Blauwborst in het hoge gras
  • Activiteiten
  • Inspiratie

Op zoek naar blauwborsten

15 januari 2023 · Aangepast op 9 april 2024 · Leestijd 3 min

Op zoek naar Blauwborsten onder de rook van Rotterdam

Vandaag start mijn avontuur in Rotterdam. Stad van de wederopbouw, de “niet lullen maar poetsen”-mentaliteit en de Erasmusbrug. Maar natuur? Daar staat de stad niet echt bekend om. Toch blijkt de natuur dichterbij dan ik dacht. We gaan op zoek naar Blauwborsten! 

Een bijzondere vogel dicht bij de stad

In mijn zoektocht naar bijzondere plekjes en avonturen las ik dat er soms blauwborsten worden gezien in de Ackerdijkse plassen, een natuurgebied op nog geen 10 kilometer van Rotterdam. Misschien zegt het je niets, maar de blauwborst is voor mij een bijzondere vogel. Maandenlang heb ik naar dit mysterieuze vogeltje gezocht, hele natuurgebieden er voor doorgestruind, en ik heb ‘m slechts één keer mogen zien. En nu blijken ze gewoon onder de rook van Rotterdam te zitten?!

Na mijn verrassende eerste avontuur voor Expeditie Vrijbuiter – toen ontdekte ik de binnenstad van Gouda vanaf het water – heb ik nog meer zin om op pad te gaan. In de hoop mijn kans op de blauwborst te vergroten zet ik wederom vroeg mijn wekker en rijden we met het eerste licht de Ackerdijkse plassen binnen.

Zonsopkomst in de Ackerdijkse plassen

Metgezel Marije snapt al snel waarom ze zo vroeg d’r bed uit moest. Bij aankomst is de polder bedekt met een laag mist en zorgt de opkomende zon voor een sprookjesachtig tafereel. Op het moment dat we schapen en een oude schuur uit de mist op zien doemen zet ik de auto aan de kant en schiet ik mijn eerste foto van de dag. Dit belooft heel veel goeds!

Al snel staan we bij onze eerste stop: een houten toren omringt door weilanden, bos en water dat dient als uitkijkpunt. Merels, roodborsten, koolmeesjes, ze zingen er op los. Hoe stiller wij zijn, hoe luider het vogelconcert wordt en hoe verder we wegdromen. Dat dit kan, zo dicht bij huis.. Voor we het weten staat de zon een stuk hoger aan de hemel en besluiten we vlug verder te gaan: op zoek naar de blauwborst. Terwijl we langs het riet lopen hoor ik plots iets dat ik niet kan plaatsen en het duurt even voor ik het zie: het is een rietzanger. Als stadsbewoner en duinliefhebber een vogel die ik niet vaak zie, dus mijn dag kan niet meer stuk!

Van natuur tot snelweg en weer terug

Onderweg verbazen we ons over de enorme diversiteit in het landschap: we lopen zo van het riet door het bos de polder in. Wanneer de eerste boerenzwaluwen vlak boven ons langs scheren staan we plots langs een snelweg. Waar komt die ineens vandaan? Ik baal even van de onverwachte drukte.

Het kwik loopt snel op en we slaan weer af, weg van de snelweg, terug de polder in, een dijkje op. We passeren drie prachtige huisjes, zien de skyline van Rotterdam aan de horizon en komen bijna niemand tegen. Mijn hoop op een blauwborst heb ik inmiddels laten varen, maar dat mag de pret niet drukken. Rechts duiken de visdieven het water in, links zien we scholeksters een ochtendmaal nuttigen. We genieten van de eerste warme zonnestralen en wanneer er een bruine kiekendief jagend langs komt vliegen is mijn dag compleet.

Toch wordt het nog beter. Terwijl ik Marije vertel dat deze omgeving het ideale leefgebied van de blauwborst is, hoor ik ineens ‘m ineens zingen! We staan stil en genieten van het moment. Maar dan vliegt er ineens een vogel uit het riet omhoog. Ik pak mijn camera en ja hoor, daar zit ‘ie! Voor de camera, te zingen in de zon. Wat een cadeautje zo op de vroege morgen.

Wanneer we de auto weer naderen blijken we vier uur te hebben gedaan over een wandeling van een uurtje. De tijd is voorbij gevlogen, alles ziet er weer compleet anders uit en we wanen ons in een andere wereld. Wat een avontuur, zo dichtbij huis. Op naar de volgende! #adventureawaits

Lees ook over Dylan’s kampeeravontuur onder een oude eik!

Over Dylan Haanappel
Ooit was hij surfer, later een backpacker, maar nu vooral een mens dat blij wordt van buiten zijn. Zijn professionele leven begon op kantoor, maar hij realiseerde zich al snel dat een leven lang binnen zitten niets voor hem was. Op Dylan gaat naar buiten deelt hij zijn reis naar een leven in de buitenlucht en inspireert anderen om ook meer naar buiten te gaan. De komende maanden trekt hij voor Vrijbuiter het land in, op zoek naar onverwachte avonturen dicht bij huis.

Wat vond je van dit artikel?