• Activiteiten
  • Inspiratie

Perfect voor met de camper: ontdek deze rustige parels van de Balkan!

17 juli 2023 · Aangepast op 15 december 2023 · Leestijd 3 min

Verken Bosnië en Montenegro met de camper: ontdek deze rustige bestemmingen

Waarom naar het drukke Italiaanse Gardameer als je ook naar het rustige Blidinje-meer in Bosnië kan? Of wat dacht je van het knusse kustdorpje Kotor in Montenegro, in plaats van Saint-Tropez? Slechts enkele rustige parels die je vindt in de Balkan.

Afgelopen jaren werden bekende camper-bestemmingen zoals Frankrijk en Italië al wel eens ingewisseld voor de kust van Kroatië of de meren van Slovenië. Toch worden relatief goedkope landen als Bosnië en Montenegro vaak nog overgeslagen. Misschien omdat ze toch net een tikkie te ver weg zijn of we er te weinig vanaf weten? Onze gastbloggers Chantal en Lukas hebben met hun camper al 24 landen bezocht, maar ze kunnen vol overgave zeggen dat Montenegro en Bosnië in hun top 5 camperlanden staan. Lees hier meer over hun verhaal en hun beste tips voor een camperreis naar deze nog onbekende bestemmingen in de Balkan.

Bergachtig Montenegro

We beginnen met twee feitjes, die volgens mij al genoeg zeggen over wat dit land te bieden heeft. Montenegro heeft maar 650.000 inwoners en bestaat voor 80% uit bergen. Veel natuur om te ontdekken dus. Wij spendeerden in dit land 2,5e week in de zomer van 2022. Ondanks dat de kust letterlijk in brand stond door alle bosbranden en het er toch wel heel druk was, veroverde het kustplaatsje Kotor onze harten.

Twee redenen, dit super idyllische en charmante stadje is relatief rustig. Echter de hoofdreden is toch wel dat dit stadje bekend staat om de vele katten. In dit stadje ontfermen ze zich met open armen over alle straatkatten en proberen ze er zo goed mogelijk voor te zorgen. Dit zorgt ervoor dat ondertussen alle mensen uit de omgeving hun katten dumpen aan de stadspoorten van Kotor. Danijela, is samen met haar stichting KotorKitties, één van de kattenvrouwen die voor de katten in het stadje zorgt. Met een bezoekje aan haar winkeltje ‘Danijella’s Cat Shop’ voor wat souveniertjes, kan je haar werk ondersteunen. In Kotor vind je ook ‘Cat Park’. Hier worden de katten gevoerd en bij een pauze op een bankje ontkom je er niet aan dat er zo’n poezelige vriend bij je op schoot springt.

Nationale Parken

Daarnaast maken de vele nationale parken (NP) van Montenegro het kamperen een feestje. Heb je een eigen toilet in de camper, dan mag je hier namelijk vaak voor een paar euro op aangewezen plekken ‘vrij staan’. Zo heb je in het noorden van Montenegro het maanlandschap van het Durmitor NP. Hier vind je de hoogste pieken van Montenegro, het fotogenieke Zwarte Meer en de vele wilde paarden. Je kan hier in de buurt ook met het hele gezin gaan raften op de Tara rivier. In het midden van Montenegro vind je het Biogradska Gora, waar volop geskied kan worden in de winter, maar je prachtig kan wandelen in de zomer. In het zuiden tref je onder andere het Prokletije NP, waar je prachtig overnacht in de Grebaje Vallei en het Skadarmeer NP, waar je kan kanoën tussen de 1000e waterlelies. Een relatief goedkoop land, waar de wegen supergoed zijn en een natuurliefhebber zich niet zal vervelen!

Cultureel Bosnië

We vallen maar direct met de deur in huis. Het kan natuurlijk aan de timing en onze persoonlijke ontmoetingen hebben gelegen, maar Bosnië was tot nu toe ons favoriete land. We denken eigenlijk ook dat dit met onze verwachtingen te maken had. Wij hadden geen idee wat ons te wachten stond.

Bosnië weet zich nog niet echt qua toerisme op de kaart te zetten, dus helpen wij een handje mee. Te beginnen met het Una National Park. Iedereen kent de Plitvice-meren in Kroatië, natuurlijk voor een reden, maar in een hoogseizoen mag je er prima €40 aftikken voor een bezoekje. Echter als je net even de grens met Bosnië overgaat, heb je vergelijkbare watervallen. Vele touring-bussen, minder toeristen en ongeveer €2 entree per waterval.

Gastvrijheid

Ondanks dat wij ook van wildkamperen houden, werd ons aangeraden om zeker een paar campings te bezoeken in Bosnië. Naast dat de inwoners van het land economisch wel ondersteuning kunnen gebruiken, is er eigenlijk één grote reden voor het bezoeken van campings in Bosnië: de gastvrijheid. Wij stonden bijvoorbeeld op camping ‘Lav’ in Una National park en ‘Blagaj’ vlakbij Mostar, beiden een 10tje per nacht. Wij overdrijven niet, dat we met welkomstdrankjes, gratis kanoverhuur en heel veel vriendelijkheid overladen werden. Voor €5 euro per persoon kregen we een uitgebreide traditionele maaltijd in de avond en voor €1,50 een halve liter bier. Als we nu nog niet iedereen overtuigd hebben?

Aangezien wij zes blogs kunnen schrijven over Bosnië, is hier een korte opsomming van onze highlights: de ‘War scars & new times’ gratis Sarajevo walking tour, de hike naar het hartvormige meer in het Prijevor National Park en de unieke bergmeren Blidinje en het Rama-meer. Wat het land voor ons het mooiste maakte waren de mensen! Men heeft zoveel hartenleed, zoveel nog op te bouwen, nog veel armoede en alle jonge opgeleide mensen verlaten massaal het land… Ondanks dat, ervoeren wij overal enkel en alleen maar behulpzaamheid en vriendelijkheid.

Ga jij binnenkort op een camper avontuur, check hier de ultieme paklijst voor het inpakken van jouw camper.

Lees al onze inspiratie blogs!

Wat vond je van dit artikel?