Wandelaar in het bos
  • Activiteiten
  • Inspiratie

Schatten langs de Rotte en de Zevenhuizerplas

7 september 2022 · Aangepast op 15 december 2023 · Leestijd 3 min

Opzoek naar Schatten langs de Rotte en de Zevenhuizerplas

Als kind droomde ik regelmatig dat ik een oude papyrusrol vond waar een heuse schatkaart op bleek te staan. Die papyrusrol heb ik nooit gevonden, maar vandaag ga ik wel eindelijk op een echte schattenjacht! Langs de Rotte en de Zevenhuizerplas schijnen meerdere schatten, ook wel geocaches genoemd, te zijn verstopt, maar of we ze vinden…

Het avontuur begint dit keer al een dag van tevoren. Om de zoektocht te kunnen starten heb je namelijk een schatkaart nodig. In plaats van een oude papyrusrol gebruik je bij het zoeken naar geocaches coördinaten in een GPS of een digitale kaart in een speciale app. Op geocaching.com maak ik een gratis account aan, download de app en zie al snel op de kaart meerdere geocaches aangegeven. Als ik me verder inlees, begrijp ik dat de kruisjes op de kaart niet de exacte locatie van de schatten zijn. De geocache ligt in een straal van 20-30 meter van de aangegeven locatie en kan werkelijk van alles zijn. Ook lees ik dat je als beginnende geocacher het best kunt starten met de makkelijkste caches, die van 1 ster. Langs de Rotte en de Zevenhuizerplas liggen een aantal van die caches en ik besluit me niet verder in te lezen. Tijd om op pad te gaan en de rest zelf te ontdekken!

Op zoek naar de eerste geocaches

De volgende ochtend staat mede-avonturier Koen al vroeg voor de deur. Als we op zoek willen naar schatten is het natuurlijk fijn als het niet te druk is buiten. We parkeren aan de Zevenhuizerplas en zijn in eerste instantie een beetje teleurgesteld. De omgeving is vrij eentonig en de wandeling ziet er saai uit. Terwijl we van de auto weglopen zien we een vogel uit onze ooghoek aan komen vliegen, ik kan mijn ogen niet geloven: een groene specht!  We zijn de teleurstelling al snel vergeten en lopen met een lach langs het water.

Een combinatie van stad en natuur

De wandeling gaat helemaal rond de Zevenhuizerplas. Onderweg komen we bijna niemand tegen, lopen we over drijvende brugjes en zien oeverzwaluwen in en uit de speciaal voor hen aangelegde wand vliegen. Als we halverwege de rietvelden en bospaadjes verruilen voor een woonwijk moeten we even slikken. Het laat mooi zien hoe dichtbij de natuur te vinden is. Bovendien schijnt hier de eerste geocache verstopt te zijn. Terwijl ik de kaart erbij pak, verandert Koen in een ware Sherlock Holmes. We verwachten een echte zoektocht, maar op de aangegeven locatie staat slechts een boom. Andere verstopplekken zijn er niet en onder de boom zien we vrijwel meteen een ijzerdraadje uit de drainagebuis komen. En ja hoor, aan het eind van de draad zit de cache: een bellenblaasverpakking met daarin een opgerold logboekje. De lijst staat al vol met andere ontdekkers. We schrijven onze naam op de achterkant en plaatsen de cache weer terug. Op naar de volgende!

Niet veel verder lopen we ineens tegen een skatepark, een buitengym en een cablepark aan. Verbaasd besluiten we hier snel eens te gaan wakeboarden en verwisselen dan de bebouwde omgeving weer voor de natuur. Hier zou de tweede cache moeten liggen. We hopen dit keer op een iets moeilijkere zoektocht. Helaas blijkt dat ijdele hoop en zien we bij aankomst wederom maar één mogelijke verstopplek. Dit keer is de cache een plastic reageerbuisje met een vergelijkbaar boekje. Ook hier schrijven we natuurlijk onze naam in, vinken de cache af in de app en besluiten verder te gaan genieten van de wandeling.

Van Zevenhuizerplas naar het Hoge Bergse Bos

We steken de weg over en lopen zo het Hoge Bergse Bos in. De heuvels blijken in de jaren zestig te zijn ontstaan uit de stort van afval. Gelukkig zie je daar nu niets meer van terug. Het is er groen, bos en open veld wisselen elkaar af. Daarnaast zijn allerlei recreatieve mogelijkheden zoals mountainbiken en kanoën. Terwijl we door de bossen dwalen en de heuvels beklimmen, vliegen de vogels ons om de oren en wanen we ons even helemaal weg van de stad.

We sluiten de wandeling af langs De Rotte, waar we nog even jaloers kijken naar de prachtige huisjes aan het water. Hoewel de zoektocht naar de geocaches minder uitdagend bleek dan gehoopt, moeten we toegeven dat het vinden van een cache wel een kik geeft. Als we weer in de auto stappen besluiten we binnenkort het avontuur een vervolg te geven en op jacht te gaan naar ingewikkeldere geocaches. Dat moet een geweldig avontuur zijn! #adventureawaits

Tijdens het wandelen kom je als je goed oplet eetbare planten tegen. Hier meer over weten? Lees onze blog over wildplukken!

Wat vond je van dit artikel?