Man op een kabelbaan
 • Activiteiten
 • Inspiratie

Samen op avontuur kan altijd en overal!

20 januari 2023 · Aangepast op 6 oktober 2023 · Leestijd 2 min

Samen op avontuur kan altijd en overal!

Natuurlijk klinkt het veel stoerder als je een aangespoelde potvis op het strand hebt teruggeduwd de zee in. Of dat je in de jungle van Brazilië een nieuwe route hebt ontdekt. Maar juist als je het avontuur ook kan zien in kleine dingen, dan wordt je leven een stuk mooier. Dan kan ieder weekend thuis ineens onvergetelijk worden! Hoe? Daar hebben wij wel wat tips voor!

Flora en fauna

Toen ik op vakantie was in Botswana werd iedere vogel gefotografeerd en ’s avonds in het vogelboek opgezocht. Zo ook de superzeldzame reiger – die we hier ook in de Nederlandse sloten zien staan. Maar ja, misschien was dit wel een ander type, dus hij moest en zou gefotografeerd en opgezocht worden (achteraf was het toch gewoon een reiger). Het punt is: als we op vakantie zijn, kijken we ineens naar onze omgeving, omdat alles nieuw en anders is. Maar thuis vergeten we dat. Terwijl in ons eigen buiten – je hoeft je eigen tuin of balkon niet eens te verlaten – een gigantische hoeveelheid aan insecten, planten, bloemen en bomen te vinden is!

Tips:

 • Pak je vergrootglas en speur naar insecten, zoek ze op en ontdek hoe ze bijdragen aan ons ecosysteem. Je kan ook zelf een insectenhotel maken, krijg je nog meer beestjes om te bestuderen!
 • Vis wat kikkerdril uit de sloot en doe het in je vijver, dan kan je iedere dag kijken hoe de kikkervisjes groeien.
 • Ontdek de planten die in je tuin staan, de soorten, waar ze voorkomen, waar ze vandaan komen en hoe ze heten (en of je ze kan eten).
 • Start een moestuin! Niets leukers dan iedere dag te zien hoe je eigen tuintje groeit. Hoe tomaten langzaam van kleur veranderen, hoe de komkommerplant over de grond woekert… En over een tijdje eet je een zelf gekweekte salade!
 • Start met vogel-spotten. Verrekijker mee je tuin in of vanachter het raam. Wie weet word jij ooit zo’n vogelaar die puur aan een lage ‘rraaaahhh’ weet dat er ergens een Aalscholver zit.

Outdoor activiteiten

Toegegeven, mountainbiken op een balkon of tuintje is niet te doen. Maar dat betekent niet dat je alleen maar stil op je tuinstoel hoeft te zitten. Er zijn genoeg activiteiten waar het avontuur vanaf spat. Al helemaal als je kinderen hebt, want op de één of andere manier zien zij wél het avontuur in kleine dingen.

Tips:

Het allerbelangrijkste: beschouw jezelf niet als volwassene. Doe weer eens iets dat je vroeger leuk vond. Ga schommelen, springtouwen, stoepkrijten of knikkeren (en bouw een knikkerbaan!)

 • Bouw een hut of tent. Een paar lakens, knijpers en touw en voor je het weet heb je een geheim onderkomen.
 • Zet een parcours uit. Een stukje hinkelen, slalommen, sprinten, estafette, noem maar op. Stoepkrijt om de route aan te geven en je bent klaar voor de start!
 • Bedenk een speurtocht. Verstop hints in de tuin. Een soort paaseieren zoeken, maar dan voor gevorderden. Of een escaperoom, maar dan zonder dat je de tuin uit mag.
 • Tover de zandbak om tot Jeu de Boule-baan of strand (lekker kliederen met water).

Roep het vakantiegevoel op

Denk eens na over wat jij met vakantie associeert en doe dat. Een cocktail aan het eind van de middag, met je tennissokken in je  badslippers lopen. Buiten de krant of een boek lezen. Altijd met een wc-rol onder je arm naar de wc. Ontbijt op bed. Buiten picknicken. Een potje badminton over de schutting met de buren. Het bijhouden van een vakantiedagboek… Begint het al te kriebelen? Ga ervoor!

Wat vond je van dit artikel?