Kampeerplek in het bos
  • Activiteiten
  • Inspiratie

De mooiste natuurcampings van Nederland

25 maart 2024 · Aangepast op 25 april 2024 · Leestijd 4 min

De 5 mooiste natuurcampings van Nederland

In het hart van Nederland ligt een onontdekte schat voor liefhebbers van het buitenleven. De mooiste natuurcampings, waar de lucht fris is en de nachten helder. Deze verborgen juweeltjes bieden meer dan alleen een plek om je tent op te zetten; ze bieden een unieke kans om volledig op te gaan in de natuur.

Van de rustige heidevelden op de Veluwe tot de ongerepte stranden van de Waddeneilanden. Nederlandse natuurcampings zijn de perfecte uitvalsbasis voor avonturiers, natuurliefhebbers en iedereen daartussenin. In dit artikel verkennen we de topkeuzes door het land. Perfect voor jouw volgende onvergetelijke kampeerervaring.

Wat maakt een natuurcamping zo speciaal?

Natuurcampings onderscheiden zich door hun ongerepte locaties, weg van de drukte van steden en toeristische hotspots. Omgeven door de rust en kalmte van de natuur kun je hier perfect onthaasten en ontspannen. Het gaat niet alleen om een plek om te slapen onder de sterren, maar om een ervaring die je dichter bij de natuur brengt en je herinnert aan de eenvoud van het leven. 

Duurzaamheid en ecologie staan centraal. Veel van deze campings werken hard om hun impact op het milieu te minimaliseren, waardoor je verblijf niet alleen aangenaam maar ook verantwoord is. Of je nu wakker wordt met het geluid van vogels, de dag wandelend door het bos doorbrengt, of de avond afsluit kijkend naar een zonsondergang, natuurcampings bieden een unieke kans om te ontsnappen aan het alledaagse en je weer te verbinden met wat echt belangrijk is.

1. De Hoge Veluwe (Gelderland): diep in de Nederlandse bossen

Nestel jezelf in het hart van Nederland’s groene long, de Hoge Veluwe. De natuurcampings hier bieden de ultieme boservaring. Omringd door een van de meest uitgestrekte en gevarieerde natuurgebieden van het land. Hier kun je de ochtend beginnen met een verfrissende wandeling door het dichte bos, de middag fietsend doorbrengen op de heide en de avond afsluiten onder de sterrenhemel.

De Hoge Veluwe biedt de perfecte combinatie van comfort en wildernis, waardoor je de natuur op zijn puurst kunt ervaren zonder in te leveren op gemakken. Met routes die leiden naar verborgen juweeltjes van het park, zoals het beroemde Kröller-Müller Museum, biedt de Hoge Veluwe een unieke mix van cultuur en natuur. Deze plek zal je verwachtingen overtreffen en je een onvergetelijk kampeeravontuur bieden.

2. De Waddeneilanden (Noord-Holland/Friesland): kamperen aan zee

De Waddeneilanden zijn een keten van eilandparels in het noorden van Nederland. Ze bieden een kampeerervaring die je dicht bij de natuur brengt. Elke camping hier biedt zijn eigen unieke uitzicht op de uitgestrekte Noordzee of het rustige Waddengebied.

De eilanden zijn een toevluchtsoord voor wie de drukte wil ontvluchten en verlangt naar de zeelucht, uitgestrekte stranden en ongerepte duinlandschappen. Texel, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog of Vlieland? Elk eiland heeft zijn eigen charme en karakter. Fiets langs de kustlijn, ontdek verborgen plekjes of ga mee op wadloopavontuur.

De Waddeneilanden staan bekend om hun gastvrijheid en duurzame aanpak. Hierdoor is je verblijf niet alleen aangenaam maar ook ecologisch verantwoord. Kamperen op de Waddeneilanden is een unieke manier om Nederland van een andere kant te zien en de verbinding met de natuur te ontdekken.

