeving vast te leggen geeft vaak verrassende beelden. Het helpt soms om je in te leven in iemand die zijn hele leven in de Sahara woestijn is opgegroeid en opeens door de polder van Nederland loopt. Wat zou die persoon vastleggen?

7. Lokaal proeverijtje

De meeste mensen weten niet eens of hun dorp of stad een eigen biertje of kaasje heeft. Toch zijn er vaak veel lokale brouwerijen, kaaswinkeltjes en andere lekkernijen te vinden. Misschien kan je langsgaan voor een proeverijtje of zelf een proeverijtje organiseren. Dit kan overigens ook met niet- lokale producten. Haal gewoon een keertje drie verschillende biertjes of kaasjes die je niet kent uit de supermarkt.

8. Zondagse tour met de oldtimer of de auto

Natuurlijk zijn auto’s ook onderdeel van ons drukke dagelijkse bestaan, maar gewoon eens ergens rond touren of genieten van de rit doen we eigenlijk zelden. Kijk op Google Maps of er een weg is of een gebied waar je heel nieuwsgierig naar bent. Raampjes open, vakantiemuziek op, langzaam rijden, genieten van alle uitzichten en ontdekken maar!

9. Kamperen in de tuin

Waarom zou je jouw super-de-luxe kingsize matras inruilen voor een opblaasbedje? Niet alleen om jouw nieuwe tent en barbecue te testen of te kijken wat je eigenlijk nog mist op je camping-checklist voor de zomervakantie. Ook om andere redenen kan kamperen in de tuin geweldig zijn. Het is goedkoop, je bent in de buitenlucht en ook nog actief bezig. Het heeft zelfs een hip woord, ‘gamping’ (garden en camping).

10. Kampvuur maken

Op openbare plekken is het niet altijd toegestaan en vaak moeten er wat veiligheidsvoorzorgsmaatregelen getroffen worden. Maar met bijvoorbeeld een vuurschaal kan je kamperen in de tuin ook tot een ultieme vakantie ervaring maken. Je maakt het natuurlijk compleet met marshmallows en eigen brooddeeg. Zelfs een digitaal kampvuurtje op de tv of tablet kan met zijn knettergeluiden al de vakantie zintuigen prikkelen.

11. Barbecueën of picknicken in het park of op het balkon

Of het nu maandag is of niet, ergens met je kleedje, barbecue en-of picknickmand vol hapjes heengaan, geeft een instant vakantiegevoel. Als eten kun je denken aan watermeloen, stokbrood met dips, druiven, wraps, aardbeien, couscous salade, hummus, worteltjes, spaanse fuet, cherrytomaten, kaasplankje en pastasalade. Lees ook de BBQ verhalen van andere Vrijbuiters!

12. Vreemde recepten of restaurantjes uitproberen

Elke vakantie bestaat uit lekker eten. Behalve als je misschien een survival vakantie naar Antarctica hebt gepland. Voor sommige mensen is het hebben van een maaltijdbox met wekelijks variërende recepten al een aanleiding voor dat vakantiegevoel. Vraag eens aan vrienden om jou heen wat hun laatste recept is wat totaal verrassend was. We kennen ook allemaal de Chinese, Indonesische en Italiaanse restaurant in Nederland, maar wist je dat je in Nederland ook heerlijke Georgische dumplings, Taiwanese slow brunch, Peruaanse oesters, Nigeriaanse stoofgerechten of Koreaanse BBQ kan eten. 

Wil jij toch liever een weekendje weg van huis? Bekijk dan snel deze unieke tips van zeven Vrijbuiter.

Wat vond je van dit artikel?