Wintersporters in skilift
  • Activiteiten
  • Inspiratie

Nieuwe skischoenen kopen?

11 november 2022 · Aangepast op 29 februari 2024 · Leestijd 2 min

Waar moet je op letten als je nieuwe skischoenen koopt?

Wie de verkeerde schoen past, moet op de blaren skiën. Dat zou het spreekwoord moeten zijn. Want je kan dus niet gewoon een paar skischoenen kopen dat er leuk uitziet. ‘Echt niet?’ Jawel, maar grote kans dat je dan bij de EHBO terechtkomt. Met pijnlijke blaren of kneuzingen na de twintigste valpartij – op dezelfde piste. No worries, als je op deze 4 dingen let, kan jouw wintersportvakantie niet meer stuk. En jouw voeten ook niet.

1. Hoe flex ben jij?

Heb jij bij de ski-lift wel eens iemand horen opscheppen over de hoge flex-index van zijn skischoenen? Vast niet. Maar dit zegt wel degelijk iets over iemands niveau. Hoe hoger de flex-index, hoe stijver de schoen. Maar laat je niet voor de gek houden: het kan ook met je gewicht te maken hebben dat je een hogere flex-index nodig hebt. Want als je meer druk uitoefent op je ski’s, moeten deze ook stijver zijn.

Van 70-120

In de meeste winkels vind je skischoenen met een flex-index tussen de 70 en 120. Als je nog net niet op je ski’s geboren bent en je techniek tot in de puntjes beheerst, wil je dat jouw schoenen je ski’s direct aansturen. Ga dan voor een hoge flex-index (100-120). Ben je beginner? Dan wil je juist niet dat je schoenen (en dus ski’s) reageren op iedere beweging, maar dat er – letterlijk – wat ruimte is voor fouten. Ga dan voor een lagere index.

Cool feitje

Er zijn ski-schoenen met een nóg hogere flex-index. Marcel Hirscher (meervoudig Olympisch kampioen slalom en reuzeslalom) heeft skischoenen met een flex van 150!

2. Passen is key

Zonder skipas kom je nergens. En zonder je schoenen te passen red je het waarschijnlijk ook niet ver. Als je een paar skischoenen hebt gevonden met de juiste flex-index, trek ze aan en ga staan. Zitten je tenen tegen de schoen aan? Mooi. En als je nu je knieën buigt, krijg je dan een beetje ruimte tussen je tenen en je schoen? Perfect. Oké, dan moet je dus wel hebben gepast met een paar skisokken hè? Dit gaat niet met een pantykousje. Oh, en zorg ook dat je een comfortabele broek aanhebt bij het passen. Eentje die je kunt oprollen (geen spijkerbroek).

3. Wat van binnen zit telt

Past de schoen, maar zit hij niet echt lekker? Skischoenen zijn geen pantoffels, maar comfort is zeker wel belangrijk. Kijk naar het type binnenschoen. Zijn er vervelende naden of randen die je voelt prikken? Don’t do it. Maar een stuk dat wat strak aanvoelt, daar is wél wat aan te doen. Sommige modellen kunnen we voor je ‘Bootfitten’. Dan vormen we de schoen naar jouw voet.

4. Volgend jaar weer

Skischoenen aangeschaft, lekker tochtjes mee gemaakt? Gooi ze dan niet zomaar op zolder. Trek je je schoenen voor de laatste keer uit? Haal je binnenschoen er ook uit en laat je schoenen én binnenschoenen goed drogen. Daarna doe je de binnenschoen weer terug, sluit je de gespen en dán kunnen ze naar zolder. Of mee naar de volgende ski-trip.

Bonustip!

Laat je adviseren. Bij Vrijbuiter hebben we al zóveel skischoenen gezien, dat we je precies kunnen vertellen welke schoen bij je past. Voor je het weet stuif jij door de poedersneeuw, en trek je het eerste spoor over de net geprepareerde piste. Schoenen aan en gaan!

Naast skischoenen heb je natuurlijk ook de latten nodig. Lees hier waar je op moet letten bij de aanschaf van ski’s.

Bekijk ook onze handige paklijst voor de wintersport, afvinken maar!

Wat vond je van dit artikel?