3. De Biesbosch (Noord-Brabant/Zuid-Holland): waterrijk kamperen

In het hart van de waterrijke delta van de Biesbosch vind je een kampeerervaring die waterliefhebbers en avonturiers zeker zal aanstaan. Deze unieke natuurcampings bieden directe toegang tot een van de laatste zoetwatergetijdengebieden van Europa. Daar waar de natuur nog steeds haar eigen gang gaat. Met je kano of kajak peddel je door de kronkelende kreken en stille wateren, terwijl je de rijke flora en fauna van dichtbij ervaart. Vogelspotters en natuurfotografen zullen hier hun hart ophalen met de vele vogelsoorten die het gebied rijk is.

De Biesbosch is niet alleen een plek voor rust en ontspanning, maar ook voor educatie en avontuur. Je kunt deelnemen aan georganiseerde excursies om de geheimen van dit waterrijke gebied te ontdekken. Zoals bevertochten of nachtwandelingen.

De campings in dit gebied zijn uitgerust om je een comfortabel verblijf te bieden. Met de nadruk op duurzaamheid en het respecteren van de natuur. Of je nu op zoek bent naar een plek om volledig te onthaasten of om op avontuur te gaan, kamperen in de Biesbosch is een ervaring die je niet snel zult vergeten.

4. Dwingelderveld (Drenthe): sterren kijken op de heide

Dwingelderveld in Drenthe biedt een onvergetelijke kampeerervaring waar de sterrenhemel de hoofdrol speelt. Als een van de weinige Dark Sky Parken in Nederland, belooft deze locatie een nachtelijke show van vallende sterren en melkwegarmen. Vrij van lichtvervuiling. Overdag verandert het gebied in een uitgestrekte heide met kronkelende paden die je door de stilte van de natuur leiden.

Kamperen in Dwingelderveld betekent wakker worden met de geluiden van de natuur. Van het zachte gezoem van bijen tot het verre roepen van de korhoen. Fiets- en wandelroutes nemen je mee langs pittoreske vennetjes, dichte bossen en de uitgestrekte paarse heidevelden die vooral in de late zomer een adembenemend uitzicht bieden. Het gebied is ook thuis voor een rijke verscheidenheid aan flora en fauna, waardoor het een perfecte plek is voor natuurliefhebbers en fotografen.

De campings hier zijn eenvoudig, wat zorgt voor een authentieke outdoor-ervaring. Met respect voor de natuur, waardoor je verblijf niet alleen rustgevend maar ook duurzaam is. Of je nu met een tent, caravan of camper komt, Dwingelderveld biedt je een unieke kans om te ontsnappen aan de hectiek en jezelf weer te verbinden met de natuur onder een schitterende sterrenhemel.

5. De Veluwezoom (Gelderland): Heuvelachtig Landschap Vol Wild

De Veluwezoom, bekend om zijn adembenemende heuvelachtige landschappen, biedt een kampeerervaring waar de Nederlandse wildernis centraal staat. Dit oudste nationale park van Nederland, met zijn uitgestrekte heidevelden, dichte bossen en zandverstuivingen, is de ideale locatie voor natuurliefhebbers die het wilde hart van Nederland willen ontdekken. Hier kun je uren dwalen zonder iemand tegen te komen. Behalve misschien een edelhert, wild zwijn of een van de vele roofvogels die hier rondvliegen.

Kamperen op de Veluwezoom betekent opgaan in de natuur en de dag beginnen met de geluiden van het bos. Het gebied biedt tal van wandel- en fietspaden die je meenemen langs de mooiste uitzichten. Van de beroemde Posbank tot de mysterieuze kasteelruïnes. Voor de avonturiers zijn er mogelijkheden voor mountainbiken en paardrijden, terwijl rustzoekers kunnen genieten van de serene rust die het park te bieden heeft.

De campings in de Veluwezoom zijn ontworpen om bezoekers een comfortabele maar milieuvriendelijke verblijfplaats te bieden. Waarbij de natuur altijd op de eerste plaats komt. Van eenvoudige tentplekken tot luxe glamping, er is voor elk type kampeerder wat wils. Beleef een onvergetelijke tijd midden in de wildernis en laat je verrassen door wat de Veluwezoom allemaal te bieden heeft.

Ontdek ook de mooiste wandelroutes op de Veluwe.

Wat vond je van dit artikel?