Man op een sup in de grachten van Gouda
  • Activiteiten
  • Inspiratie

Ontdek Gouda vanaf het water: suppen!

4 augustus 2022 · Aangepast op 15 december 2023 · Leestijd 3 min

Ontdek Gouda vanaf het water: suppen!

Het is pas 5:00 uur wanneer de wekker gaat. Het leek nog zo’n goed idee, maar op het moment van opstaan denk ik daar anders over. Maar.. afspraak is afspraak, dus ik spring onder de douche, trek m’n schoenen aan en stap de auto in. Vandaag start voor mij Expeditie Vrijbuiter! We gaan Gouda ontdekken vanaf het water.

Gouda ontdekken vanaf het water!

In je eigen buurt, je eigen stad, je eigen land. En dus ook in Gouda! Om goed te beginnen heb ik de hulp ingeroepen van iemand die de stad inmiddels goed kent: Janneke Smits – van Leeuwen, eigenaresse van Jaba SUP en SUPclean-up. Zij laat mij de historische binnenstad op een wel heel bijzondere manier ontdekken: vanaf het water!

Suppen door de grachten

Bij aankomst weet ik gelijk weer waarom we op dit tijdstip hebben afgesproken. De stad is stil, de vogels fluiten en de opkomende zon zorgt voor een bijna magische sfeer. Voor ik er erg in heb is Janneke er ook en liggen de SUPs in het water. Wanneer we het water op willen gaan worden we nog even opgehouden door een knuffelgrage buurtkat. Even lijkt het erop alsof ‘ie mee het water op wil, maar hij kiest er uiteindelijk toch voor om veilig aan wal te blijven. Wij zijn echter klaar voor een stukje peddelen, dus we gaan op pad!

Wat ziet zo’n stad er anders uit op dit tijdstip!

Vrijwel gelijk na het opstappen voelt het alsof we de realiteit achter ons laten. Vanaf het water lijkt de stad nog dieper in slaap en zijn we helemaal alleen op de wereld. Van de voorspelde regen zien we op een enkele druppel na niets en de zon breekt langzaam door. Als we onder de eerste brug door zijn slaan we rechtsaf en bevinden we ons vrijwel direct in de binnenstad. Boven ons zijn de gierzwaluwen op zoek naar een ochtendmaal en beginnen de eerste vinkjes met zingen. Wat ziet zo’n stad er anders uit op dit tijdstip!

Combineer het leuke met het nuttige

De komende uren peddelen we de hele stad door, waarbij het me al snel opvalt hoe weinig afval er ligt. Janneke vertelt me dat ze de grachten consequent opruimt en het water ontdoet van allerlei zwerfafval. Ze is gisteren nog op pad geweest, dus het meeste afval heeft ze al opgeruimd. Ook nu is ze voorbereid, op de voorkant van haar board staat een grote emmer en met een grijper vist ze de laatste stukken soepel uit het water.

Het prachtige Gouda

Met een aantal keer afslaan en omdraaien ben ik al snel de weg kwijt, maar gelukkig hoef ik me nergens druk om te maken. Janneke navigeert ons moeiteloos door de oude straatjes en vertelt her en der over de geschiedenis van de stad. Zo leer ik dat de oudste sluis van de stad, de Donkere Sluis, dé verbinding vormde tussen de Gouwe en de Hollandse IJsel en peddelen we langs de Sint-Janskerk, die zich met zijn 123 meter het langste kerkgebouw van Nederland mag noemen!

Intussen verandert het uitzicht met de minuut. Statige grachtenpanden en bijzondere bruggen maken plaats voor steeds groenere kades. Als ik Janneke op een gegeven moment achter me hoor zeggen dat ik rechts af kan slaan kijk ik verbaasd achterom, we kunnen hier toch helemaal niet naar rechts? Achter een laag balkon blijkt toch echt een smalle watergang te zijn verstopt. Het voelt alsof we midden in de nacht een donkere steeg in wandelen. Op onze knieën passen we precies onder de oude houten balken door en voor ik het weet drijven we onder de stad door! Gelukkig blijken er een aantal bewegingssensoren ingebouwd en er schieten vanzelf wat lampjes aan. Terwijl ik aan het eind van de tunnel de zon weer zie verschijnen verwonder ik me over deze ontdekkingen zo dicht bij huis!

Afsluiter: een ochtend wandeling

Natuurlijk is een bezoekje aan Gouda niet compleet zonder wandeling over de Markt en langs de Waag. We leggen vlak achter de Waag de boards vast aan de oever en gaan aan wal. Het plein is nog leeg en de eerste restaurants maken het terras klaar. Enigszins verbaasd realiseren we ons dat het nog steeds vroeg in de ochtend is en de stad nu pas rustig ontwaakt. We dwalen door de lege straten, ontdekken prachtige, met groen-overgroeide gevels en stappen helemaal ontspannen weer op de SUPs.

Op de terugweg praten we rustig na. Terwijl we het hebben over vroegere reizen, de huidige situatie en onze toekomstplannen besef ik me hoe weinig ik eigenlijk van mijn eigen land ken. Het kleine avontuur van vandaag voelt dan ook aan als het begin van iets groots en ik kan niet wachten op de volgende ontdekking! #adventureawaits

Onze Vrijbuiter collega’s hebben ook met elkaar door Gouda gesupt, heb je hun ervaring al gelezen?

Wat vond je van dit artikel?