Twee vrouwen zitten al proostend voor de tent
  • Activiteiten
  • Inspiratie

Opblaasbare tent, wat zijn de voordelen?

11 oktober 2022 · Aangepast op 15 december 2023 · Leestijd 2 min

Opblaasbare tent, wat zijn de voordelen?

Zo, je bent er. De meest idyllische kampeerplek ooit! Het liefst pak je een koud biertje of ga je de omgeving verkennen. Maar nee, eerst moet je die tent opzetten.. Een IKEA-kast is er niks bij. Ondertussen zit dat jonge stel naast jullie lekker te borrelen, terwijl hun opblaastent zichzelf opblaast. Nieuwsgierig wat dat nu precies is? Check het hieronder.

Wat is een opblaastent?

Bij het woord ‘opblaastent’ denk je misschien aan een felgekleurd springkussen, maar dat is het zeker niet! Bij een opblaastent komen geen stokken te pas. In plaats daarvan heeft de tent buizen die gevuld worden met lucht. Deze verstevigingsbuizen zorgen dat de tent stabiel staat. Opblaasbare tenten zijn niet nieuw, maar worden steeds populairder. Het grootste voordeel van zo’n opblaastent is dat je hem veel sneller opzet en afbreekt, dan een stokkentent. Zeker in de afbreekfase laat je de buizen leeglopen, je rolt de tent op en that’s it! Bovendien is een opblaasbare tent storm-proof. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je met tent en al de lucht in vliegt zodra het iets meer gaat waaien.

Is een opblaasbare tent wat voor jou?

Een opblaastent is ideaal voor gezinnen en beginnende kampeerders. Het zit hem echt in het gemak. Het is veel gemakkelijker om een ruime tent op te zetten en je bent ook nog eens sneller klaar. Kun je samen meteen het zwembad induiken! Ook als je wilt rondtrekken is het afbreekproces veel makkelijker. Je laat de buizen leeglopen en je bent in een mum van tijd klaar om te vertrekken. Het materiaal van een opblaastent is meestal wel zwaarder. Kijk dus goed wat voor vervoersmiddel je meeneemt en hoeveel ruimte je hebt.

Hoe werkt een opblaastent?

Bij de meeste opblaastenten zit de aansluiting van de pomp aan de buitenkant. Als je een tent koopt zit er in de meeste gevallen al een pomp bij. Ik hoor je denken: ik ben zeker zes uur aan het pompen? Nou, gelukkig niet! Met een dubbelslag-pomp heb je de tent al binnen vijf à zes keer pompen staan. Een dubbelslag-pomp pompt zowel wanneer je hem omhoogtrekt als naar beneden duwt. Je hoeft dus maar een paar keer te pompen en de buizen zijn vol. Ideaal toch? Wil je het nog makkelijker maken voor jezelf? Dan zijn er ook nog elektrische pompen. Leun lekker achterover op je campingstoel, biertje erbij en zie hoe jouw tent zichzelf opzet. En het resultaat mag er ook wezen! Een opblaastent is vaak nét een tikkie ruimer en luxer dan een stokkentent.

Waar moet je op letten?

Opblaastenten zijn vaak lekker ruim. Hierdoor heb je op kleinere campings minder kampeerplaats over voor bijvoorbeel je campingtafel. Check de grootte van je plek dus altijd vooraf. Houd ook rekening met het gewicht van de tent. Een opblaastent weegt al snel zo’n zestig kilo. Ga je op fietsvakantie? Dan is dit dus geen goed idee.

Alle voordelen op een rij:

Alle voordelen op een rij:

  • Tijdswinst: 5 à 6 keer pompen en je tent staat
  • Ruimte: comfortabel kamperen!
  • Gemak: verder trekken? Je hoeft je tent alleen leeg te laten lopen.
  • Stijlvol: opblaastenten misstaan absoluut niet op de camping!

Heb je toch nog twijfels of vragen over het aanschaffen van een geschikte opblaastent? Bezoek één van onze winkels en vraag advies aan onze tenten-experts.

Benieuwd naar de levensduur van jouw tent? Laat je informeren in deze blog.

Wat vond je van dit artikel?