Vrouw wandelt in de bergen
  • Activiteiten
  • Inspiratie

Mooiste bergwandelingen in Europa

24 oktober 2023 · Aangepast op 15 december 2023 · Leestijd 3 min

Mooiste bergwandelingen in Europa

Staat Internationale Dag van de Bergen al in je agenda? Ik hoor je denken; ‘Internationale Dag van de Bergen, bestaat dat’? Jazeker! Op 11 december staan we stil bij de hoogste plekken op aarde, de bergen! Nederland mag dan wel plat zijn (oké, laten we de Vaalsterberg in Limburg niet onbenoemd laten), maar de rest van de wereld is dat zeker niet. Des te meer reden voor ons Vrijbuiters om die berggebieden te ontdekken. Te voet wel te verstaan! Dus ga je wandelschoenen maar vast inlopen, want wij zetten de mooiste bergwandelingen in Europa voor je op een rijtje.

1. Ierland – Beara Way

Bij bergen in Europa denk je misschien al snel aan Oostenrijk, Zwitserland of Italië. Maar wat te denken van Ierland! Het is voor wandelaars één van de beste bestemmingen binnen Europa. Unieke landschappen, hoge kliffen en kronkelende bergdalen zijn zomaar een aantal dingen die je op de route kunt tegenkomen. Niet voor niets een populaire filmlocatie. De Game of Thrones fans onder ons weten waar we over praten.

De Wild Atlantic Way is een spectaculaire route langs de westkust van Ierland. Met een totaal van 2600 kilometer begrijpen we dat je die niet te voet gaat afleggen. Ga daarom naar Beara Way, een echt hoogtepunt op deze route. Het betreft een rondreis over het Beara-schiereiland met liefelijke dorpjes, ruige kliffen en moeraspaden.

2. Schotland – West Highland Way

We blijven nog even aan de andere kant van het kanaal, ditmaal Schotland. Je hebt vast wel eens van de Schotse Hooglanden gehoord, of anders in ieder geval van die indrukwekkende Schotse Hooglanders die we ook in ons eigen land kunnen spotten. De West Highland Way is een echte klassieker en misschien wel de populairste wandelroute in heel het Verenigd Koninkrijk.

Deze titel heeft de route niet voor niets gekregen. Een geweldig ruig en dramatisch natuurlandschap is wat er hier op je ligt te wachten. Schitterende Schotse meren, ruwe bergpartijen en door gletsjers uitgesleten valleien komen allemaal voorbij. Met maar liefst 155 kilometer aan ongerepte natuurlandschappen kun je hier wel even vooruit!

3. Noorwegen – Nationaal park Hardangervidda

We gaan verder naar het noorden van Europa, we zijn aangekomen in Noorwegen. Een land wat zeker niet mag ontbreken als het gaat om de mooiste wandelroutes in de bergen. Met Nationaal Park Hardangervidda als misschien wel het indrukwekkendste gebied van het land. Met duizenden vierkante kilometers is dit Nationaal Park de grootste hoogvlakte van heel Europa. Het gebied heeft met diverse lengtes en niveaus voor iedereen een passende wandelroute te bieden. Ben je van plan het volledige plateau over te steken? Trek hier dan zeker één tot anderhalve week voor uit.

Leuk extraatje voor kampeerders; in Noorwegen is wildkamperen toegestaan! Dus vergeet ook vooral je tent, slaapmat en slaapzak niet in te pakken. Niet helemaal comfortabel met een overnachting in een tent? Ga dan op zoek naar de blokhutten die door wandelaars gebruikt  kunnen worden. Je zou er in dit park zo’n 30 moeten tegenkomen. Wat je er ook tegen kunt komen zijn wilde rendieren!

Eén van bovenstaande bestemmingen bezoeken? Neem eens een kijkje bij Buro Scanbrit, dé specialist als het gaat om reizen naar Noordwest-Europa!

4. Oostenrijk – Adelaarsweg

Toe aan een flinke uitdaging? Ga dan voor deze lange Alpentocht door het altijd mooie Oostenrijk. De Adelaarsweg is een hoge wandelroute door Tirol. Zo ontdek jij het landschap vanuit een vogelperspectief. Het pad is ruim 300 kilometer lang en overbrugt maar liefst 31.000 hoogtemeters. Hoogtevrees? Dan moet je deze route misschien even extra goed overwegen.

Je wordt in ruil voor wat angstzweet wel beloond met spectaculaire panorama’s, pittoreske bergdorpjes en een hele hoop frisse berglucht! Om de ervaring helemaal compleet te maken verblijf je onderweg in traditionele berghutten. Grüß Gott!

5. Frankrijk/Italië/Zwitserland – Mont Blanc

We sluiten het rijtje af met de hoogste berg van Europa, de Mont Blanc. Een echte klassieker die niet tussen de mooiste bergwandelingen mag ontbreken. Om het gebied rond deze indrukwekkende berg te verkennen moet je toch al snel zo’n 10 dagen uittrekken. Met een afstand van 170 kilometer loopt de route door Frankrijk, Italië én Zwitserland. Geen 3-in-1 jas, maar een 3-in-1 wandeling. 🙂

Als de volledige wandelroute te uitdagend voor je is, zijn er uiteraard ook kortere etappes te lopen. Of je geniet lekker van het uitzicht in de kabelbaan of bus. Tijdens de route is het imposante gestalte van de Mont Blanc continue in het vizier. Terwijl jij als een echte berggeit (uiteraard ook onderweg te spotten) over de rotspaden en door de groene dalen wandelt.

Je wandelschoenen vast binnen de landsgrens inlopen? Wij hebben de 5 wandelroutes voor op je bucketlist alvast voor je geselecteerd!

Wat vond je van dit artikel?